Objavljeno u Nacionalu br. 739, 2010-01-12

Autor: Zrinka Pavlić

Hvala bogu, gotovo je

Treba uvesti prave medijske cirkuse koji se ne pretvaraju da su demokracija. Idealno bi bilo da se predsjednik bira u showu ‘Hrvatska traži predsjednika’, ‘Ples s kandidatima’, ‘1 protiv 4.500.000’ ili ‘Hrvatski top-zapovjednik by Branimir Bilić’

Zrinka PavlićZrinka PavlićTKO ŽELI BITI PREDSJEDNIK?
Završnica kampanje za predsjedničke izbore, sve televizije, razni termini
Pretpredsjednička TV kampanja 2010. nalikovala je pandemijskoj gripi. Ne mo'š se pravit da je nema jer te gnjavi neugodnim simptomima (spotovi, sučeljavanja, Hloverka & Dijana forever), a radije bi da ti se nije dogodila i pomalo strahuješ od popratnih komplikacija (Sanaderijada i izdanci). Ljudi prijete da će se odseliti iz Hrvatske ako "onaj kreten" pobijedi, a znaš da će sve uskoro biti gotovo, ali se nisi u stanju radovati ozdravljenju (nedjelji navečer) jer si umoran ko pas. Zato ubuduće treba ukinuti sve propise o medijskom praćenju kampanje, a i predsjedničke izbore. Treba uvesti prave medijske cirkuse koji se ne pretvaraju da su demokracija, manifestacija medijskih sloboda i svašta drugo što u HR uglavnom postoji samo u rječniku. Recimo, idealno bi i nadasve televizično bilo da se predsjednik bira u showu tipa "Hrvatska traži predsjednika", "Ples s kandidatima", "1 protiv 4.500.000" i "Hrvatski top-zapovjednik by Branimir Bilić". Lakrdiju od demokracije ionako imamo, glasački kriteriji gotovo se uopće ne bi promijenili (moš mislit bitne razlike između "djeluje mi ko pošten čovjek" i "odlično pleše passo doble"), a odaziv na 061 brojeve bio bi garant veći nego na birališta. Umjesto naučenih odgovora na Bilić-Bago pitanja, koja uopće nismo morali gledati nego su se dala pratiti skroz radijski, dok kuhaš večeru ili igraš pasijans na kompu, dobili bismo show u kojem bi kandidati demonstrirali razne vještine. Odgovarali bi na pitanja za sto, pa tisuću, pa 32 tisuće (uz pomoć jokera "zovi stožer" i "pitaj Puls") i tako sve do milijun glasova, manekeni bi ih učili hodati pred postrojenom gardom uz "Mi smo garda hrvatska", Hus bi ocjenjivao tko bolje pjeva "Lijepu našu" i "Od stoljeća sedmog" u duetu sa Jacquesom Houdekom, a radi dokazivanja fizičke spreme morali bi pobijediti barem u jednoj tjelesno zahtjevnijoj disciplini, poput, recimo, graničara sa Slovencima. Rezultat bi vjerojatno bio navlas jednak, novinari bi sve pratili jednako glupo, a utjecaj pobjednika na život birača i u tom bi se slučaju sveo tek na još jednu temu za birtijsku diskusiju. No barem bi nas manje ubili čistom, nepatvorenom i iskonskom dosadom. I manje bismo gledali Hloverku. Ili ne.
Ocjena: hvala bogu, gotovo je


KOMUNIZAM vs. PIZZA
A sad u Europu, HTV1, srijeda, 20.10
Milić svako malo bubne nešto zbog čega posumnjam nije li putem do Europe opalio čelom u stup. Vrluda po Trstu i priča kako je bilo nekad, kad smo kupovali espadrile po Ponte Rossu i bubne da smo u Trstu u to doba nakon shoppinga išli na pizzu - jer u komunizmu nije bilo pizze. Čak je implicirao da je bila zabranjena... Ipak, mama me još u predškolskoj dobi (dakle, najkasnije 1976., što je još uvijek debelo jednoumlje) vodila na pizzu u Tuškanac prolazu i da tu pizzu nismo kupovali od sumnjivog dilera u haustoru, nakon što bi nam u prolazu došapnuo: "Pst, pst! Imam margarite i funghi danas! Friško prešvercano preko grane!" Mora da smo živjeli u različitim državama.
Ocjena: WTF?
SNIJEGA I IGARA!
Dnevnik - sportski dodatak,
HTV1, četvrtak, cca 19.50
Mi, porezni obveznici koji se pitamo koja je točno svrha organiziranja skijaškog natjecanja na brdu ponad grada koji ima tjedan dana snijega godišnje, najobičnija smo nezahvalna stoka. Pa što ako se na snježno topništvo troši više nego na izgradnju nove bolnice! Zašto ne bismo skijaše smještali u fensi hotele, iako nas većina nema ni za podstanarsku sobu! Ne treba samo na vlastitu guzicu mislit - ipak je riječ o nacionalnom interesu! Sve za Hrvatsku! Pa i Snow Queen Trophy! Premda riječi nisu izgovorene baš u tom obliku, bila je to jasna poruka HTV-ova dnevničko-sportskog priloga u četvrtak, jednog od najljigavijih pokušaja opravdanja problematičnih, ali državnom Olimpu milih sportskih projekata koji sam čula u životu. Organizatori natjecanja izrijekom su nazvani junacima, kao da su oslobodili dva-tri konclogora, žustro nas se uvjeravalo da natjecanje vrijedi svake lipe uložene u njega i, da ne duljim, skoro sam na tepih pred televizorom izbljuvala pola kile snijega. Pardon, snowa.
Ocjena: ajme majko! (1)

VRIJEME SUTRA - POGLEDAJTE KROZ PROZOR
Dnevnik - vremenska prognoza,
HTV1, utorak, cca 19.55
Hvala genijalcima iz HTV-ove režije što su nam u utorak navečer umjesto prave verzije vremenske prognoze pustili šaljivi video na kojem se prognostičar zbunjuje zbog zamrznute grafike u pozadini i kameri upućuje tek smeten smiješak popraćen s par čudnih pokreta rukom. Kakva genijalna koncentracija vlada u toj režiji, ne bi živ čovjek povjerovao! Dobro da u napadu inteligencije nisu umjesto prognoze pustili TV kalendar.
Ocjena: jadan prognostičar (0)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika