31.12.2009. / 07:21

Autor: Hina

SAD priprema sankcije protiv elemenata iranske vlade

"Mi nikada nismo bili privučeni idejom da treba pridobiti cijeli svijet da ogradi iransko gospodarstvo", rekao je visoki američki dužnosnik

Barack ObamaBarack ObamaObamina administracija priprema sankcije protiv zasebnih elemenata iranske vlade, uključujući i one koji su uključeni u smrtonosne udare na iranske prosvjednike, što označava zaokret prema agresivnijem stavu SAD-a u odnosu na režim u Teheranu, izvješćuje u srijedu The Washington Post, pozivajući se na visoke američke dužnosnike.

Deset mjeseci nakon što je američki predsjednik Barack Obama odredio kraj godine kao rok da Iran stupi u pregovore sa svjetskim silama oko svoga nuklearnog programa, vlada u Teheranu nije pozitivno odgovorila na taj zahtjev, izuzev jedne geste dobre volje na jesen, od koje je kasnije odustala.

Pažljivo usmjerene sankcije

Sada američki dužnosnici kažu da administracija želi pažljivo usmjerene sankcije, kako bi se izbjeglo izazivanje nezadovoljstva iranske javnosti, uz ostavljenje "odškrinutih" vrata za rješenje spora oko iranskoga nuklearnog programa.

Cilj bilo kojih sankcija jest da se iranska vlada prisili da sjedne za pregovarački stol, umjesto da je se kazni za očigledne napore da razvije nuklearno oružje ili zbog represije prema građanima, navodi Post.

"Mi nikada nismo bili privučeni idejom da treba pridobiti cijeli svijet da ogradi iransko gospodarstvo", rekao je visoki američki dužnosnik, govoreći pod uvjetoma da ostane neimenovan zbog osjetljivosti teme.

"Moramo biti spretni u tome, jer je pitanje kako će iranski narod interpretirati izolaciju - bez obzira je li krivnja režima ili su zavarani da misle kako smo mi krivi", dodao je dužnosnik.

UN također za sankcije?

Kao rezultat toga, najviši američki dužnosnici pokazuju malo interesa za donošenje zakona u Kongresu kojim bi se kaznile tvrtke što prodaju naftne derivate Iranu.

"Sankcije neće biti alternativa za angažman. Naša je namjera držati otvorena vrata", rekao je drugi dužnosnik.

Čak i prije predstavljanja novih sankcija, Obamina administracija je zauzela dramatično oštriji ton prema Iranu, dijelomice zbog represije prema antivladinim prosvjednicima. Nakon što su iranske snage sigurnosti pucale na prosvjednike na ulicama tijekom vikenda, Obama je prekinuo svoj odmor na Havajima kako bi snažno osudio represivnu reakciju Teherana.

Sankcije bi vjerojatno bile uvedene u Vijeću sigurnosti UN i jednostrano, a američki dužnosnici će nastojati da se to dogodi više ili manje istodobno, s početnim naglaskom na pritisak za sankcije u UN-u u veljači, kada Francuska, zagovornica čvršćeg pritiska na Iran, predsjedava Vijećem sigurnosti.

O preciznim konturama sankcija administracije još uvijek se odlučuje, ali visoko na popisu ciljeva je iranska Revolucionarna garda, elitni rod vojske koji ima središnju ulogu u napadima na prosvjednike, a igra i sve veću ulogu u iranskom gospodarstvu, navodi Post.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika