Objavljeno u Nacionalu br. 737, 2009-12-29

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

HDZ odlučuje o Bandićevoj sudbini

IVO JOSIPOVIĆ osvojio je više nego dvostruko više glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora od drugoplasiranog kandidata: to znači da će se Milan Bandić morati upustiti u izrazito žestoku kampanju

SVJEŽ POČETAK
KAMPANJE Nekoliko minuta nakon proglašenja izbornih
rezultata Milan Bandić počeo je agitirati u
pokušaju da pridobije birače desniceSVJEŽ POČETAK KAMPANJE Nekoliko minuta nakon proglašenja izbornih rezultata Milan Bandić počeo je agitirati u pokušaju da pridobije birače desniceNekoliko minuta iza ponoći, 28. prosinca, nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo rezultate prvog izbornog kruga, Milan Bandić započeo je kampanju prikupljanja desničarskih glasova. S obzirom na veliku prednost SDP-ova kandidata Ive Josipovića, Bandićevi izgledi prilično su skromni, ali nastavak kampanje bit će kudikamo žešći nego dosad.

Da ugrozi Josipovića, zagrebački gradonačelnik trebao bi pokupiti glasove HDZ-a, desničarskih kandidata, ali i stimulirati na izlazak one birače koji su propustili prvi krug. U svakom slučaju, jako težak zadatak, ali kao što su zaključili i u Josipovićevu stožeru, daleko od toga da su izbori već riješeni. Josipović je osvojio 32,4 posto, odnosno 640.000, a Milan Bandić 14,8 posto, odnosno 293.000 glasova, i sad slijedi faza kampanje u kojoj će obojice kandidata pokušati pridobiti što više ljudi koji su glasovali za ostale predsjedničke kandidate. Josipović s velikom sigurnošću može računati na potporu 7,3 posto (143.000) birača Vesne Pusić i 3,9 posto (76.000) onih koji su svoj glas dali Damiru Kajinu. S tim glasovima Josipović osvaja približno 43,5 posto, odnosno 850.000 glasova.


Iako u HNS-u i IDS-u nisu odmah nakon objavljivanja rezultata sugerirali svojim pristašama da u drugom krugu glasuju za kandidata Socijaldemokratske partije, takav rasplet je logičan. U manjoj mjeri zato što bi Vesna Pusić i Damir Kajin pretjerano cijenili Josipovićeve političke kvalitete (u HNS-u i IDS-u smatraju ga mlakim i nisu pretjerano oduševljeni njegovim stajalištima), a više stoga što je Milan Bandić godinama najžešće stigmatizirana osoba u tim strankama. Uostalom, HNS je više puta koaliranje s SDP-om uvjetovao eliminacijom Bandića s izbornih lista.

Bandića čeka puno teži posao u pokušaju privlačenja svih ostalih birača na svoju stranu. Racionalno gledajući, šanse su mu male, no poznavajući Bandićevu energiju, ne treba očekivati da će se unaprijed predati. Za njega će vjerojatno glasovati približno većina od 120.000 birača koji su podržali desničarske kandidate Josipa Jurčevića, Borisa Mikšića i Miroslava Tuđmana. Taj dio biračkog tijela zacijelo neće dati glas Josipoviću koji je predsjednički kandidat SDP-a, a za Bandića je glavno pitanje kako ih nagovoriti da uopće iziđu na izbore, jer radi se o približno 9 posto glasova.

Puno veći cilj za Bandića je da privuče najveći broj birača Andrije Hebranga. Kandidat vladajuće Hrvatske demokratske zajednice osvojio je 12 posto glasova, a pojedina predizborna istraživanja pokazala su kako Bandić može računati na velik dio njihovih glasova. Prema istraživanju koje je 22. prosinca objavila Nova TV, približno 75 posto Hebrangovih birača u drugom je krugu spremno glasovati za Bandića. Ako je to točno - a prognoze Nove TV dosad su se pokazale prilično preciznima - to je još 8-9 posto za Josipovićeva suparnika u drugom krugu.

Želi li te glasove, Bandić će morati ozbiljno radiklizirati nastavak kampanje. U dosadašnjem dijelu uglavnom je izbjegavao sukobe, nije iznosio optužbe na račun protivnika, trudio se ne kritizirati čak ni Zorana Milanovića i vodio pozitivnu kampanju. No vidljiva je njegova transformacija iz bivšeg esdepeovca u predsjedničkog kandidata koji je snažno povezan s Katoličkom crkvom i pobornika nacionalnih i tradicionalnih vrijednosti. Osim toga, Bandić je uz sebe okupio grupaciju od nekoliko desetaka nekadašnjih ratnih zapovjednika i obavještajnih dužnosnika, koje predvode Miodrag Demo, Miro Laco i Mirko Ljubičić Šveps. Njihov zadatak je prikupljanje potpore dijela braniteljske populacije i njihovih obitelji, kao i birača u Bosni i Hercegovini. Osvajanje dvostruko više glasova od Hebranga u susjednoj državi potvrđuje da su dobro organizirani.

RAČUNICA LJEVICE
Ivo Josipović u drugom krugu s glasačima Vesne Pusić i Damira Kajina doseže 43 posto - za pobjedu mu treba još dio Vidoševićevih i Primorčevih glasačaRAČUNICA LJEVICE Ivo Josipović u drugom krugu s glasačima Vesne Pusić i Damira Kajina doseže 43 posto - za pobjedu mu treba još dio Vidoševićevih i Primorčevih glasačaIako je Jadranka Kosor službeno potvrdila kako HDZ u drugom krugu neće podržati ni jednog kandidata, potpuno je razumljivo da bi vladajućoj stranci puno više odgovaralo da pobijedi Bandić nego Josipović, koji je kandidat SDP-a. Osim toga, Bandićev trijumf donio bi velike napetosti unutar SDP-a, a to bi sigurno išlo u prilog HDZ-u. Zato se može očekivati, u najmanju ruku, diskretna potpora nastavku Bandićeve kampanje, ali u HDZ-u će paziti da to ne bude očito. Josipovićeva prednost teško je dostižna i Jadranki Kosor ne bi odgovaralo izazivanje konflikta s favoritom izbora zbog Bandića. No sigurno neće pozvati HDZ-ove birače niti da se suzdrže od izlaska na izbore u drugom krugu.

Dio dodatnih glasova Bandić može osvojiti u Bosni i Hercegovini, gdje je u prvom krugu dobio 48 posto glasova, a Josipović samo 5 posto. Uspiju li Bandićevi suradnici animirati tamošnje Hrvate na izlazak na birališta, barem u mjeri u kojoj je HDZ to uspio na predsjedničkim izborima 2005. kada je u dijaspori glasovalo 100.000 osoba, to bi Milanu Bandiću moglo donijeti dodatnih 4-5 posto. Problem s "dijasporom" je u tome što bi ona mogla izazvati reakciju birača u Hrvatskoj, među kojima većina ne želi da o predsjedniku Republike Hrvatske odlučuju osobe koje žive u inozemstvu i zato bi se dodatni dio ovdašnjeg stanovništva priklonio Josipoviću.

Bandić treba i glasove Nadana Vidoševića i Dragana Primorca, koji su zajedno osvojili malo više od 16 posto, ali upitno je koliku potporu ima u toj skupini birača. Istraživanje Nove TV ukazuje na to da su Vidoševićevi i Primorčevi birači u drugom krugu otprilike podjednako spremni glasovati za Bandića i Josipovića, a to svakako više odgovara onomu tko je u prednosti. Kad bi se glasovi raspodijelili takvim automatizmom, ispalo bi da Josipović može računati na približno 60-postotnu podršku, a Bandić na oko 40 posto glasova. Bandić će sigurno pokušati motivirati i dio od 56 posto registriranih birača koji nisu izišli na izbore. Osim toga, on je u Zagrebu i Splitu postigao doista katastrofalno loše rezultate.

Kao gradonačelnik Zagreba dobio je jedva 15-postotnu potporu (Josipović 34 posto), ali posebno je loše za njega kako su glasovali Zagrepčani. Još na svibanjskim izborima za gradonačelnika za Bandića je glasovalo 146.000 građana, a ove nedjelje samo 59.000 ili gotovo 2,5 puta manje. Procentualno je još lošije prošao u Splitu s 8,5 posto, Rijeci s malo više od 6 posto i Varaždinu s 5 posto. Urbane sredine donose najveći broj glasova, a u njima je Bandić prošao neočekivano slabo.

JADRANKA KOSOR najavila je da se HDZ neće svrstati u drugom kruguJADRANKA KOSOR najavila je da se HDZ neće svrstati u drugom kruguVeć u ponedjeljak dobio je potporu Željka Keruma, koji je obećao suradnju u nastavku kampanje, a slična podrška vjerojatno će uslijediti i od nekih drugih gradonačelnika i političara na lokalnoj razini. No tu se radi o pomoći koja dolazi od političkih istomišljenika i simpatizera, ali Bandiću će za ozbiljnu kampanju trebati i podrška relevantnijih političara i javnih osoba koje su prepoznatljive na nacionalnoj razini. Koliko je usamljen, moglo se vidjeti i u predizbornoj noći kad je u njegov stožer od poznatijih osoba došao samo Vladimir Jordan, bivši šef Hrvatske stranke umirovljenika.Ostatak Bandićeve ekipe njegovi su dugogodišnji suradnici iz zagrebačke gradske vlasti, Duško Ljuština, Pavle Kalinić, Jelena Pavičević-Vukičević, Davor Jelavić, i to je otprilike cjelokupni kadrovski potencijal kojim raspolaže u kampanji.

Zato je, iz njegova rakursa, dobra odluka da zaoštri kampanju i napadne Josipovića optužbom kako će njime kao predsjednikom države upravljati Zoran Milanović. S obzirom na veliki zaostatak za Josipovićem, Bandić nema što izgubiti. Njegov odnos s SDP-om potpuno je raskinut i u iduća dva tjedna zagrebački gradonačelnik će se transformirati u najvećeg protivnika svoje bivše stranke.

Neki njegovi suradnici već idu tako daleko da u kuloarima Josipovića opisuju kao "Jugoslavena", što je razina optužbi kakva je posljednjih godina nestala iz hrvatskog političkog života. Ali ovakav rječnik nesumnjivo odražava stavove desno orijentiranog biračkog tijela, koje je u prvom krugu raspršilo glasove između četvorice kandidata.

Ispada kako, u pokušaju da preokrene situaciju u svoju korist i postane predsjednik Republike, sada desnicu pokušava okupiti Milan Bandić, koji je još nedavno isticao da je s Ivicom Račanom stvarao SDP.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 29.12.09. 09:05

sve ce to MILAN uzorat i preorat,a i nece mu sada nedostajati podrske,jer ipak Josipovic to nije nicim zasluzija,tocno je Milan rekao da bi radio na daljinski,jer di ce blitvar imat muda kao ERO,,,svi za Bandica


registracija
30/9/09

davor12345, 03.01.10. 09:50

He he, ja ću ipak glasati za Josipovića i svi moji prijateji i šta nam sada možeš!. Judi, ne glasajte za Milana nikad, pa ni na biračkom mistu! Doli lopovi kurbini sinovi!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika