31.12.2009. / 14:28

Autor: Hina

Kosor: Početak 2010. biti će posebno teško razdoblje

Posebno teško razdoblje koje očekujemo je početak sljedeće godine, uvijek je teško na početku svake godine, siječanj, vjerojatno veljača i ožujak neće biti nešto lakši, ali smo se na to pripremili, istaknula je Kosor

Jadranka Kosor i Ivan ŠukerJadranka Kosor i Ivan ŠukerPosljednje dvije transakcije iz ovogodišnjeg državnog proračuna - isplatu nešto više od 10 milijuna kuna Fondu za obnovu i razvoj Vukovara i milijun kuna za onkološki odjel Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, obavila je danas u Ministarstvu financija predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

"Na kraju ove godine koja je bila preteška, sasvim sigurno najteža od ratnih godina, ponosna sam da smo uspjeli ostvariti svoje projekte i planove", kazala je Kosor zaključujući proračunsku 2009. godinu.

Po podacima koje je iznio ministar financija Ivan Šuker, prihodi državnog proračuna u ovoj godini bit će ostvareni između 99,0 i 99,5 posto planiranog, a rashodi će biti na oko 99,7 posto planiranih.

"To najbolje pokazuje da je treći rebalans proračuna bio itekako dobro planiran, predvidio što će se dogoditi, a i uvođenje novih davanja dovelo je do toga da danas imamo stabilne javne financije", kazao je Šuker.

"Mi smo sa ta tri rebalansa uspjeli ostvariti ono što smo htjeli, stabilizirati financije", kazala je premijerka Kosor i podsjetila da se kroz tri rebalansa dodatno uštedjelo 6,5 milijardi, odnosno gotovo sedam milijardi kuna.

Istaknula je kako su se pritom sačuvali svi projekti vezani za zaštitu obitelji i najosjetljivijih skupina, osigurala redovita isplata mirovina i plaća.

Podsjetila je i da je Vlada donosila nepopularne, teške odluke, kao što su uvođenje posebnog poreza i podizanje stope PDV-a.

"Za ministra financija i mene to su uistinu bile najteže odluke, i najteži teret tih odluka podnijeli smo nas dvoje. Međutim, svjesni smo da je to bio trenutak u kojem smo to naprosto morali učiniti", kazala je Kosor koja vjeruje da će, kao što i piše u Zakonu o posebnom porezu, kraj 2010. biti i kraj tog poreza. Pritom je spomenula kako se i kod kriznog poreza vodilo računa o najosjetljivijim skupinama.

Premijerka Kosor je zahvalila i čestitala potpredsjedniku Vlade i ministru financija Ivanu Šukeru, njegovim suradnicima i djelatnicima Ministarstva, na odličnom radu u preteškoj 2009. godini, a zahvaljujući predsjednici Vlade, ministar Šuker ja istaknuo da bez njene podrške vjerojatno neke teške odluke ne bi bile provedene, da je ona bila ključni faktor oko trećeg rebalansa proračuna.

Predsjednica Vlade zaželjela je da i 2010. koja će, kaže, biti jednako tako teška, ako ne i teža, rade kao tim, da se s uspjehom završe projekti oko osnivanja fondova, projekti usmjereni snaženju gospodarstva, očuvanju radnih mjesta.

Posebno teško razdoblje koje očekujemo je početak sljedeće godine, uvijek je teško na početku svake godine, siječanj, vjerojatno veljača i ožujak neće biti nešto lakši, ali smo se na to pripremili, istaknula je Kosor.

Na novinarske upite o osobnom identifikacijskom broju (OIB), ministar Šuker je podsjetio da se u ovoj godini intenzivno radilo na informatizaciji državne uprave, a od početka 2010. platni promet i porezne evidencije kreću s OIB-om, odnosno duplo, i s OIB-om i jedinstvenim matičnim brojem i to zbog sigurnosti građana i pravnih osoba.

Sve informacije o OIB-u, njegovu dobivanju, primjeni od početka 2010. na poreznim prijavama i u platnom prometu dostupne su na web stranicama Ministarstva financija i Porezne uprave.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika