Objavljeno u Nacionalu br. 737, 2009-12-29

Autor: Plamenko Cvitić

Sukob oko vojske: Kosor i Vukelić protiv Mesićevih kadrova

Mesić više nema utjecaja da učini bilo što mimo volje Jadranke Kosor, jer on samostalno ne može donijeti odluku o imenovanjima. Po proceduri, ministar Vukelić predlaže novog načelnika Glavnog stožera OSRH, a imenuju ga predsjednik države i premijerka

STJEPAN MESIĆ želio je na kraju svog mandata na
mjesto Josipa Lucića
postaviti ravnatelja
VSOA-e Darka GrdićaSTJEPAN MESIĆ želio je na kraju svog mandata na mjesto Josipa Lucića postaviti ravnatelja VSOA-e Darka GrdićaHrvatski predsjednik Stjepan Mesić vjerojatno ipak neće uspjeti na kraju svog mandata napraviti kadrovske promjene u vrhu Hrvatske vojske, odnosno smijeniti sadašnjeg načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Josipa Lucića i postaviti na njegovo mjesto sadašnjeg ravnatelja Vojno sigurnosno obavještajne agencije Darka Grdića, doznaje Nacional iz vrha HDZ-a. Ministar obrane Branko Vukelić ne slaže se s tim Mesićevim pokušajem kadrovskih promjena u vojnom vrhu te je zatražio i dobio podršku premijerke Jadranke Kosor za takvo stajalište.

Vukelić ne želi Grdića

Vukelić nema ništa protiv da Lucić bude smijenjen, ali ne želi da ga na tome mjestu zamijeni sadašnji šef VSOA-e general pukovnik Darko Grdić, jer je Vukelićev izbor general pukovnik Slavko Barić, sadašnji Lucićev zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH. Barić je zamjenik načelnika već više od 5 godina.

Izvori bliski vojnom vrhu potvrdili su kako je Mesić odmah po povratku iz Rusije htio potiho napraviti kadrovske promjene, i to tako da na mjesto šefa VSOA-e imenuje Ognjena Preosta umjesto generala Darka Grdića, inače bliskog rođaka predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost Saše Perkovića. General Grdić bi došao na mjesto generala Josipa Lucića.

Sadašnji načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić bio je nezadovoljan kad je tek po povratku Mesića iz Rusije osobno od njega saznao da ga misli smijeniti. Oni koji se protive Mesićevoj namjeri tvrde da general Darko Grdić u posljednjih deset godina nikada nije sudjelovao u radu Glavnog stožera niti u procesima transformacije Oružanih snaga, te da nema operativnog iskustva ni sa slanjem hrvatskih vojnika u vojne misije, pa stoga Mesićev prijedlog smatraju neozbiljnim.

Vukelić predlaže novog načelnika

U slučaju Grdićeva imenovanja Barić bi sigurno otišao iz Oružanih snaga jer se oni gotovo i ne podnose, a i Barić je već nagovijestio ministru obrane nakon što je doktorirao, ako se ne učine kvalitetni kadrovski pomaci, da on odlazi iz Oružanih snaga. Generali Drago Lovrić i Mate Pađen bili bi pozvani da se vrate iz Bruxellesa i Washingtona jer Grdić ne bi mogao nakon toliko godina izvan Oružanih snaga samostalno raditi bez pomoći ostalih generala.

Hrvatska je proteklih tjedana bila u blagdanskom raspoloženju, predsjednički izbori zauzeli su medijski prostor, pa su se kadrovske promjene mogle dogoditi bez previše medijske pompe i propitkivanja. Međutim, ipak je sve procurilo u medije i Mesićev plan je došao u pitanje. Mesić, naime, više nema utjecaja da učini bilo što mimo volje premijerke Jadranke Kosor, jer on samostalno ne može donijeti odluku o imenovanjima. Po proceduri, ministar Vukelić predlaže novog načelnika Glavnog stožera OSRH, a imenuju ga predsjednik države i premijerka.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 29.12.09. 09:50

Uh, koja bi to bila šteta da Barić ode iz OS. Sustav bi se odmah raspao!


registracija
8/11/06

Willie, 29.12.09. 23:14

Kad se pogledaju sve teme o kojima se u novinama piše, ti jebeni političari se uvijek bave samim sobom. Nadrkavaju se oko svega i svačega samo ne oko onoga za što su izabrani.
Po receptu Franje Tuđmana "imaju Hrvatsku". Sjećate se tog kobnog "povijsenog" Francekovog uzvika. ;))
Tu nema dvojbe, svi su ga shvatili ... od prve. :(


registracija
8/8/09

tovar62, 30.12.09. 06:07

potrebna je ponekad i neka usporedba,,,,di ste na Zadnjoj veceri vidjeli da sjedi zenska za stolm,,,,otkada one zasjedaju zato i ide sve po nikoj stvari


registracija
27/7/09

columbo, 30.12.09. 07:14

@tovare
lovi rake i ne zagajuj, pizdune glupi...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika