Objavljeno u Nacionalu br. 740, 2010-01-19

Autor: Marko Biočina

Novi statut: HSS preuzima potpunu kontrolu nad Podravkom

Prema nacrtu novog Statuta Podravke, četveročlana Uprava u budućnosti bi trebala potpuno autonomno donositi praktički sve odluke vezane za poslovanje kompanije, bez ikakve kontrole Nadzornog odbora

Miroslav Vitković, predsjednik uprave Podravke, smatra se pouzdanim kadrom HSS-aMiroslav Vitković, predsjednik uprave Podravke, smatra se pouzdanim kadrom HSS-aUnatoč golemim poslovnim problemima i milijunskim gubicima tijekom proteklih godina, politička kontrola nad poslovanjem koprivničke Podravke uskoro bi mogla postati još jača. Taj se zaključak nameće nakon analize prijedloga izmjena statuta te kompanije koji je izradila Uprava tvrtke, a o kojem bi već sredinom ovog tjedna trebao raspravljati Podravkin Nadzorni odbor.

Povećane ovlasti uprave

Prema Nacionalovim saznanjima, novim statutom ovlasti članova Uprave kompanije trebale bi biti značajno uvećane, a utjecaj Nadzornog odbora smanjen. Dapače, prema tom prijedlogu četveročlana Uprava u budućnosti bi trebala potpuno autonomno donositi praktički sve odluke vezane za poslovanje kompanije, bez ikakve kontrole Nadzornog odbora. S obzirom da u Upravi ključne pozicije trenutno drže kadrovi Hrvatske seljačke stranke, na čelu s predsjednikom uprave Miroslavom Vitkovićem, nije teško zaključiti kako bi kroz odredbe novog statuta HSS praktički stekao potpunu kontrolu nad koprivničkom tvrtkom.

Preskakanje nadzornog odbora

Tako po važećem stututu Podravke nadzorni odbor mora dati dozvolu za svaku transakciju vredniju od 16 milijuna kuna koja se ne smatra redovnim komercijalnim poslovanjem. Ipak, prijedlog Uprave je da u budućnosti potpuno autonomno donosi odluke o transakcijama vrijednim do 90 milijuna kuna, te da samostalno može založiti imovinu tvrtke do vrijednosti od 70 milijuna kuna. Uz to, članovi Uprave odlučno su se usprotivili prijedlogu da nadzorni odbor stekne pravo veta na planove rada društva, poput financijskog i marketinškog plan ili plana nabave, dok s druge strane traže da im se odobri ovlast promjene poslovne adrese društva koja tradicionalno pripada nadzornom odboru.

Posljednji korak HSS-a

Poznavatelji stanja u koprivničkoj kompaniji tvrde kako je novi statut posljednji korak u HSS-ovoj strategiji preuzimanja kontrole nad poslovanjem te tvrtke, no veliko je pitanje kako će na prijedlog uprave reagirati predsjednik nadzornog odbora Ljubo Jurčić. Jurčić je taj posao preuzeo prije nekoliko mjeseci na poziv premijerke Jadranke Kosor i u više navrata je iskazao ambiciju da s te pozicije vrši kontinuirani nadzor nad poslovnim potezima Uprave.

Jurčiću vezati ruke

Nacionalovi sugovornici tvrde kako čelni ljudi HSS-a, na čelu s Josipom Friščićem, ne žele prihvatiti takvu ulogu Jurčića i prijedlog novog statuta smatraju jasnim signalom HSS-a kako neće dopustiti da Jurčić iz nadzornog odbora faktički operativno upravlja tvrtkom. U tom kontekstu, uvjerljive su i informacije kako se Friščić radikalno protivi mogućoj privatizaciji Podravke za koju je zainteresirana Atlantic Grupa Emila Tedeschija, jer bi na taj način izgubio utjecaj. Vjerojatno iz tog razloga nije dobro prihvaćen ni prijedlog Marina Pucara, člana uprave Podravke, da se tvrtka razdvoji na pet dijelova i onda dijelom privatizira na burzi.

Ljubo Jurčić, šef nadzornog odboraLjubo Jurčić, šef nadzornog odboraPrema Nacionalovim informacijama, Pucar iako član HSS-a taj ej plan izradio na vlastitu inicijativu pokušavajući osmisliti strategiju kojom bi Podravka u rkatkom razdoblju mogla uspješno dokapitalizirati i tako pokrenuti novi investicijski ciklus. Ipak, Pucarov plan nije se vidio njegovom stranačkom šefu pa ga je nekoliko dana kasnije Vitković proglasio samo planom koji je trebao poslužiti tek da se utvrdi okvirna vrijednost Podravke.

Takav stav HSS-a navodno je izazvao veliko nezadovoljstvo među predstavnicima fondova i ostalih institucionalnih ulagača koji bi bili zadovoljni ulaskom nekog jakog ulagača u kompaniju. Ipak, HSS-ova politika praktički predstavlja nastavak loše poslovne politike Podravke, zbog koje se tvrtka i nalazi u teškom financijskom stanju. Zbog toga je vjerojatno da niti oni neće podržati prijedlog novog statuta jer će njime samo ojačati politički element u upravljanju Podravkom. Konačnu odluku donijet će nadzorni odbor, a valja vjerovati da će ona na kraju ovisiti i o dogovoru između Friščića i premijerke Jadranke Kosor kojoj je HSS u ovom trenutku najvažniji koalicijski partner.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika