29.12.2009. / 10:43

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Bitka za svaki glas: I Josipović i Bandić očekuju potporu birača iz BiH

Potporu Bandiću iskazao je i Fahrudin Radončić, vlasnik "Avaza" i novopečeni političar koji će svoju šansu potražiti na izborima u BiH u listopadu 2010. godine

Milan Bandić i Ivo Josipović u društvu s Antunom VujićemMilan Bandić i Ivo Josipović u društvu s Antunom VujićemIako je Milan Bandić u prvom krugu izbora premoćno osvojio većinu glasova u birača u Bosni i Hercegovini, čini se kako ni Ivo Josipović ne odustaje od borbe za naklonost birača u susjednoj nam državi. Podsjetimo, Bandić je u dijaspori osvojio 31.497 ili 47,60 % glasova, dok je kandidat SDP uspio osvojiti samo 3.552 ili 5,37 % glasova.

No, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora obojica su poručili kako računaju na glasove hrvatskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini te su im obećali da će, pobijede li, brinuti o njihovim interesima.

"Želim imati najbolje odnose sa susjedima a posebno s BiH zbog velikog broja Hrvata u toj zemlji, ali i Bošnjaka i Srba koji imaju hrvatsko državljanstvo. To je jedan od glavnih ciljeva moje vanjske politike", kazao je Josipović u intervjuu koji je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz", poručivši da će BiH u njemu uvijek imati velikog prijatelja, ma kome birači iz te zemlje dali glasove u konačnici hrvatskih predsjedničkih izbora.

HDZ BiH za Bandića

Bandić je pak u usporednom intervjuu za isti list istaknuo da je u prvom krugu dobio uvjerljivo najveći broj glasova iz BiH pa očekuje kako će se to ponoviti i u drugom krugu.

"Ja ću biti prijatelj vlastitog naroda u BiH i očekujem njihovu podršku", rekao je Bandić.

Dva bosanskohercegovačka HDZ-a, koji su u prvom krugu podupirali Andriju Hebranga, još se nisu službeno očitovali kako će svom članstvu preporučiti da glasuje u drugom krugu, no predsjednik HDZ BiH Dragan Čović već je naznačio kako će favorit njegove stranke biti Bandić.

HDZ BiH preporuku svome članstvu dat će do kraja tjedna, kazao je Čović ocijenivši da je Bandić u blagoj prednosti pred Jospovićem jer može računati na glasove i s ljevice i iz centra kao i s desnice.

I Dodik za zagrebačkog gradonačelnika

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić drži, međutim, da je Josipovićeva prednost pokazana u prvom krugu tolika da je upitno može li je Bandić kompenzirati glasovima drugih kandidata.

Kazao je kako je upitno hoće li se oni koji su podržali nekog od ostalih kandidata u prvom krugu uopće odlučiti glasovati i u drugom.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) daje čvrstu potporu Josipoviću dok je Bandića za sada manje-više otvoreno poduprla Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik.

"Za Hrvatsku je bolje da pobijedi Bandić jer je praktičniji i realniji čovjek, baš kakav joj i treba", ocijenio je Dodikov prvi suradnik, glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić.

Potporu Bandiću iskazao je i Fahrudin Radončić, vlasnik "Avaza" i novopečeni političar koji će svoju šansu potražiti na izborima u BiH u listopadu 2010. godine.

"On (Bandić) je moj dugogodišnji prijatelj i normalno je da su moje simpatije na njegovoj strani", kazao je Radončić.

Potpredsjednik Stranke za BiH (SBiH) Beriz Belkić poručio je pak kako bi mu bilo draže da pobijedi Josipović.

Razvijanje odnosa s BiH

U nastavku kampanje za predsjedničke izbore Josipović je u ponedjeljak u Odžaku nazočio godišnjem okupljanju Posavljaka, a tijekom dana susreo se s više uglednika iz civilnog i crkvenog života.

Tijekom posjeta Plehanu susreo se s gvardijanom samostana sv. Marka fra Mirkom Filipovićem dok se u Odžaku susreo s načelnikom općine Lukom Jurićem iz HDZ-a, a u njegovoj pratnji bio je dogradonačelnik Zagreba Ivo Jelušić, koji je podrijetlom iz Posavine.

Za vrijeme susreta s građanima u Odžaku u hotelu Euro, Josipović je rekao da Hrvati trebaju biti jednakopravni s drugim narodima u BiH.

"Uz ulazak Hrvatske u EU, vanjskopolitičkim prioritetom smatram razvijanje najboljih odnosa sa susjednim državama, posebno s prijateljskom Bosnom i Hercegovinom. Uvijek ću zagovarati jednakopravnost naroda i pojedinca, načelo koje u Bosni i Hercegovini, nažalost, nije zaživjelo", rekao je Ivo Josipović.

Posjet Posavini Ivo Josipović zaključio je ugodnim druženjem u Odžaku na godišnjem okupljanju petstotinjak Posavljaka.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 29.12.09. 11:57

Moram priznati da dileme vise nema.
Veliki prijatelj hrvata Milorad Dodik, daje podrsku Milanu Bandicu, a podrzava ih i Dnevni avaz. Bandic :
"Ja ću biti prijatelj vlastitog naroda u BiH i očekujem njihovu podršku", rekao je Bandić.
Mislim da apsolutno treba glasati za gosp. Bandica, ali kad se bude kandidirao za predsjednika ujedinjene Bosne i Hercegovine.
Nije mi samo jasno sta on radi u utrci za Hrvatskog predsjednika.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika