15.01.2010. / 17:22

Autor: Hrvoje Šimičević

'Reformirani' HDZ na skliskom terenu: Funkcija Big Brothera nikada nije bila toliki izazov

Kako je to moguće?! - pita se u nevjerici neki istureniji član Predsjedništva HDZ-a, dojučerašnji stanovnik debelog crijeva od bivšeg kancelara, dok na televiziji gleda kako prepoznatljivi SDP-ov logo s crvenom pozadinom cijelu vječnost krasi kulisu iza glave Zoran Šprajca

"U demokratskom društvu nezamisliv je ovakav način promidžbe jedne političke stranke, zato prosvjedujemo zbog takvog načina kreiranja programa HTV-a. Od Vijeća HRT-a tražimo očitovanje o spomenutom događaju". Iako je možda prosječni građanin što čita ove retke istog trenutka pomislio da je navedeni citat vlasništvo neke aktivnije nevladine udruge kojoj je dosta jednopartijske medijske blokade, pa čak možda i apel neke oporbene stranke da se konačno stane na kraj cenzuri koja se voljom HDZ-a i profesionalnom providnošću Hloverke Novak Srzić prelijeva na male ekrane, istina je potpuno drugačija. Naime, autori ove prosvjedne note vlasnici su ekskluzivnih prava na dosadašnji medijski mrak.

Iz centralnog štaba vladajuće partije u Hrvatskoj, jučer je pristiglo priopćenje, u kojem su nositelji izvršne vlasti šokirani prekjučerašnjim pojavljivanjem čelnika SDP-a Zorana Milanovića u središnjem dnevniku HTV-a. Ispod zaglavlja kojeg i dalje krasi čuveni logo sa pleterima - onaj isti koji budi sjetu na slavna vremena represije nad razumom i medijskim pluralizmom - prostrlo se 6 rečenica žući i ogorčenja.

HDZ-u nije jasno kako se Milanoviću moglo dopustiti da na HTV-u punih deset minuta 'kritizira rad vlade', oni drže nedopustivim da 'se medijski prostor ustupa kako bi se prozivalo drugu političku stranku i dovodilo u pitanje odluke koje se u njoj donose'.....Ukratko, nedemokratski je bilo ugostiti Milanovića na HTV-u, zbog čega HDZ od 'Vijeća HTV-a traži očitovanje'....

HDZ-ov šok je razumljiv

Šok koji je nastupio u HDZ-u je razumljiv i autor ovog teksta se potpuno slaže; 20 godina su brižno i profesionalno oblikovali percepciju nacionalne televizije kao medijske matrice ideološkog jednoumlja, pasionirano su poboljšavali kvalitetu programa preko čišćenja suvišnih kadrova sa čudnim prezimenima i buntovnim karakterima, svojski su se trudili brandirati zvijezde i TV emisije koje su u prošlosti bile zadužile ovaj narod romaneskno - patriotskim viđenjem povijesti (TV kalendar) i vrsnim reportažama iz hrvatskih konclogora (D. Čuljak Šelebaj)...Nakon svega što su učinili, kako su im se ovi odužili? Šačica odmetnutih novinara čije se glave i brbljave gubice očigledno na vrijeme nisu otkotrljale prema sigurnoj distanci, podmuklo su i preko noći smislili pakleni plan i sproveli ga u nadasve nerazjašnjivim okolnostima - oni su, sveca im, progurali čelnika najveće oporbene stranke u prime time, ne bi li ovaj, punih 10 minuta, heretički kritizirao rad Vlade?!

Kako je to moguće?! - pita se u nevjerici neki istureniji član Predsjedništva HDZ-a, dojučerašnji stanovnik debelog crijeva od bivšeg kancelara, dok na televiziji gleda kako prepoznatljivi SDP-ov logo s crvenom pozadinom cijelu vječnost krasi kulisu iza glave Zoran Šprajca. "To je isto kao kad bi neki odbačeni član partije iznenadno i nadasve drumski upao u središnjicu HDZ-a i potom, usred naše utvrde, pokušao dovesti u pitanje kohezivnost našega stranačkog zdruga'!", vjerojatno šokiran mrmlja sebi u bradu. A ekran se i dalje crveni.

Jedno je zajebancija, a drugo podrivanje partije

Nakon što su prvotni šok i nevjerica nestali sa lica isturenih HDZ-ovih ideologa, uslijedio je još veći problem, možda najznakovitiji za cjelokupni 'slučaj': Kako, naime, odgovoriti na ovu bestidnu podvalu? Lako bi bilo da se ovo dogodilo prije nekoliko mjeseci, recimo, prije pola godine. Iako je spomenuti voditelj središnjeg dnevnika preživio svakojake sitne subverzije koje je u redovnim odmacima odašiljao na odjavnoj špici svoje emisije, ovaj urednički potez tada bi mu - sasvim je sigurno - omogućio jednosmjernu kartu prema masovnom odlagalištu novinarskih karijera. Jedno je zajebancija, a drugo 'unutarnje podrivanje stranke'!

Međutim, pošto se u posljednje vrijeme najveća stranka u Hrvatskoj suočava s reformskim aktivnostima, prilagođavajući se imageu organizacije koja se pridržava zakona, poštuje 'slobode' medija i uvažava slične zapadne izmišljotine - pa na taj način često riskira samoponištavanje HDZ-a; jer su koruptivne i cenzorske kategorije sama esencija ovoga masivnog kancerogenog tkiva - ipak bi u ovom trenutku bilo malo neozbiljno vratiti se denunciranju, zastrašivanju, manipulaciji i - Hloverki Novak Srzić. Potonja je ionako pred profesionalnim gašenjem. Zbog toga, uloga Velikog Brata nikada nije predstavljala veći izazov, jer su sada, u novim okolnostima, potrebne znatno suptilnije metode za kontrolu protoka medijske informacije.

Hloverkin humak pored bivšeg poslodavca

Posljedica početka unutarnje borbe i teške krize identiteta vladajuće partije, odnosno prvi primjer u hrpi mnogih neminovno nadolazećih, rečena je reakcija na Milanovićevo gostovanje, koja je bila lišena većine prokušanih prljavih metoda, a u kojima se kao uobičajeni epilog pojavljuje šikaniranje 'nediscipliniranih'. No, osim toga, sve je drugo zapravo ostalo isto, uključujući i esencijalni prijezir HDZ-a prema bilo kakvoj kritici, pogotovo kada ta kritika dolazi od izravnih oponenata u političkoj areni, i k tomu iz vlastite avlije.

Zapravo, u maniri bivšeg komunističkog funkciorena koji prvi puta u životu gleda crkvenu propovijed, moli mrmljajući sebi u bradu i ne znajući gdje bi s rukama, vladajuća stranka simulira novu mladost, pokušavajući nanovo učiti hodati, što za posljedicu ima neminovno spoticanje o vlastite noge.

Što se tiče njihovog izvršnog egzekutora na HTV-u, ona je ionako oduvijek bila niže biće u ovoj poslušničkoj hijerarhiji, pa stoga i potrošna roba. Sada, nakon što je odradila svoju višegodišnju blistavu profesionalnu karijeru, uz posljednji neuspješni pokušaj cenzure Aleksandra Stankovića - Hloverka sa HTV-a odlazi na zaslužen način: uz zvuke pogrebne glazbe i pratnju razgaljenih podređenika. Polagano korača prema groblju neznanih i omraženih junaka. Prema zasad neslužbenim izvorima, tamo je navodno čeka humak, tik pored bivšeg poslodavca.

Ipak, na kraju, kada se cijela ova travestija svede na jedan jedini poučak, uvijek ostaje 'utješni' detalj: Naime, Antun Vrdoljak se vratio.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 16.01.10. 16:43

Stvarno mi se neda do kraja čitati ovaj text,autor je stvarno dosadan.Ali da napišem nešto,da ne misli da ga baš svaki puta bojkotiraju oni zbog kojih se trudi.MORAŠ SHVATITI ULOGU JAVNE TELEVIZIJE I ONDA TI BUDE PUNO LAKŠE.Bez obzira na lijeve i desne.Jer polovica tih vrlih novinara da nisu na jaslama nas pretplatnika,nego u tržišnoj bitci, nebi imali što jesti.Toliko o njihovoj kvaliteti,i cenzuri.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika