04.01.2010. / 07:24

Autor: Hina

Avatar premašio rekordnu zaradu od milijardu dolara za jedan film

Samo za božićni vikend film je u Sjevernoj Americi zaradio 75,6 milijuna dolara

Superprodukcija u 3D tehnici Jamesa Camerona "Avatar" zaradila je diljem svijeta više od milijardu dolara u samo 17 dana prikazivanja, potukavši rekord u zaradi od jednog filma, objavila je u nedjelju specijalizirana tvrtka Exhibitor Relations.

Dugometražni znanstvenofantastični film s nijansom ekološke basne, zaradio je više od 350 milijuna dolara u Sjedinjenim Državama i u Kanadi i oko 670 milijuna u ostatku svijeta, rekao je Chad Hartigan, analitičar tvrtke sa sjedištem u Los Angelesu.

"Nikada nijedan film nije tako brzo dosegnuo prag od milijardu dolara", rekao je, dodajući da predviđanja upućuju da bi mogao zaraditi i četiri milijarde dolara.

"Avatar", možda najskuplji film u povijesti koji je stajao između 300 i 500 milijuna dolara, sada je treći dugometražni film po zaradi, nakon "Titanica", također Cameronova filma, i trećeg dijela "Gospodara prstenova", "Povratka kralja" Petera Jacksona, istaknuo je Hartigan.

Samo za božićni vikend film je u Sjevernoj Americi zaradio 75,6 milijuna dolara.

"Avatar", film s neobično bogatim sintetskim snimkama, priča je o Jakeu, "bivšem marincu", paraplegičaru poslanom na planet Pandoru na kojemu žive modrokoža bića Na'viji, kojima ljudska bića žele ukrasti dragocjeni mineral. Zanemarivši preporuku voditelja misije Gracea, Jake nenadano zamjenjuje svog umrlog brata blizanca i postaje "avatar", pola Na'vi pola čovjek. Na Pandori susreće neustrašivu ratnicu Neytiri i otkriva, s oduševljenjem, život Na'vija u potpunoj savršenom skladu s okolinom.

Vezane vijesti

Prosječna plaća za ožujak 5 499 kuna

Prosječna plaća za ožujak 5 499 kuna

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosi 5 499 kuna, izvještava HRT. To je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika