15.01.2010. / 10:01

Autor: Martina Čizmić

Hrvatski autobusi iz Sesvetskog Kraljevca: Zubak pokreće proizvodnju Crobusa

Navodno se na projektu radi već tri godine zbog čega je osnovana i tvrtka AZ Crobus

Pavo ZubakPavo ZubakMAN, Scania i Mercedes mogli bi za koju godinu dobiti oštrog suparnika iz Sesvetskog Kraljevca - Crobus. Ako je vjerovati najavama Pave Zubaka, sredinom ove godine u suradnji sa stranim partnerom trebao bi započeti sa proizvodnjom prvih hrvatskih autobusa.

Kako piše Business.hr, autobusi bi se trebali proizvoditi u pogonu u Sesvetskom Kraljevcu i to u dvije verzije. Prva bi trebala biti gradski turistički autobus temeljen na Scanijinoj platformi, dok bi drugi bio minibus temeljen na Volkswagenovoj platformi.

Prema studiji utjecaja na okoliš koja je nedavno predana Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja, a koja se trenutno nalazi na javnoj raspravi, Autozubak je u fazi projektiranja i razvoja prototipova autobusa. U novom objektu, koji je izgrađen prošle godine zaposleno je 25 radnika, a s vremenom bi se taj broj trebao i udeseterostručiti.

Mještani negoduju zbog smrada

Plan je u tvornici u Sesvetskom Kraljevcu nadomak Zagreba izrađivati kostur autobusa, raditi antikorozivnu zaštitu, spajati kostur sa šasijama i ugrađivati vanjske oplate. Također, radila bi se i završna montaža i lakiranje.

Iako su iz Business.hr-a pokušali potvrditi informacije u Auto Zubaku, u tvrtki nisu željeli ništa potvrditi niti opovrgnuti dok svi detalji posla ne budu dogovorenoi. No, navodno se na projektu radi već tri godine zbog čega je osnovana i tvrtka AZ Crobus. Prema nekim informacijama, navodi Business.hr na projektu je angažiran i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje.

I dok Pavo Zubak planira puni proizvodni kapacitet od 200 autobusa godišnje dostići 2013. godine, mještani su zabrinuti zbog širenja buke i smrada tijekom testnog rada autolakirnice. Čak su potpisali i peticiju, a inspekcija zaštite okoliša još je sredinom prošle godine zatvorila gradilište jer tada u tvrtki nisu imali svu potrebnu dokumentaciju. Navodno je sada stanje drugačije.

Vezane vijesti

Zubak u taxi biznisu: Novi jaki igrač na zagrebačkom taksi tržištu

Zubak u taxi biznisu: Novi jaki igrač na zagrebačkom taksi tržištu

Poduzetnik Pavo Zubak konačno je i potvrdio informaciju da ulazi na zagrebačko taxi tržište. Preko tvrtke Oryx Grupe u vlasništvu njegova AutoZubaka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika