31.01.2010. / 16:37

Autor: Ante Mihić, Ivica Medo

Hrvatska izgubila u finalu, Červar pozvao igrače da napuste teren

U finalu Europskog rukometnog prvenstva Hrvatska je izgubila od Francuske 25:21 i tako osvojila srebrnu medalju

Lino Červar u raspravi sa sucem (Foto: Igor Šoban)Lino Červar u raspravi sa sucem (Foto: Igor Šoban)Hrvatska muška rukometna reprezentacija ponovo je zastala na posljednoj stepenici Europskg prvenstva i u finlanoj utakmici izgubila od reprezentacije Francuske rezultatom 25:21. Iako je prvo poluvrijeme davalo razlog za optimizam, u drugom poluvrmenu Hrvatska rukometna reprezentacija nije uspjela ponoviti igru iz prvih 30 minuta.

Dva možda ključna razloga poraza Hrvatske muške rukometne reprezentacije bila je serija Francuza od od 8:1 kada su od 12:9 došli u rezultatsku prednost od 17:13 te nekoliko kontroverznih odluka sudačkog para iz Njemačke braće Reinera i Bernarda Methea. Sudili su nepostojeće prijestupe Štrleku i Baliću, a nakon toga donijeli još nekoliko vrlo čudnih odluka koji su uvelike utjecali na koncentraciju Hrvatskih igrača koji nisu pronalazili način kako probiti u drugom poluvremenu puno čvršću francusku obranu.

U jednom trenutku u drugom poluvremen nakon nedosuđenog sedmerca za Hrvatsku kad je Ivanu Baliću poništen pogodak a nije dosuđen sedmerac iako je on bio više nego vidljiv, čini se da je izbornik Lino Červar pozvao igrače da napuste teren. Međutim, igrači su ostali prisebni i ipak su ostali na parketu. Možda je to bio Červarov pokušaj pritiska na suce, no bilo kako bilo nije urodio plodom. Francuzi su nastavili s dobrom igrom.

Vratari odlični, Balić opet najbolji

Odlično su branili i Mirko Alilović i Thiery Omeyer koji je obranama sedmeraca i zicera odlučio konačnog pobjednika ovog susreta. Opet je Ivano Balić bio jedna od najboljih igrača Hrvatske reprezentacije, ali osim Zrnića i već spomenutog Alilovića nijedan od Hrvatskih igrača nije bio na nivou na kojem smo ih navikli gledati. Nažalost Domagoj Duvnjak nije uspio ponoviti igru iz poufinala, dok je Igor Vori dobivao jako puno udaraca iznudio nekoliko sedmeraca, ali nije bio na razini na kojoj smo ga naučili gledati ranijih godina. Kod FRancuza najbolji Nikola Karabatić koji je nemilosrdno punio mrežu Mirka Alilovića, pa iako je tijekom susreta puno puta bio izviždan od Hrvatske publike pokazao je da je igrač za velike stvari.

Uz Karabatića, odlični Abalo, Narcisse i naravno Omeyer koji je ponovo bio prevaga na strani Francuske. Hrvatskoj nažalost nisu pomogle ni sjajne obrane ALilovića, ni raspoloženi BAlić jer Francuska se je u ovom trenutku pokazala kao spremnija i bolja ekipa od momčadi Line Červara. Francuska je ušla u povijest kao prva rukometna reprezentacija koja je uspjela za redom osvojiti zlato na Olimpijskim igrama, Svjetskom prvenstvu i sada na Europskom prvenstvu. Hrvatska je odigrala odličan turnir i unatoč svim kritikama dokazala da pripada europskom rukometnom vrhu te da će u vremenima koja slijede opet biti momčad za velike stvari.

Europsko prvenstvo rukometaša:

finale:

Francuska - Hrvatska 25-21

za 3. mjesto:

Island – Poljska 29-26

Gojun najbolji obrambeni igrač Eura

Iako se finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske tek trebala odigrati čelni ljudi EHF-a već su odredili najbolju momčad i pojedince cijelog prvenstva. Za Hrvatsku je sigurno najzanimljivije da se u najboljoj sedmorki turnira nalaze Igor Vori kao najbolji pivot prvenstva te Manuel Štrlek kao najbolje lijevo krilo ovogodišnjeg Europskog prvenstva.

Uz njih dvojicu najbolju sedmorku Eurposkog prvenstva čine, Poljak Slawomir Szmal koji je proglašen najboljim golmanom prventsva, Čeh FIlip Jicha, kao najbolji lijevi vanjski prvenstva, Francuski reprezentativci Nikola Karabatić i Luc Abalo, kao najbolji srednji vanjski odnosno desno krilo turnira, te Islanđanin Olafur Stefansson kao najbolji desni vanjski igrač. Najbolji strijelac prvenstva je Filip Jicha sa 53 postignuta zgoditka, a osim nagrade za najboljeg strijela pripala mu je nagrada i za najkorisnijeg igrača cijelog turnira. Hrvatska reprezentacija dobila je još jedno priznanje, jer je Jakov Gojun proglašen najboljim obrambenim igračem na prvenstvu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
23/9/09

nikopol, 31.01.10. 19:35

Ma predobri su momci bili. Suci po običaju. Dvorana za nas, dva ravnopravna za njih. Tu se ne može bas ništa.


registracija
30/10/09

euspiegel, 31.01.10. 19:47

:) Hrvati p.o.p.ušili zlato - Hercegovci osvojili srebro, ova mi je dobra :D ... svaka čast momci


registracija
27/7/09

columbo, 31.01.10. 20:14

Mnogi su razocarani srebrom, ali kad se ima u vidu da imamo nekoliko zlatnih u oranizirnom kriminalu, mitu i korupciji, onda je ovo zaista uspjeh...Ugodjaju opceg slavlja svakako su pridonjeli i nosioci najsjajnijih medalja koji su nakiceni bili u gledalistu...O nasem trosku, zna se, naravno.


registracija
25/12/09

dragan73, 01.02.10. 10:47

....dori ste,al su francuzi ajd zdravo...neklonite duhom


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika