30.12.2009. / 19:16

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Akcija 'Bankomat': Četiri poduzetnika od HPB-a dobili 170 milijuna kuna kredita

Bivše čelnike HPB-a sumnjiči se za nezakonitosti pri odobravanju nenamjenskih kredita, a nagađa se i da su sami sebi za rad u Upravi banke isplaćivali nesrazmjerno visoke menadžerske bonuse, odnosno da su lani navodno svoje plaće od oko 46.000 kuna mjesečno dodatno "podebljali" s još ukupno 7,5 milijuna kuna neto

Josip Protega je također osumnjičen za malverzacije u HPB-uJosip Protega je također osumnjičen za malverzacije u HPB-uSve više informacija izlazi u javnost vezano uz policijsku antikorupcijsku akciju "Bankomat". Policija je potvrdila kako su uz trojicu bivših čelnika Hrvatske poštanske banke uhićena i četvorica poduzetnika. Radi se o Borisu Šimuniću iz Zagreba, Svetimiru Gadži iz Gruda, Oliveru Beideneglu iz Ploča i Ivanu Galiću iz Drvenika koji su od te banke, umnjaju u USKOK-u, nezakonito dobili kredite u iznosu većem od 170 milijuna kuna.

Podsjetimo, policija je jutros u Zagrebu te na splitskom i dubrovačkom području uhitila petoricu osumnjičenih, a naknadno im se prijavio i šesti. Posljednji osumnjičeni, donedavni predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega, nalazi se u Austriji, ali je razgovarao sa USKOK-om i spreman je vratiti se u Hrvatsku i razgovarati sa sa istražiteljima.

Tijekom poslijepodneva u USKOK-u je započelo ispitivanje bivšeg predsjednika Uprave i direktora financija HPB-a Marija Kirinića te bivšeg člana Uprave Ivana Sladonje.

Ispitivanje uhićenih, pa odluka o pritvoru

Očekuje se da će tijekom večeri na red doći i poduzetnici koje USKOK sumnjiči da u od početka 2006. do kolovoza ove godine nezakonito pridobili nenamjenske kredite u iznosu većem od 170 milijuna kuna od HPB-a, bez odgovarajućih pokrića, odnosno osiguranja plaćanja kredita.

Ravnateljstvo policija izvijestilo je da je protiv trojice bivših čelnika HPB-a USKOK-u podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su se udružili za počinjenje kaznenih djela i zlouporabili položaj i ovlasti, dok se četvoricu poduzetnika sumnjiči za poticanje na te zlouporabe. U javnosti su se pojavile informacije da je jedan od osumnjičenih poduzetnika lani Poreznoj upravi prijavljivao plaću od 4000 kuna, a od HPB-a je dobio kredit od 50 milijuna kuna bez ikakvih garancija.

Bivše čelnike HPB-a sumnjiči se za nezakonitosti pri odobravanju nenamjenskih kredita, a nagađa se i da su sami sebi za rad u Upravi banke isplaćivali nesrazmjerno visoke menadžerske bonuse, odnosno da su lani navodno svoje plaće od oko 46.000 kuna mjesečno dodatno "podebljali" s još ukupno 7,5 milijuna kuna neto.

Protega u Austriji, ali se vraća u Hrvatsku

Nakon saslušanja u USKOK-u će odlučiti hoće li i protiv koga od njih zatražiti jednomjesečni istražni zatvor, o čemu odlučuje sudac istrage, te pokrenuti istragu koju, prema novim zakonskim odredbama, u "uskočkim predmetima" više ne vodi istražni sudac nego USKOK.

Podsjetimo, Protega je za HTV izjavio da se ne krije, da je jutros razgovarao s USKOK-om te da nije odobravao kredite po političkom nalogu.

On je na čelu HPB-a bio od studenoga 2004. do kolovoza ove godine kada ga je na prijedlog Vlade, smijenio Nadzorni odbor banke, zajedno sa Sladonjom. Nedugo nakon smjene u medijima se počelo pisati da je smijenjena uprava plasirala milijardu kuna rizičnih kredita.

Osumnjičeni Mario Kirinić bio je predsjednik Uprave HPB-a u kratkom razdoblju od rujna do studenog 2004., a razriješen je jer nije zadovoljavao uvjete za tu funkciju. Upravo je njega na čelnom mjestu u Upravi zamijenio Protega, a Kirinić je nakon toga u HPB-u postavljen za direktora financija.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
26/11/09

abar, 30.12.09. 19:40

Dobili su kredit od 4.200.000,00 EURA Ivan Žapčić i Marko Vuković vlasnici Hs Produkta za svoju firmu AM Hoteli d.o.o za hipoteku dal zemljište u Jablancu koje su ukrali,tj sa falsificiranim dokumentima.Dali će i oni biti uhapšeni? Neće jer ih štiti Bajić


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika