22.12.2009. / 11:56

Autor: Nacionalova redakcija

Protega progovorio o kreditima HPB-a: 'Zvali su me i Sanader i Mesić'

"Vlada Ive Sanadera dovela me je u banku. Nikakvim privatnim kanalima na tu funkciju nisam stigao. Sa Sanaderom sam se susreo nakon imenovanja i tada smo se praktično upoznali. Potom smo se susreli još nekoliko puta"

Bivši šef Hrvatske poštanske banke Josip ProtegaBivši šef Hrvatske poštanske banke Josip ProtegaJosip Protega, donedavni predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke, našao se odnedavno u središtu zanimanja javnosti zato što su razne novine počele objavljivati tekstove iz kojih proizlazi da je on ostavio tu banku praktički opustošenu.

Prema najcrnjim prognozama koje su se kroz novine spominjale, izneseno je da je mogući gubitak Hrvatske poštanske banke nakon Protegina mandata čak milijardu kuna. Protegu se kroz novine kritiziralo i zbog navodno enormnih bonusa koje je sam sebi isplatio, a u više navrata znalo ga se povezivati s bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

Kontakti s političarima

Protega je u razgovoru za najnoviji broj Nacionala objasnio koliko su mu se političari miješali u rad dok je bio na čelu banke, otkrio za koje je tvrtke intervenirao Ivo Sanader, a za koje predsjednik Stipe Mesić, a objasnio je i zašto svoje kontakte s političarima ne smatra spornim.

"U mom poslu normalno je da sam kontaktirao s premijerom i predsjednikom države, kao i s pojedinim ministrima. Sa svima njima često sam razgovarao o kompletnom stanju u hrvatskom gospodarstvu, a ne samo o tomu komu bi se eventualno trebalo kreditno pomoći. Svi krediti koje smo davali prolazili su normalnu proceduru i nijedan nije izdan samo zato što je netko nazvao da se taj kredit odobri", kaže Protega u razgovoru za Nacional.

Protega je potvrdio kako je bivši premijer intervenirao kako bi se pomoglo tvrtki SMS Srđana Mladinića.

Kredit SMS-u

"Kreditirali smo SMS mnogo prije konstrukcija koje su se počele stvarati oko veza te tvrtke s Podravkom. Mi smo to radili u vrijeme kada je SMS bio vrlo perspektivna tvrtka za koju su se borile sve banke. Svi su s njima htjeli surađivati. U tom trenutku bili smo sretni što možemo pomoći njihov daljnji razvoj. Kredit smo SMS-u dali 2006. O tome sam razgovarao i s premijerom Sanaderom. Nazvao je i interesirao se hoće li se toj tvrtki pomoći. Međutim, u to vrijeme nije ni trebao nazvati što se toga tiče, zbog poslovnih okolnosti koje sam opisao", tvrdi Protega koji kaže kako ne vidi ništa sporno u toj komunikaciji.

"Ne vidim po čemu bi bilo neprimjereno da se ja kao čelnik domaće banke čujem s premijerom ili ministrom financija. Uostalom, čelnici svih velikih banaka koje su sudjelovale u poslovima s državom dolazili su na dogovore u Vladu. Pa i ovih dana se bankari susreću s premijerkom i dogovaraju o oporavku gospodarstva", kaže bivši šef HPB-a te u nastavku objašnjava svoj odnos s Ivom Sanaderom.

Komunikacija sa Sanaderom i Mesićem

"Vlada Ive Sanadera dovela me je u banku. Nikakvim privatnim kanalima na tu funkciju nisam stigao. Sa Sanaderom sam se susreo nakon imenovanja i tada smo se praktično upoznali. Potom smo se susreli još nekoliko puta. Želim javno reći da mi ne pada na pamet da se od tih kontakata sada javno ograđujem, kao ni od njega osobno, jer u našoj komunikaciji nije bilo ništa neprimjereno", kaže Protega i dodaje kako je za vrijeme svog 'vladanja' HPB-om imao kontakte i s predsjednikom Mesićem, vezane uz kreditiranje tvrtke KIO Orahovica.

"HBOR je sudjelovao u kreditiranju te tvrtke, koja je naš najveći proizvođač keramičkih pločica. Mi smo se uključili u tu transakciju. Predsjednik Mesić interesirao se može li se toj tvrtki pomoći. Našli smo model refinanciranja dugova prema drugim bankama i tvrtki se pomoglo, ali sigurno ne na štetu banke. Danas je to jedna od najmodernijih tvornica tog tipa u Europi, zapošljava više stotina radnika, ali i oni su u problemima zbog recesije. Bilo bi dobro da smo u mogućnosti i dodatno pomoći takvim tvrtkama", rekao je Josip Protega u razgovoru za Nacional.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
11/12/09

excalibur, 22.12.09. 14:48

Svaki biznis pa i bankarstvo u sebi nosi rizik. Pitanje je samo da li je HPB prilikom odobravanja kredita pojedinim komitentima koristio uobičajene instrumente osiguranja povrata kredita. Inače "petljanje" politike u ekonomiju je normalna pojava i nije samo po sebi negativno jer je i sama politika sukus ekonomije. Poanta miješanja politike je u ostvarivanju općekorisnih ciljeva i bitno je da da u tom" miješanju" politike u ekonomiju (pa i bankarstvo) nema osobnih interesa ili sukoba interesa.


registracija
16/11/09

simo, 22.12.09. 22:17

Neuspjeli pokušaj da se ponovo difamira Sanadera,samo ovaj puta nisu našli adekvatnog sugovornika.Morate se bolje potruditi,pa to vam je posao.Sad je kažete profunkcijoniralo sudstvo,krenula je borba protiv korupcije,Sanader je sam i odbačen od svih, imate veliku potporu predsjednika države,Jadranka okrenula leđa Sanaderu, itd.Nije li to sada pravi trenutak da se dokaže i jedna mediska špekulacija,gubite vjerodostojnost.A USKOK nije ni ispitao premijera.
Navijate za krivi klub..


registracija
8/8/09

tovar62, 23.12.09. 20:25

Glavno je da da nas Mesic nije u nista upleten??????%


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika