Objavljeno u Nacionalu br. 737, 2009-12-29

Autor: Robert Bajruši

SDP-ovac protiv korupcije

'Korupcijski model HDZ-a stvorio je Ivo Sanader'

ŽELJKO JOVANOVIĆ, predsjednik Nacionalnog antikorupcijskog vijeća, govori o najvećim korupcijskim aferama te kritizira rad DORH-a i Mladena Bajića

SABORSKI ZASTUPNIK
Željko Jovanović
predvodi SDP-ovu
parlamentarnu borbu
protiv korupcijeSABORSKI ZASTUPNIK Željko Jovanović predvodi SDP-ovu parlamentarnu borbu protiv korupcijeŽeljko Jovanović, saborski zastupnik i predsjednik Antikorupcijskog vijeća, nekoliko je puta upozoravao na afere u kojima se spominje bivši premijer Ivo Sanader. Nedavno je predvodio SDP u parlamentarnoj raspravi o povjerenju Božidaru Kalmeti, a pritom je optužio i Jadranku Kosor da je posustala u borbi protiv korupcije.


NACIONAL: Ima li razloga za pokretanje Sanaderove kaznene odgovornosti?
- Ovih smo dana vidjeli da čak i srednjoškolci, kojima politika sigurno nije životni prioritet, postavljaju pitanje o kaznenoj odgovornosti bivšeg premijera. Očito i svaki odgovorni političar mora razmišljati na sličan način. Puno sumnji upućuje na to da Sanader tijekom svoje političke karijere nije uvijek postupao u skladu sa zakonom. Nema ni jedne velike korupcijske afere u proteklih šest godina čiji putovi ne vode prema Vladi, a testiranje antikorupcijskih kapaciteta u Hrvatskoj započeo je upravo Sanader, pletući mrežu korupcije koja je u ovih šest godina ispreplela Hrvatsku kao politički model vladanja HDZ-a i partnera. Sada je sve to u području odgovornosti Državnog odvjetništva koje treba preispitati navode protiv Sanadera i odlučiti treba li ga pozvati na ozbiljan i konkretan razgovor u kojem neće moći glumiti bahatost i nedodirljivost, nego će odgovarati poput svakog građanina koji se sukobio sa zakonom.

NACIONAL: Na koje slučajeve mislite?
- Ne želim govoriti o pojedinačnim slučajevima. Kad je Sanader u pitanju, samo jedan pogled na njegovu privatnu imovinu i usporedba s primanjima koja je imao tijekom političke karijere pokazuju očiti nesklad prihoda i imovine. Osim toga, financiranje HDZ-a u vrijeme dok je premijer bio Sanader također je vrlo upitno. Postoje brojne sumnje o crnim fondovima i netransparentno financiranim kampanjama, a pojedini zakoni koji su doneseni u Saboru, poput Zakona o golfu, pogoduju HDZ-ovim sponzorima. Prema tome, svatko tko je odgovoran za funkcioniranje pravne države u Republici Hrvatskoj, morao bi se zapitati je li sve bilo u skladu sa zakonom i ista pitanja postaviti Sanaderu.

NACIONAL: Je li Antikorupcijsko vijeće dobilo dokumente koji pokazuju vezu Sanadera i afere Hypo?
- Predsjedam Antikorupcijskom vijeću Hrvatskog sabora koje nadzire što rade državne institucije zadužene za borbu protiv korupcije, ali i reagira na predstavke građana. Posebno se to odnosi na predstavke građana koji iznose sumnje u rad Državnog odvjetništva i drugih državnih tijela. Primili smo predstavku u kojoj se sumnja u rad DORH-a u vezi sa Sanaderovom ulogom u aferi Hypo. Predstavka sadrži i tezu o sprezi Antikorupcijskog vijeća i Državnog odvjetništva, ali i oporbe i vladajuće HDZ-ove elite, tezu da nitko ne želi riješiti tu aferu. Moja odgovornost, kao predsjednika Nacionalnog antikorupcijskog vijeća, bila je da omogućim DORH-u da sa sebe otkloni sve sumnje o zaštiti aktera koji se spominju u toj aferi. Nisam ulazio u kvalitetu dokumenata koje smo dobili, za to niti imam ovlasti niti sam osposobljen da to radim. Proslijedio sam ih Mladenu Bajiću, a reakcija Državnog odvjetništva, najblaže rečeno, bila je krajnje nekorektna. Bez obzira na to tko je autor predstavki i proslijeđenih dokumenata, posao Državnog odvjetništva nije mjerenje "opsežnosti dokumenata", nego procjenjivanje sadržaja takve dokumentacije te donošenje odluke ima li ili nema osnova za pokretanje kaznenog postupka. Umjesto toga počeli su pisati nekakva priopćenja o opsežnosti dokumenata, iako se od DORH-a očekuje manje priopćenja, a više rada i konkretnih rezultata. Samo tako mogu u očima građana vratiti izgubljenu vjerodostojnost i povjerenje.

NACIONAL: Kada spominjete vjerodostojnost, sporne dokumente ste dobili od Domagoja Margetića koji je imao problema sa zakonom i sankcionirao ga je Haaški sud?
- Ne mogu se složiti s tvrdnjom da Nacionalno vijeće surađuje s "problematičnim" osobama. Naša je obveza jednako postupati prema predstavkama svih građana. Prema tome, ako Margetić ili bilo tko drugi na web stranicama optužuje Nacionalno vijeće da štiti bilo koga i ne radi svoj posao, kao predsjednik dužan sam osigurati zaštitu vjerodostojnosti Nacionalnog vijeća. Pritom ne smijem dijeliti ljude prema stranačkoj pripadnosti ili bilo kojem drugom diskriminacijskom kriteriju, nego imam obvezu pokazati da je Nacionalno antikorupcijsko vijeće saborsko radno tijelo koje želi, može i u svakom će se trenutku boriti protiv korupcije. Posve je nevažno tko je uključen u korupciju i je li to esdepeovac, hadezeovac ili netko treći. Nije na meni da ocjenjujem jesu li Margetić ili njegova predstavka vjerodostojni. To je zadatak Državnog odvjetništva i neka jednom jasno i nedvosmisleno kažu imaju li ti, ali i svi drugi papiri kojima mnogi mašu, bilo kakvu vrijednost u raščišćavanju Sanaderove uloge u aferi Hypo.

NACIONAL: Smatrate li da postoje dokazi protiv Sanadera?
Riječki SDP-ovci - Zdravko Komadina, Vojko Obersnel i Željko JovanovićRiječki SDP-ovci - Zdravko Komadina, Vojko Obersnel i Željko Jovanović- Aferu je ponovo pokrenuo austrijski tisak koji se ne ponaša žuto i senzacionalistički. Sanaderovo dezerterstvo i bijeg na "Malo vitra", bez ijednog smislenog objašnjenja, ukazuju na velike probleme koji su ga prisilili na takav potez. Učestale priče o povratku, pa čak i na čelno mjesto Sabora, govore o nečistoj savjesti i strahu za koji je, po Sanaderu, jedini lijek ponovno upravljanje strankom i zaustavljanje svih započetih antikorupcijskih procesa. Ne čudim se, jer upravo je Sanader glavni ideolog i tvorac korupcijskog modela ponašanja i načina vladanja HDZ-a.

NACIONAL: Kao opozicijski zastupnik vjerojatno niste sretni kada vidite kako veći dio javnosti Jadranku Kosor smatra najzaslužnijom za intenziviranje obračuna s korupcijom?
- Poput većine hrvatskih građana, i ja sam u jednom trenutku pomislio da je Jadranka Kosor odlučno krenula u borbu protiv korupcije. Ali sve što se vidjelo u saborskoj raspravi o povjerenju Božidaru Kalmeti pokazalo je da je to samo još jedna predstava radi ulaska u Europsku uniju. Nije ona pokrenula borbu protiv korupcije, a nije ni Sanader, kako je premijerki u jednom nastupu poručio Kalmeta. Borbu protiv korupcije u Hrvatskoj pokrenula je europska batina i mediji čiji je pritisak urodio plodom. Jadranka Kosor nedvojbeno je učinila jednu pozitivnu stvar, jer više nije kočila istrage. Tu je napravila iskorak u odnosu na Sanadera, koji je, i po mišljenju Europske komisije, sprječavao Državno odvjetništvo da aktivnije raščisti razne afere. U prvom trenutku Jadranka Kosor dobila je priznanje Europske unije, pa čak i dijela oporbe, ali kada je stala iza Kalmete, a nije se ni pojavila u Saboru kako bi objasnila zašto brani ministra koji je stvorio klimu koja pogoduje korupciji, izgubila je vjerodostojnost. Jasno je da priča o nultoj toleranciji prema korupciji vrijedi samo ako u nju nije uključen visoki dužnosnik HDZ-a.

NACIONAL: U slučaju Jadranke Kosor i Kalmete ipak se radi o tome da premijerka mora ekvilibrirati među raznim strujama unutar HDZ-a?
- Potpuno ste u pravu. Ja razmišljam zašto se gospođa Kosor ponaša na ovakav, pomalo dvoličan, način, kada ima životnu priliku pokazati da je liderica svoje stranke, ali i odgovorna i autoritativna predsjednica Vlade. Ona tu priliku nije iskoristila i mislim da je ispustila posljednju šansu da se afirmira kao premijerka koja je sposobna uvesti Hrvatsku u Europsku uniju. Umjesto toga, Jadranka Kosor je osoba koja je nedemokratski, stadionskom tehnologijom, izabrana za predsjednicu HDZ-a, a time oktroirana i na čelo Vlade. Nakon deset godina nekritičkog praćenja Sanadera te nedavne zaštite ministra korupcijske klime Kalmete, Kosor više nema nikakav legitimitet, da sada ne govorim kako joj nedostaju i znanje i sposobnost da izvuče Hrvatsku iz krize - ekonomske, društvene i krize upravljanja državom.

NACIONAL: Budući da ste u SDP-u, protivnici vam redovito odgovaraju da kritizirate korupciju, a deset godina stajali ste iza Milana Bandića. Zašto ste čekli da ode, umjesto da pokažete principijelnost i udaljite ga iz stranke?
- Kao esdepeovcu koji vodi Nacionalno vijeće za borbu protiv korupcije teško mi je kada čujem primjedbe da imam dvostruke kriterije, jer to nije istina. Mogu dokazati da Nacionalno vijeće nije sakrilo u ladicu ni jedan materijal koji smo dobili, nego smo sve proslijedili mjerodavnim državnim institucijama. Što se tiče Bandića, ja sam Riječanin koji je do dolaska u Sabor političku karijeru gradio u Rijeci, a ne u Zagrebu. Kada sam 2008. postao predsjednik Nacionalnog vijeća, više sam puta govorio o Bandiću i Zagrebačkom holdingu.
Prvi smo stali u obranu pretučenog Igora Rađenovića i apsolutni sam protivnik Bandićeva modela ponašanja, koje je nespojivo s načinom rada SDP-a u Rijeci. Rijeka je, po anketi koju su 2009. proveli GONG i Transparency International, najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Transparentnost, integritet i odgovornost političara na vlasti glavna su brana korupciji. Uz pravednost, to su i temelji boljeg života svih u Hrvatskoj. I to smatram svojom političkom misijom. Hrvatski građani zaslužuju da ih vode ljudi koji znaju, žele i mogu osigurati veću kvalitetu života svima, a ne samo HDZ-ovim sponzorima i stranačkim dužnosnicima.

Pitanje Sanaderove kaznene odgovornosti

■ Kao temelj za pokretanje pitanja Sanaderove kaznene odgovornosti, Jovanović ističe "očiti nesklad prihoda i imovine" bivšeg premijera Republike Hrvatske. Jovanović spominje i crne fondove HDZ-a i netransparentno financiranje kampanja, a također smatra i da su neki zakoni, poput Zakona o golfu, pogodovali HDZ-ovim sponzorima.

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika