Objavljeno u Nacionalu br. 742, 2010-02-02

Autor: Marko Biočina

JANAF RECESIJSKI POBJEDNIK

Kompanija u 2009. godini unatoč krizi ostvarila dvostruko veći profit nego lani

ANTE MARKOV na čelo tvrtke došao je prije dvije godine i zabilježio odlične rezultateANTE MARKOV na čelo tvrtke došao je prije dvije godine i zabilježio odlične rezultateJadranski naftovod u 2009. ostvario je dobit od 119 milijuna kuna, što je 2,2 puta više nego prošle godine. Tako dobar rezultat predsjednik Uprave Ante Markov obrazložio je podatkom da je krajem 2008. Janaf počeo transportirati naftu za rafineriju u Bosanskom Brodu te su tijekom 2009. prevezene značajno veće količine od planiranih. Tako je ukupno prevezeno 6,9 milijuna tona nafte, što je za 9,2 posto više od istog razdoblja prethodne godine i 1,8 posto više od planirane razine transporta.

Prihodi od transporta nafte, mjereno u američkim dolarima, veći su za 18,8 posto u odnosu na prethodnu godinu i za 3,7 posto u odnosu na plan, kao rezultat većeg obujma transporta i promjena u strukturi tržišta. Mjereno u kunama, prihodi od transporta nafte veći su za 28,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i za 19,6 posto od planiranih prihoda. Na veći porast prihoda u kunama utjecao je porast tečaja američkog dolara.

Veće prihode Janaf je ostvario u segmentu skladištenja nafte. Tako su prihodi od skladištenja derivata, mjereni u kunama, veći od ostvarenih u prethodnoj godini za 10,2 posto, a za 9,1 posto su veći od plana, kao rezultat proširenja djelatnosti na nove kupce. Prihodi od skladištenja nafte u iznosu od 117,0 mil. kuna čine 26,7 posto prihoda od temeljne djelatnosti. Posljedica svih tih uspjeha je dobro poslovanje tvrtke, a za Janaf je posebno uspješno bilo četvrto tromjesečje, kad je ostvarena bruto dobit od 48,6 milijuna kuna. Pri tome je važno naglasiti da je za nabavu dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine Janaf isplatio oko 430 milijuna kuna vlastitih financijskih sredstava ostvarenih poslovanjem i uplatom dijela iznosa dokapitalizacije.

Novac dobiven dokapitalizacijom Janaf će uložiti i u razvoj poslovnih aktivnosti tijekom 2010. Poslovne aktivnosti i ciljevi odnose se prije svega, prema Markovljevim riječima, na povećanje poslovnih prihoda u američkim dolarima od transporta nafte te skladištenja nafte i naftnih derivata, kako u komercijalne svrhe, tako i za potrebe držanja obveznih zaliha, izgradnju dodatnih spremničkih kapaciteta, daljnju modernizaciju i dogradnju sustava transporta nafte i povećanje njegove funkcionalnosti (diverzifikacije pravaca opskrbe rafinerija), povećanje profitabilnosti i rentabilnosti poslovanja, daljnje povećanje sigurnosti transporta i skladištenja, a time i opskrbe naftom i naftnim derivatima, uz povećanje kvalitete usluga i zaštite okoliša.

Tako postoji plan povećanja kapaciteta spremnika za naftu sa sadašnjih 900 tisuća prostornih metara na 1,36 milijuna prostornih metara, dok je plan povećanja kapaciteta spremnika za naftne derivate sa sadašnjih 100 tisuća kubika na 260 tisuća. Procjena vrijednosti tih investicijskih ulaganja iznosi oko 2,9 milijardi kuna. Također, Janaf je do sada uložio znatna sredstva radi osiguranja reverzibilnog transporta nafte iz pravca Mađarske, na dionici Sisak - Omišalj. Dionica naftovoda od hrvatsko-mađarske granice do Siska već je i sada reverzibilna. U projekt reverzibilnosti naftovoda uključeno je i direktno povezivanje dionice Sisak - Omišalj s podmorskim naftovodom Omišalj - Urinj, odnosno opskrba INA - Rafinerije nafte Rijeka. Ukupna ulaganja, bez izgradnje spremnika, procjenjuju se na oko 130 milijuna kuna. Uz to, Janaf posljednjih nekoliko godina intenzivno ulaže financijska sredstva u modernizaciju naftovodnog sustava u cilju poboljšanja sigurnosti transporta, kao i zaštite okoliša.

Jedan od segmenata modernizacije odnosi se na Sustav nadzora i upravljanja (SCADA sustav), elektro-magnetski sustav, komunikacijskoinformacijski sustav te geografsko-informacijski sustav, kao i pomorski naftovod otok Krk - kopno.

Vezane vijesti

Sisak će kazneno goniti Marinu Matulović Dropulić zbog JANAF-a

Sisak će kazneno goniti Marinu Matulović Dropulić zbog JANAF-a

Grad Sisak će kazneno goniti bivšu ministricu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Marinu Matulović Dropulić, zbog pogodovanja u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika