29.01.2010. / 12:56

Autor: Renato Baretić

Apel za spas države: Pod hitno obustaviti sve istrage o korupciji i kriminalu!

Ako to ne napravimo, ako i preksutra zbilja nastavimo istraživati i hapsiti, alo, ljudi, pa cijelom će Hrvatskom uskoro gospodariti tek - 200 siromašnih obitelji!

Ljudi, što da radim? Hrvat sam, rođen i oduvijek nastanjen u Hrvatskoj. Vozim se često HAC-ovim autocestama, autom osiguranim kod Croatia osiguranja. Gorivo tankam gotovo bez iznimke na Ininim crpkama. Ponekad - od ljeta i Rudina, doduše, baš nekako i ne - putujem između Splita i Zagreba vlakom Hrvatskih željeznica. U Hrvatskoj poštanskoj banci moja je supruga preuzimala svoje porodiljne naknade, a ja obroke naslijeđene trećine povrata mirovine moje majke.

Kad autom dođem u Zagreb, ne da mi se plaćati harač Zagrebparkingu, pa se uglavnom vozim ZET-ovim prometalima koja čekam pod Holdingovim nadstrešnicama. Ponekad mi se, na nekom od okretišta, da prostite, i pripiša, pa odem u zahod. Od šest knjiga koje sam dosad objavio, četiri su izišle kod nakladničke kuće u vlasništvu istog tog Holdinga.

Poljud se nažalost ne vidi

Kad se s puta vratim kući, na podmarjansko Keruma gumno, otvorim frižider i u njemu odmah spazim barem dva Podravkina proizvoda, osvijetljena žaruljicom čiju nit žari HEP-ova struja. Uzmem bocu piva proizvedenog, jasno, u Jadranskoj pivovari i otvorim ga otvaračem kupljenim u Pevecu. Razmaknem zavjese, sašivene i obrubljene po mjeri koncem Dalmatinke iz Sinja, pa se kroz kuhinjski prozor zadovoljno (evo me doma!) zagledam u zelene dizalice Brodosplita. Pogled mi do njih puca preko zelene trave igrališta Radničkog nogometnog kluba Split, u koji je nedavno značajne novce uložila tvrtka Skladgradnja. Poljud se s mog prozora, nažalost, ne vidi, a baš bi mi dobro došao za ovu priču.

Onda popijem pivo i otuširam se vodom Hrvatskih voda, dok mi pod zatvorenim vjeđama promiču kadrovi s putovanja Hrvatskim autocestama (ili prugama Hrvatskih željeznica, fakultativno) kroz Hrvatske šume... Potom se obrišem ručnikom (ukradenim, priznajem) s logotipom Sunčanog Hvara, obučem donji veš omiškoga Galeba (ili MTČ-a, kako kad), pa navučem svoje prastare kućne levisice iz Novog Marofa, zavalim se na kauč i pregledam što mi sve nudi kabelska televizija koju plaćam odvojeno od pretplate za Hrvatsku televiziju.

Kako ćemo takvi u Europu?!

To mi brzo dojadi pa - sjetivši se iznenada da nisam napisao tekst kojeg sam trebao poslati još i prije polaska na put u Zagreb - uključim kompjuter kupljen u HG-spotu i pustim si live-stream Radija 101. Ubrzo se ukočim pred bijelim ekranom. Totalno nenadahnut, bez ideje za prvu rečenicu, za pomoć se nakon pola sata obratim nebesima. Zabacim glavu i zagledam se uvis, ali - iznad mene je samo strop koji me dijeli od poda mojih ljubaznih gornjih susjeda, roditelja naše ugledne arheologinje Mirjane Sanader...

Ukratko, ovim kratkim opisom svoje (gotovo) svakodnevnice, htio sam hrvatskoj javnosti i navlastito vlastima poručiti samo jedno: pod hitno, već sutra, treba obustaviti sve istrage o korupciji i kriminalu, gospodarskom i političkom ponajprije, u mojoj domovini! Ako to ne napravimo, ako i preksutra zbilja nastavimo istraživati i hapsiti, alo, ljudi, pa cijelom će Hrvatskom uskoro gospodariti tek - 200 siromašnih obitelji!

A gdje smo onda? Kako ćemo takvi u Europu?!

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
23/10/09

spinner, 29.01.10. 16:15

U, jesi me prepao s tim naslovom. Pomislih, koji kurac...?!!!! A kad ono... živa istina :-)


registracija
16/11/09

simo, 29.01.10. 17:41

I taman kad pomislim da je nestalo istinskih domoljuba ugledam sliku šarmantnog Baretića.
Bože,koliko negativnosti i mržnje u tom nejakom tjelesu,valjda zbog tog hendikepa i zbori tolikom gorčinom.Jedino što mi ovog trena pada na pamet jest,žao mi je svih a posebno djece koja moraju biti u blizini tog čovjeka.Kladim se da je on jedan od onih nesretnika koji isijavaju negativnošću i to u spomenutom ZET-ovom autobusu.Renato više hrabrosti u vožnji metropolom,nećemo ti trubiti,opusti se!


registracija
16/8/09

dablin, 29.01.10. 17:51

cuj kako cemo u evropu?pitam se ko ce primiti ovakvu BANANA DRZAVU U EVROPU.ZALOSNO I ISTINITO


registracija
16/11/09

simo, 29.01.10. 18:20

cuj debilane, ti neces u evropu ni kad Hrvatska uđe.Tvoj problem kao i tebi slićnih nije u državi nego u deformiranom komunističkom mentalitetu,i on nas koči na putu napredka.I to što prije spoznaš to bolje za tebe,a i one oko tebe.Hrvatska ima svojih problema,ali njeni su problemi i utezi ovakvi poput tebe.


registracija
3/1/10

GULLWING, 29.01.10. 19:16

Simo,
ne postoje li optimisti ili pesimisti,postoje samo oni koji su informirani ili ono koji to nisu.Ovi što im je sve divno,bajno i krasno,spadaju u ove druge....


registracija
16/11/09

simo, 29.01.10. 20:11

Prvi glas


registracija
16/11/09

simo, 29.01.10. 20:14

A hhhhaaaaaaaaaaaaaaa,to su one fore sa napola punom ili napola praznom čašom.Kak sam glup,ma znate to i sami.To je dobro vam znana samokritika.


registracija
29/5/09

MetaGuru, 29.01.10. 20:57

simo, Renato je Zagrepčanec, u Splitu je gastić


registracija
3/1/10

GULLWING, 29.01.10. 22:46

Simo,
moj post je bio odgovor na tvoj koji si napisao sudioniku foruma,a nikakve pitalice itd.Još da ti napišem volim plavu boju,a crvena mi nije nikada bila omiljena.....


registracija
12/1/10

klapac, 30.01.10. 00:37

Eto, ima bit da je kriza i lopove žestoko pogodila :-)


registracija
29/11/09

Ivis, 30.01.10. 12:26

Sto mozemo? Manjka mu socijalizma. Ja toga nemam!!!!


registracija
10/11/09

ruvil, 30.01.10. 20:40

Dobar komentar makar se neki vjecno nezadovoljni uzrujavaju! U cemu je problem ? Dobro Baretic kaze ako se pocnu hapsiti sve lopovdure iz javnog zivota ostat ce samo one prosjecne obitelji koje je Tudjman zvao "stokom sitnog zuba"


registracija
15/10/09

deus, 01.02.10. 10:21

brao simo...srecom imamo tebe, velikog 'rvatinu da obracas mladost na pravi put...jer, svi znamo da pravom domoljubu hrvatsko govno ne smrdi...vjerovatno zato sto od vlastitog smrada ne osjeti "miomiris"...moj simo, zbog tebe i takvih mi je iskreno zao sto sam se rodio tu, u istoj drzavi...


registracija
15/10/09

deus, 01.02.10. 10:23

i pliz ne moj pocinjati opet o komunizmu, jer sam rodjen dosta iza cijele te price...meni samo ide na zivce tvoj debilizam, a to sto si 'rvatina je slucajno...jednako bi mi bio jadan i da si svedjanin...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika