05.01.2010. / 17:58

Autor: Ivica Medo

Nogometni savez BiH pred bankrotom: Novi izbornik neće dobiti plaću zbog Ćire?

U dopisu Komisije za propise N/FSBiH nekoliko dana uoči Nove godine stoji kako je ugovor kojeg je nekadašnji izbornik BiH Miroslav Blažević imao sa N/FSBiH nepovoljan za Savez

Miroslav BlaževićMiroslav BlaževićNovi izbornik reprezentacije BiH Safet Sušić danas je stigao u Sarajevo, no već u prvom dana povratka u domovinu iz Pariza, najveći nogometaš kojeg je Bosna dala susreo se s problemima.

Zgrada Nogometnog saveza BiH u budućnosti mogla biti stavljena na aukciju, kako bi Porezna uprava Federacije BiH mogla namiriti dugove od bosanske kuće nogometa, piše sarajevsko Oslobođenje.

PUFBiH blokirala je u četvrtak račun Nogometnog saveza BiH zbog neizmirivanja poreznih obveza. U priopćenju iz Porezne uprave FBiH navodi se kako je raskinut Sporazum o otplati s N/FSBiH zato što nisu redovito izmirivali porezna dugovanja u ukupnom iznosu od 805.652 KM.

Dodaje se kako je Nogometni savez bio upozoren na neredovito izmirivanje poreznih obveza, a iz Porezne uprave FBiH su pojasnili da, sukladno zakonu, slijedi poduzimanje prinudnih mjera - od blokade računa, te naplati duga od novčanih sredstava poreznog obveznika, popisu i pljenidbi, te prodaji imovine, a sve radi naplate dužnih poreznih obaveza.

Novi izbornik potpisat će ugovor sa N/FSBiH, koji mu oni, nažalost, neće moći ispoštovati, s obzirom na blokadu računa.

Nemaju za plaće

Sada je pitanje kako će N/FSBiH uopćte isplaćivati plaće svojim zaposlenicima, te kako će organizirati okupljanje bilo koje od nogometnih reprezentacija, s obzirom na to da ne mogu platiti avionske karte nogometašima koji nastupaju u inozemstvu. U veljači je Bosna i Hercegovina domaćin kvalifikacija za selekcije U-17, a s obzirom na novonastalu situaciju pitanje je može li BiH kuća nogometa organizirati to takmičenje.

Inače, sporazum o reprogramiranju dugova između N/FSBiH i Porezne uprave Federacije BiH potpisan je krajem 2008. godine i to na insistiranje UEFA i FIFA. Po tom sporazumu Savez je trebao da u narednih pet godina, podijeljeno na mjesečne rate od 55.000 KM isplati dugovanja prema PU FBiH, koja iznose oko 2.800.000 KM.

S obzirom na to da rate nisu redovno isplaćivane, PU FBiH je raskinula ugovor sa N/FSBiH, koji je naknadno izmirio 14 neuplaćenih rata (oko 800.000 KM), pa je sada stanje na računima Saveza - nula. Međutim, usprkos izmirenju obveza, a s obzirom na to da se kasnilo sa uplatama, PUFBiH je, ipak, raskinula ugovor, što znači da N/FSBiH na ime poreza državi duguje još oko 2.000.000 KM, te će se vjerovatno ići na jedan od "drugih načina" naplate duga.

Zgrada na bubanj, presedan u nogometnom svijetu

Safet SušićSafet SušićJedan od tih "drugih načina" mogla bi biti i prodaje zgrade u Ferhadiji u kojoj su smještene prostorije N/FSBiH, s obzirom na to da je ovaj objekt stavljen pod hipoteku, dok je drugi način skidanje novca koji pristiže na račun bh. saveza. Međutim, kako je u ovim mjesecima priliv novca na račun Saveza slab, čini se da je opcija prodaje zgrade, zbog namirenja dugova, realnija opcija, što čelnike N/FSBiH dovodi u gotovo bezizlaznu situaciju. Također, postavlja se pitanje kako će uopće reagirati FIFA i UEFA, s obzirom na to da su oni insistirali na reprogramu dugova.

Ako se zaista dogodi da zgrada Saveza ode na aukciju, to će biti presedan u nogometnom svijetu, jer se nikada nije dogodilo da jedna od članica UEFA i FIFA bankrotira ili ostane bez svoje imovine.

Novinar Oslobođenja postavlja pitanje zašto se prethodnih 14 mjeseci nisu uplaćivale rate na ime duga prema Poreznoj upravi Federacije i gdje je završavao novac od prihoda sa kvalifikacijski utakmica, s obzirom na to da je stadion Bilino polje u svakom meču koji je igran u Zenici bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Odgovor bi mogli dobiti u dopisu Komisije za propise N/FSBiH koja je nekoliko dana uoči Nove godine zaključila kako je ugovor kojeg je nekadašnji izbornik BiH Miroslav Blažević imao sa N/FSBiH nepovoljan za Savez, što nas uopće i ne čudi, s obzirom na to da su čelnici BiH kuće nogometa u prošlosti često znali potpisati nepovoljne ugovore (SportFive), piše Oslobođenje.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika