23.12.2009. / 09:46

Autor: Hrvoje Šimičević

Stiže konkurencija za Winnetoua: Francuzi napravili horor o nakaznim Hrvatima

Nema li Lijepa naša veselija mjesta za potencijalni rast i razvoj lokalnog ekperta za motorne pile, kuke i biološku potrebu za parenjem u srodstvu, nego li je to Risnjak?

Prosječni hrvatski živalj zna biti iznimno zajeban, ako ga uznemiruješ dok orgija sa svekrvom, bratom i sestrom. Jer ako ga uznemiruješ - toga mutanta koji više asocira na jedno od uprizorenja iz Hellraisera nego li na blesavog i simpatičnog Balkanca - onda postoje velike šanse da će nadjev za kobasice staviti baš u tvoja crijeva.

To je ukratko rezime francuskog horora Vertige. Prema pisanju Jutarnjeg lista, riječ je o filmu redatelja Abela Ferryja, snimanom 2009. u Francuskoj, čija se radnja zapravo događa u Hrvatskoj, preciznije u imaginarnom Risnjaku. Kako već obrasci ponašanja u holywoodskim B hororima nalažu, francuski tinejdžeri došli su penjati se po hrvatskim planinama, u potrazi za adrenalinom i vikendom iz snova. Međutim, izgleda da su izabrali pogrešnu državu.

Hrvati su naime incestuozno pleme planinskih divljaka, koje urla a ne priča, spretno je sa samostrelima i zamkama za medvjede, a omiljena lovina su im dvonožne životinje. Osim što storija o Hrvatima ovdje asocira na grublje opise njihovog dolaska na današnju lokaciju prije mnogo stoljeća, ekipa ovoga portala ima nekoliko zamjerki i prigovora na ovakvo prezentiranje Hrvata, koje je očigledni proizvod zapadnjačkog kolonijalnog diskursa

Klasičan prikaz kolonijalnih stereotipa

Prema našem skromnom mišljenju, francuski je redatelj zapravo promašio poantu u samom startu pripremanja ovoga filma. Naime, kakav Risnjak, kakvi bakrači!

Nema li Lijepa naša veselija mjesta za potencijalni rast i razvoj lokalnog ekperta za motorne pile, kuke i biološku potrebu za parenjem u srodstvu, nego li je to Risnjak? A što je sa Paklenicom? Zagorskim pitomim bregima iliti Zagori dalmatinskoj? Podvelebitskim obručem (smrti) ili pak napuštenim Obrovcem i pripadajućim industrijskim kompleksima te lužnatim jezerima koji ga okružuju ('mladi i urbani Francuzi nisu ni slutili da su zapečatili sudbinu kad su odlučili otići na rafting po Zrmanji')?

Šerbedžija kao good guy, Radoš alfa mužjak

Još da su Francuzi kao lovca na hrvatske mutante (crotante) dodali Radu Šerbedžiju sa samostrelom, skraćenom dvocijevkom i mačem pa nasuprot njega kao glavnog negativca stavili Filipa Radoša (briljira u ulozi deformiranog alfa mužjaka planinskog tipa - ekperta za vađenje crijeva, posebice pripadnicima manjinskih mutantskih plemena), eto ti pravog filma. Potresnije i od Četveroreda.

Hrvatska bi zapravo od ovoga mogla napraviti još jedan turistički brand, pa i da Winnetou dobije svoga takmaca; nakon što bi se priča o domicilnim 'crotantima' proširila, uslijedile bi turneje zagriženih fanova iz zapadnih krajeva - neki bi novac otišao i na lokalnu zajednicu koja je užasnula kino publiku diljem svijeta, a kao šećer na kraju, naši bi fanovi (odnosno fanovi našeg naroda) imali jedinstvenu priliku uvjeriti se u užasavajuće glasine - da je film zapravo inspiriran stvarnim događajima! Naime, turneja bi završavala na primanju u uredu splitskog gradonačelnika.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika