Objavljeno u Nacionalu br. 739, 2010-01-12

Autor: Plamenko Cvitić

Kako je pomilovan Rimac: Mišljenje dala komisija, a Mesić ga je samo prihvatio

SINIŠA RIMAC (lijevo) priključio se pričuvnom sastavu MUP-a kao
osamnaestogodišnjak kad su mu u Vukovaru ubijeni brat i ujak, a roditelji odvedeni u logorSINIŠA RIMAC (lijevo) priključio se pričuvnom sastavu MUP-a kao osamnaestogodišnjak kad su mu u Vukovaru ubijeni brat i ujak, a roditelji odvedeni u logorOdluku o pomilovanju 36-godišnjeg Siniše Rimca donijeli su članovi Komisije za pomilovanje na svojoj sjednici, a s time se u konačnici suglasio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji se proteklih dana našao na udaru kritika zbog te odluke. Budući da mnogi Rimčevo pomilovanje, koje je jedno od posljednjih koje je Mesić donio tijekom svog mandata, smatraju kontroverznim, u domaćim političkim krugovima pojavile su se glasine kojima se odgovornost za to pomilovanje pokušalo pripisati Mesiću osobno ili pak njegovoj Komisiji za pomilovanja. Prema prvoj verziji, Mesić je Sinišu Rimca pomilovao na svoju ruku, odnosno bez konzultiranja s članovima Komisije. Po drugoj verziji, odluku o pomilovanju donijeli su članovi Komisije, a Mesić ju je samo formalno potpisao.

Kako ističu Nacionalovi izvori, ni jedna od verzija nije istinita. Nakon što je Siniša Rimac poslao molbu za pomilovanje, od kaznionice u kojoj služi osmogodišnju zatvorsku kaznu zatraženo je očitovanje o ponašanju zatvorenika, koje je u Rimčevu slučaju bilo pozitivno. Slučaj danas 36-godišnjeg Siniše Rimca našao se tako na dnevnom redu jedne od posljednjih sjednica Mesićeve Komisije za pomilovanja, a baš o tom slučaju rasprava među članovima Komisije trajala je gotovo pola sata. U toj raspravi, koja se ne bavi razmatranjem samog kaznenog djela, članovi komisije procjenjivali su okolnosti Rimčeva slučaja i pritom zaključili da Rimac ima niz olakotnih okolnosti zbog kojih je konačna odluka bila da ga se pomiluje.

Prva olakotna okolnost je činjenica da je u vrijeme počinjenja djela Rimac imao jedva 18 godina i da je bio traumatiziran jer su mu u Vukovaru te godine ubijeni brat i ujak, a roditelji odvedeni u srpske logore. Tijekom Domovinskog rata Rimac je bio ranjavan i čak osam puta odlikovan, a danas ima status ratnog vojnog invalida. U međuvremenu je započeo novi život, oženio se i ima dvoje djece, a prema pisanju nekih medija, njegova će supruga uskoro roditi i treće dijete. Cijela Rimčeva obitelj već godinama živi samo od njegove vojne mirovine. Uzevši sve okolnosti u obzir, Komisija za pomilovanja predložila je da se Rimcu zatvorska kazna od osam godina umanji za jednu godinu.

Svjesni da bi Rimčevo pomilovanje moglo biti predmet raznih komentara u javnosti, članovi Komisije posebno su zatražili da tajnica Komisije predsjedniku Mesiću detaljno objasni cijeli slučaj i uputi ga u moguće kritike prije nego što Mesić svojim potpisom potvrdi Rimčevo pomilovanje. Kako ističu Nacionalovi izvori, upravo tako je i bilo.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 12.01.10. 10:08

Mesić je dobro postupio!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika