08.02.2010. / 15:00

Autor: Martina Čizmić

Otvoreni medijski rat: Zbog čega su zaratili Hina i Večernji list

Hrvatska informativna agencija i Večernji list zaratili su javno: u vodećem dnevnom listu tvrde da Hina nekorektno prenosi njihove informacije, dok iz Hine odgovaraju kako ih je Večernjak prisiljavao da ne objavljuju izvješća o štrajku u toj izdavačkoj kući

Večernji list napao je Hinu zbog nekorektnog prenošenja člankaVečernji list napao je Hinu zbog nekorektnog prenošenja člankaHrvatska informativna agencija i Večernji list zaratili su javno. Nakon što je sukob na razini te dvije medijske kuće tinjao iza kulisa, sada je i javno objavljen.

Naime, u današnjem izdanju Večernjeg lista izašao je članak u kojem se otvoreno napada Hinu riječima da je 'javnost lažno izvijestila o slučaju Podravka'.

"Ta ta je novinska agencija javila da su mediji koji su objavili informaciju o sadržaju tajnih ugovora Podravke i OTP banke, a Večernji list prvi je objavio tu informaciju, tvrdili kako je Vlada jamčila dionicama Ine. To je laž, jer Večernji list takvu informaciju nigdje nije napisao, pa je laž i Hinina tvrdnja da je tu informaciju premijerka demantirala. Istina je nešto drugo: premijerka je niječno odgovorila na upit novinara Večernjeg lista Nikole Severa Šenija je li Vlada donijela neku odluku kojom jamči dionicama Ine za tu operaciju", stoji u članku koji potpisuje uredništvo.

Na kraju zaključuju kako je 'Večernji list ispravno odlučio kad je otkazao pretplatu na Hinu, nerelevantnu državnu agenciju'.

Hina demantira Večernji list i proziva Uredništvo

Na optužbe je reagiralo i uredništvo Hine koje je demantiralo i odbacilo tekst iz Večernjeg lista. Ističu kako je riječ o tekstu kojim Večernji izravno i zlonamjerno obmanjuje javnost te 'o pamfletu bez presedana'.

"Večernji list svoju konstrukciju temelji na tvrdnji da je neistinit navod u Hininoj vijesti kako su neki hrvatski mediji objavili da je Vlada dionicama Ine jamčila za dug Podravke mađarskoj OTP banci, te da je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec potpisao ugovor s OTP bankom. Precjenjujući vlastitu važnost taj dnevnik zaboravlja da srećom po hrvatsku javnost, uz navedeni postoje i drugi mediji" ističu u Hini te dodaju kako se ni u jednoj vijesti nisu pozvali ni na jedan medij.

Uredništvo Hine poziva Uredništvo i Etičko povjerenstvo Večernjeg lista da utvrde 'čega se to Večernji list boji'.

Također, podsjećaju kako je Večernji list 'slao visoka izaslanstva' u Hinu kako bi spriječio objavljivanje agencijske vijesti o štrajku novinara u tom mediju.

"Stoga je neizbježan zaključak da Večernjem listu nije do istine i razotkrivanja neprofesionalnosti nego da ne preže ni od obmanjivanja javnosti da bi poravnao neke "svoje račune" s Hinom. To se odnosi i na krađu Hininih servisa čemu je dokaz i današnja objava Hinine vijesti s weba za pretplatnike, a što Večernji list nije", zaključuju na kraju u Uredništvu Hine.

Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić za Nacional.hr je prokomentirao Hinin demanti njihova teksta.

"Oni opet nisu naveli izvor", rekao je Ogurlić i nastavio: "Hina tvrdi da su u drugim medijima vidjeli informacije o OTP-u i Polančecu, ali to je laž". Dodao je kako je to samo dokaz njihove 'aljkavosti i neprofesionalnosti'.

"Moraju se naučiti pravilima igre. Svi ozbiljni mediji su suočeni sa činjenicom da se njihove informacije uzimaju bez citiranja i to treba mijenjati", smatra Ogurlić.

Ogurlić je na Hininu optužbu da objavljuju njihove vijesti za pretplatnike rekao kako nisu objavili niti jedinu Hininu vijest otkako su prekinuli pretplatu.

"Oni naprosto nemaju vijesti koje bismo mi mogli uzeti", prokomentirao je Ogurlić za Nacional.hr.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika