29.12.2009. / 22:58

Autor: Ana Smrečki

Novogodišnja čestitka premijerke: Iz Vlade odlaze HDZ-ovi ministri plus Bajs

Postavlja se pitanje što Kosor dobila rekonstrukcijom Vlade. Analitičari smatraju da će time učvrstit svoju poziciju u javnosti, čime bi mogla izbjeći prijevremene izbore koje bi mogli inicirati nezadovoljnici unutar vladajuće koalicije. Premijerka tako u novoj 2010. godini želi dati priliku mladim ljudima

Premijerka Jadranka KosorPremijerka Jadranka KosorČini se da Vladi Jadranke Kosor nakon Nove godine 'prijeti' nova kadrovska križaljka. Reakcija je to na medijske spekulacije da će se u Banskim dvorima na proljeće dogoditi 'proljetno čišćenje'. Kako piše Večernji list, prema kuloarima, prvi bi na red trebao doći ministar Kalmeta i to početkom iduće godine. Dogovoreno je to na Badnjak, na posljednjem sastanku Kosor-Šuker-Kalmeta, koji je bio nastavak već započetih 'pregovora' iz prosinca.

Kalmeta odlazi početkom 2010. godine

Naime, na dan 'presudne' željezničke nesreće u Zagrebu na sastanku Kosor-Šeks-Kalmeta dogovoreno je da ministar sam odstupi. Premijerka je već tada dala naslutiti da bi bilo 'prirodno da ministar ponudi ostavku, jer je to ionako uobičajena praksa u Europi kojoj tako stremimo'. No, došlo je do obrata i Kosor je odlučila da Kalmeta ostaje na svojoj funkciji do kraja predsjedničke kampanje, što i nije ništa čudno, budući da je HDZ na ovim predsjedničkim izborima imao svog kandidata, s kojim se premijerka, zajedno s Kalmetom uz pjesmu i ples 'šepurila u Zadru'.

Na 'tapeti' je i ministar obrane Branko Vukelić zbog afere Brodosplit, a koji je na bolovanju zbog nedavnog srčanog udara. Upravo mi njegova liječnička dokumentacija trebala biti izlika za odlazak iz Vlade. Slična sudbina mogla bi zadesiti i ministricu 'bez novčanika' Biancu Matković. U sanaderovo doba zvali su je 'Bič Božji', odnosno osoba od povjerenja bivšeg premijera. Mediji često pišu i o otvorenoj netrpeljivosti s premijerkom Kosor, a posebno je u javnosti upečatljiva ostala 'afera tepih'. Njezin je zadatak praćenje pregovora s Europskom unijom. Budući da se kraj pregovora očekuje do sredine 2010., za nju više neće biti mjesta u Vladi.

Osim Kalmete, 'cipelicu' bi mogli dobiti Vukelić, Matković i Bajs

U proljetnom čišćenju, 'cipelicu' bi mogao dobiti HSS-ov ministar Bajs. Iako su njegovom zaslugom, rezultati ovogodišnje turističke sezone sjajni, ministar turizma bi trebao otići kako se u javnosti ne bi stvorio dojam da iz Vlade odlaze samo HDZ-ovi ministri. Osim ministara, na udaru su i državni tajnici. Postavlja se pitanje što Kosor dobila rekonstrukcijom Vlade. Analitičari smatraju da će time učvrstit svoju poziciju u javnosti, čime bi mogla izbjeći prijevremene izbore koje bi mogli inicirati nezadovoljnici unutar vladajuće koalicije. Premijerka tako u novoj 2010. godini želi dati priliku mladim ljudima. O kome se točno radi, još uvijek nije poznato.

Karamarko odlazi iz Vlade ili ostaje i to kao član HDZ-a

Inače, unutar Banskih dvora priča se i da jedan od tri nestranačka ministra, Tomislav Karamarko želi otići s mjesta ministra policije. Večernji list neslužbeno doznaje kako to ne samo da nije točno, nego da se Karamarko planira stranački angažirati u HDZ-u.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 30.12.09. 01:45

Zaista je ohrabrujuce da g.Kosor kani napraviti cistku u Vladi, ali njezin kamen o vratu je prije svega Kalmeta. Od njega samoga ocekivati ostavku je iluzorno, jer on je covjek bez moralnih vrijednosti, sto se bezbroj puta potvrdilo.
Vukelic, Matkovic, Bajs...sve je to u ovom momentu irelevantno i ako se dogodi smjena, bit ce formalnost,koja tek sluti nesto bolje, ali...Ali, ministar iz Arbanasa je naprosto imperativ za premijerku i za stabilnost Vlade. Mislim, cak sto vise, da HDZ kandidatu za Pantovcak drugi krug ne bi izmakao da je bilo vise odlucnosti za smjenu prvog covjeka prometa i veza...Ako nista, dobilo bi se na vjerodostojnosti u obracunu s kriminalom!


registracija
8/8/09

tovar62, 30.12.09. 06:04

COLUMBO"ti si obicni pizdun a ti Suzy di ti je Bozicna cestitka,ne zaboravi slava moze biti duza i kraca???ali izabires kracu,i reci narodu otvorenoi zasto je Ivo morao otici na onaj nacin,a to se zna ti si produzena ruke Smesica da ces vodit antikorupcijski plan dok ti dozvoli Stipe jer to je jasno i vrapcima na grani


registracija
27/7/09

columbo, 30.12.09. 06:51

Tovare, kako ti nije jasno da si budala i da zagadjujes s tvojim glupostima...Meni se doista tesko spustiti na tvoj nivo, a uostalom ni sam ne mislis bolje o sebi, sto rjecito potvrduje i tvoj nick. U ovom momentu mi je zao sto mi ne radi kvacica na "c", pa ti i ne mogu poslati cestitku; naravno onu jedinu koju i zasluzujes...
I jedan savjet: ako vec smatras da moras biti toliko prisutan na forumu, daj se malo opismeni, ili zamoli nekome da ti malo dotjera te tvoje bljuvotine. Stvarno!
Jos je najbolje da se odmoris neko vrijeme i da u tisini treniras svoje izopaceno domoljublje. Eto, ja toliko za ovaj put, pa se ti snadji...


registracija
16/11/09

simo, 30.12.09. 09:56

columbo,imaš jeftine tipkovnice od Logitech-a,pa da možeš staviti kvacicu,i zafrknuti starog 62 godišnjeg tovara.Dida bi ti moga bit,sram te bilo!


registracija
8/7/09

bankar, 30.12.09. 10:43

može li mi netko objasniti zašto je stavljena riječ plus ovdje: "hdzovi ministri plus bajs" ?


registracija
27/7/09

columbo, 30.12.09. 19:28

@simo,
ja znam da si ti nadobudan i uvjek rado dijelis preporuke, ali mi se cini da bi se bas ti trebao ponajvise baviti samim sobom. Pitaj me zasto?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika