24.01.2010. / 10:12

Autor: Boris Beck

Hrvatska - zemlja militantnih agnostika i katolika ateista

Da je Jovo Ivica, bio bi obični katolički ateist: krstio bi djecu i slao ih na firmu, kad bi mu umrli roditelji naručio bi crkeveni sporovod, ali inače bi organizirao život ne razmišljajući puno o Stvoritelju. Ovako je tipičan primjerak pravoslavnog ateista: na spomen vjere dobroćudno žmirne očima, i to je to

Otkad je predsjednik Josipović spomenuo da je angnostik, više me je poznatih pitalo što je to. Teoretski, ateist bi morao biti siguran da Boga nema, a agnostik sumnja u sve pa je kao finiji, no definicije iz rječnika rijetko vrijede u Hrvatskoj.

Prvi agnostik kojeg sam upoznao bio je jedan Jovo, bivši oficir JNA koji je okušao sreću kao gastarbajter u Australiji i tamo se opario pa se vratio na "najlepše more na svetu", nasuo obalu i izgradio čudovišne apartmane. Jovo je živahan, voli pričati, jesti i popiti, pa mi je tako jednom na svojoj terasi priopćio da je agnostik.

"Da", rekao sam mu, "a ja sam s planete Klingor."

Moj je Jovo tipičan balkanski proizvod: na socijalistički svjetonazor nakalemio se kapitalizam, na dijalektički materijalizam liberalizam, na slabu naobrazbu velike pare, u tvrdu dinarsku tikvu ušlo je par pomodnih termina, ali unutra nisu našli plodno tlo. Da je Jovo Ivica, bio bi obični katolički ateist: krstio bi djecu i slao ih na firmu, kad bi mu umrli roditelji naručio bi crkeveni sporovod, ali inače bi organizirao život ne razmišljajući puno o Stvoritelju. Ovako je tipičan primjerak pravoslavnog ateista: na spomen vjere dobroćudno žmirne očima, i to je to.

Takav mi je ipak draži od hrvatskih agnostika koje srećem jedino u militantnoj varijanti: na spomen vjere stisnu zube i samo opako zaškilje, odlučni spriječiti širenje kršćanskih besmislica po svijetu. Ja sam veći agnostik od njih! Za razliku od Jove (i Ivice) čitao sam i Tomu Kempenskog, i Gödela, i Wittgensteina i svjestan sam i veličine ljudske spoznaje i njene ograničenosti. Ni u najvelebnijim svojim dostignućima misao ne može doseći Stvoritelja - jedino što može doprijeti do njega je ljubav. Ljubav je i jedino što Stvoritelja potiče da nas drži na ovom svijetu i da tolerira čak i Jovine (i Ivičine) apartmane i to što "cimenta more" bez dozvole. Sve do dana kad će mu ipak prekipjeti, i kad će pomaknuti nokat malog prsta lijeve ruke za milijuntinku milimetra i sve će se ovo što vidimo raspasti kao kula od lego-kockica. Naravno, ako mu to agnostici dozvole.

Vezane vijesti

O, kako je lijepo biti glup - znanstvenici dokazali da su vjernici gluplji od...

O, kako je lijepo biti glup - znanstvenici dokazali da su vjernici gluplji od ateista

S velikim veseljem sam pročitao članak s podacima iz časopisa Social Psychology Quarterly u kojem je Satoshi Kanazawa, stručnjak za evolucijsku… Više

Komentari

registracija
16/1/10

blaise, 24.01.10. 18:27

Gospodine Beck, razumijem Vaše motive ali....nije li sve ovo ispalo malo...nesuvislo. Što je taj Jovo Vama a Vi Jovi, upitao bi znate tko.


registracija
15/8/09

vergilia, 24.01.10. 19:43

Koja zbrka!..:)) Naravno da agnostik ne sumnja u sve, pače, on zna...a taj što sumnja u sve, to ti je - skeptik. A katolički i pravoslavni ateisti zaslužuju jedan jednostavniji naziv od ovih oksimorona oni se jednostavno zovu - licemjeri...:)) A što je pjesnik ovim zbrda-zdola člančićem htio reći - ma tko će to znati.


registracija
26/7/09

odredjen, 24.01.10. 20:52

a joj Beck, ovo je traljavo napisano, a jos gore ova propovjed o stvoritelju... Cemu? Kome? Ostavi se svog "specijalnog poziva" prosvjetitelja. Koga zanima sto si ti citao i tko si ti? Ovako se komentari ne pisu. Sjedi, jedan!


registracija
17/9/09

plavonebo, 24.01.10. 23:28

agnostik tvrdi da ne zna postoji li Bog, a točno je da agnostik ne želi znati postoji li Bog jer je to preriskantno - ako mu dio srca (savjesti, pameti ili bilo čega) da naslutiti da Bog postoji onda je u gabuli jer se onda mora mijenjati, onda postoji neka odgovornost pred nečim apsolutno dobrim. To agnostik želi izbjeći, pa izbjegava razmišljanje o Bogu. Najlakše je cool reći: "ne zanima me, ne znam..."
Uglavnom, agnostici su strašljivci koji si nađu smisao života u nečem banalnijem. Možda ružno zvuči (ne želim nikoga vrijeđati), ali u stvari - bezveznanjaci. O tome govori ova kolumna i to dobro. Boris, i ovaj put čestitam...


registracija
15/11/06

rimaz, 25.01.10. 08:02

Čemu asocijacije? Imena u ovakvom članku ne znače ama baš ništa izuzev vrijeđanja. Novinar je i ovaj put želio ispasti mudar. I dovoljno je rekao, o sebi.


registracija
27/10/09

buongiorno, 25.01.10. 08:42

noktom je mrdnuo, koje grijehe ispašta Haiti ? Svoje ili možda svih nas ? ako ispaštaju naše, nije pravedan taj Bog !


registracija
26/1/10

znihum, 26.01.10. 11:19

znihum 26.01.2010 11:00
Gospodine Beck, nije lako napisati svaki tjedan nekoliko dobrih članaka. Mnogo je lakše biti kritičar, ali ovo što ste napisali u članku ne mogu povezati kao ni većina komentatora prije mene. U Hrvatskoj i u Svijetu na sreću ima 90% vjerskih ateista. Problem su onih 10% militantnih vjernika a još gore su vjerske države gdje 10% drže u strahu i teroru ostalih 90%. Hrvatska je sve bliže ovom zadnjem. Sada nisu problem militantni nevjernici (ateisti, agnostici, deisti itd.) već militantni i fundamentalni vjernici među kojima vidim i vas gdje u zadnjem dijelu članka najavljujete da će prekipjeti Spasitelju. Na svu vašu sreću nećete trebati dugo čekati. 2012 je blizu! Ali ne bojte se, mi nevjernici ćemo vas spasiti


registracija
5/1/10

fredy2, 30.01.10. 22:37

...e dragi beck, ako si jebač kao poeta(komentator),
odreži ga da ti ne smeta..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika