05.02.2010. / 12:15

Autor: Hrvoje Šimičević

Operacija preko Barišićeva zeta: Nevenka Jurak se obogatila na poslovima s HEP-om

Od 2005. do 2009. tvrtka Fimi media u vlasništvu Nevenke Jurak odradila je kompletan posao medijskog consultinga za HEP; unosnim ugovorima prethodilo je imenovanje Ante Despota, zeta HDZ-ova financijaša Mladena Barišića, članom uprave HEP-a

HDZ-ova uzdanica Mladen Barišić s Biancom Matković i Petrom SelemomHDZ-ova uzdanica Mladen Barišić s Biancom Matković i Petrom SelemomFimi-medija, tvrtka u vlasništvu Nevenke Jurak, koja se enormno obogatila zahvaljujući političkoj zaštiti nomenklature odbjeglog premijera Sanadera, posljednje četiri godine uspješno surađuje i s Hrvatskom elektroprivredom. Štoviše, s obzirom na cifre koje su u pitanju, može se kazati kako je uz brojne druge javne tvrtke s kojima je Fimi medija surađivala, dugogodišjni posao s HEP-om ipak bio najkurentniji za poduzeće Nevenke Jurak. Naime, tijekom tog razdoblja, od 2005. do 2009., Fimi medija je obavljala kompletni medijski consulting za ovu državnu tvrtku, za što je na koncu dobila ukupno 7,5 milijuna kuna. Glasnogovornik HEP-a Radimir Milišić, koji nam je potvrdio ove navode, na naš upit koje je točno poslove odrađivala Fimi medija za HEP, istaknuo je slijedeće: 'Fimi Medija je za HEP obavljala poslove zakupa medijskog prostora, pripremu medijskih događaja, izradu promidžbenog materijala, i slično'.

Izravne nagodbe i jalovi natječaji

U to su, s obzirom na opis poslova, bile uključene i organizacije raznih manifestacija, cateringa i sličnih domjenaka, za što je Fimi medija - koja je od HEP-a dobivala poslove izravnom nagodbom i preko pozivnih natječaja - unajmljivala i druge specijalizirane tvrtke. Prema podacima s kojima raspolaže Nacional.hr, zadnji posao koji je HEP 16. lipnja 2009. naručio od ove tvrtke odnosi se na izradu grafičkog oblikovanja i pripreme za tisak Godišnjeg izvješća za 2008. godinu, za što su ukupno Fimi mediji platili 78.300 kuna.

Ante Depot, Barišićev zet iz bivše uprave HEP-aAnte Depot, Barišićev zet iz bivše uprave HEP-aPremda iz HEP-a tvrde kako su sa ovom tvrtkom tijekom višegodišnjeg razdoblja sklapali poslove i preko natječaja te izravnom nagodbom - pa je bilo i eventualnog prostora za pobjedu konkurentskih tvrtki u nadmetanju s firmom Nevenke Jurak - najzanimljivija je činjenica da je kroz spomenute četiri godine Fimi medija ipak odrađivala kompletan posao medijskog consultinga za ovu tvrtku. Drugim riječima, kada i nisu dobivali unosne poslove izravnim pogodbama, Fimi medija je redovito pobjeđivala konkurenciju na navedenim pozivnim natječajima. Inače, specifičnost tzv. pozivnih natječaja je da na njima konkuriraju samo one tvrtke koje sam organizator pozove temeljem vlastite procjene. Drugim riječima, u njima ne može sudjelovati tko god hoće, već samo oni koje odabere organizator, u ovom slučaju HEP.

Prilično impresivno za tvrtku koja je samo godinu dana prije početka četverogodišnjeg poslovnog prijateljstva sa HEP-om imala tek jednog zaposlenika i 200 tisuća eura prihoda. Deficit u ljudstvu i financijama ih ipak nije omeo da započnu plodonosnu suradnju s jednom od najvećih tvrtki u državnom vlasništvu, unatoč činjenici što je za poslove za koje ih je HEP plaćao bilo potrebno znatno više zaposlenika.

Premda se čuveni sastanak Ive Sanadera sa 20-ak čelnika najvećih javnih poduzeća u Hrvatskoj dogodio na ljeto 2007. - gdje im je odbjegli premijer navodno sugerirao da navedene poslove povjeravaju marketinškoj firmi Nevenke Jurak - godina koja je bila prijelomna za rast i razvoj dotad u potpunosti anonimne tvrtke dogodio se zapravo 2005., kada Fimi medija potpisuje prve ugovore s HEP-om.

Rast prihoda od 500 posto u jednoj godini

Prihodi Fimi medije te su godine sa 200.000 narasli na 1,2 milijuna eura, da bi se u sljedećoj, 2006. popeli na 3 milijuna eura. Paralelno sa strelovitim rastom konta tvrtke Fimi medija i početkom poslovnog uspona vlasnice Nevenke Jurak, u Upravu HEP-a promoviran je novi kadar. Sredinom 2004. godine u ovo tijelo dolazi Ante Despot. Osim činjenice što je HDZ-ov partijski kadar, za ovu je priču znatno zanimljivije da je Despot zet Mladena Barišića, donedavnog Sanaderova intimusa i već tada dobrog prijatelja Nevenke Jurak.

Barišić, čija je smjena s pozicije šefa Carinske uprave ovih dana postala više nego izvjesna, godinama je slovio kao glavni financijer HDZ-a, a spekulira se da je sumnjivim poslovima omogućio i ilegalno i tajno bogaćenje Ive Sanadera.

Specijalni zadatak Barišićeva zeta

Prema poznavateljima prilika, svoj politički i karijerni uspon Despot ponajviše može zahvaliti svome puncu, koji ga je i promovirao na poziciju člana Uprave HEP-a. Na toj poziciji Despot se zadržao sve do 2008., kada je smijenjen jer ga se sumnjičilo za reketarenje HEP-ovih poslovnih partnera. A ondje je Despot imao specifičnu zadaću, o čemu je 2007. pisao Nacional: radnici HEP-a napisali su opširnu predstavku po kojoj je Ante Despot "kao član Uprave HEP-a i predsjednik Nadzornog odbora HEP Proizvodnje nakon javnih natječaja koje provodi HEP tražio od svojih suradnika da mu pribave broj mobitela vlasnika tvrtke koja je pobijedila na natječaju, a potom bi dotičnog zvao na razgovor u četiri oka, tražeći potom od njih novac u gotovini kao uvjet da im ugovori budu odobreni". Uskokova istraga o Despotovim aktivnostima u HEP-u navodno još uvijek traje.

Poslovi bez odobrenja nadzornog odbora

Smijenjeni šef HEP-a Ivan Mravak s Ivom Sanaderom i Jadrankom KosorSmijenjeni šef HEP-a Ivan Mravak s Ivom Sanaderom i Jadrankom KosorKada je cjelokupna afera izbila na površinu - pa je posljedično Despot morao otići iz HEP-ove Uprave - poznavatelji prilika su tvrdili kako on vjerojatno nije samoinicijativno ucjenjivao poslovne partnere HEP-a, što je dodatno podgrijavalo sumnje da samo provodi naloge svog punca i Sanaderova blagajnika - Mladena Barišića, bliskog prijatelja Nevenke Jurak. Uprava HEP-a je tada bila predvođena Ivanom Mravkom, a sama procedura odabira tvrtki za marketinški consulting i slične poslove - za koje su se prijavljivali iz Fimi medije - većinom se odrađivala bez javnih natječaja, pa je i prostor za pogodovanje bio dodatno povećan. U konkretnom HEP-ovom slučaju, ugovori koji su potpisivani sa Fimi medijom nalaze se u zaključku Uprave Društva o redovnom poslovanju HEP-a, a na njih nikakvog utjecaja nije imao Nadzorni odbor. Naime, Nadzorni odbor ne daje suglasnost na ugovore koje zaključuje Uprava, osim u slučajevima određenim Statutom Društva, a ugovori s Fimi medijom nisu spadali u tu kategoriju.

Despot je zbog navedenih razloga iz Uprave HEP-a smijenjen tek u veljači 2008., Mravak završava svoju vladavinu krajem 2009. zbog 'lošeg poslovanja' i brojnih afera što su se povezivale s njegovim poslovnim odlukama, a sporni sastanak sa Sanaderom odvija se u ljeto 2007. Te je godine Fimi medija zabilježila novi veliki poslovni uspjeh na račun poslovanja s javnim poduzećima: Imali su prihod od 7,3 milijuna eura, da bi u 2008. zaradili 6,7 milijuna eura.

U članku koji je u Večernjem listu objavljen krajem siječnja 2010., pojedini članovi uprave HEP-a iz 2007. ustvrdili su da ne znaju za sporni 'Sanaderov sastanak', dodajući da se tada Ivan Mravak, bivši šef HEP-a, nije njime pohvalio.

Ipak, dodali su da 'i te kako znaju da je HEP-u sugerirano da sve poslove promocije i organizacije domjenaka treba dobiti Fima-Media'. To je, kako vidimo iz HEP-ovih podataka, i učinjeno.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
10/11/09

ruvil, 06.02.10. 15:55

Izgleda da su se svi obogatili osim nas stoke sitnog zuba!!


registracija
27/8/09

Lujo1, 06.02.10. 21:13

Ma sve to o čemu piše u članku je sića prema stvarnoj šteti koju je Hrvatskoj državi napravil dvojac mravak-despot. Stvarna šteta je najmanje 20 milijardi kuna, a ne par milijuna eura. Bajić nemre biti toliko slijep, gluh i mutav da to nezna. Vjerujem kak se je i bajiću "posrećilo", pa zato istražuje li istražuje, a nikak da nekaj najde. Veliki su novci "nestali" i kak god despot, barišić, sanader & comp bili velike lopine teško su mogli sve podjeliti, a da i bajiću nekaj ne opadne - i zato istragama nikad kraja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika