Objavljeno u Nacionalu br. 743, 2010-02-09

Autor: Robert Bajruši

Political report

Hrvatska i Njemačka opet se vole

Premijerka Jadranka Kosor od njemačke kancelarke Angele Merkel dobila je obećanje da će Njemačka lobirati za što brži dovršetak pregovora s EU, ali na diskretan, diplomatski način

ŽENSKI SUSRET NA VRHU Jadranka Kosor tijekom prošlotjednog
službenog susretas Angelom Merkel dočekana je uz najviše državne počasti, za razliku od svog prethodnika Ive
Sanadera, koji tijekom premijerskog mandata tamo nikad nije dobio
sličan tretmanŽENSKI SUSRET NA VRHU Jadranka Kosor tijekom prošlotjednog službenog susretas Angelom Merkel dočekana je uz najviše državne počasti, za razliku od svog prethodnika Ive Sanadera, koji tijekom premijerskog mandata tamo nikad nije dobio sličan tretmanNakon prošlotjednog službenog susreta Angele Merkel i Jadranke Kosor Njemačka ponovno postaje jedan od najvažnijih političkih i gospodarskih saveznika Hrvatske. Tri su područja na kojima je Jadranka Kosor dobila snažnu podršku predsjednice njemačke vlade: prvo, borba protiv korupcije, drugo, jačanje ekonomskih veza dviju država, i treće, Njemačka će unutar europskih institucija zagovarati ubrzavanje pregovora o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, doznao je Nacional od bliskog suradnika premijerke Kosor.


Nastave li se istrage i procesi protiv visokih državnih dužnosnika i gospodarstvenika u Hrvatskoj, njemačka će vlada pozvati svoje kompanije da ulažu u Hrvatskoj, a ujedno i lobirati za što brži dovršetak pregovora s Europskom unijom, najavljeno je na susretu Merkel-Kosor. Tijekom zatvorenog dijela sastanka Angela Merkel je nekoliko puta eksplicitno podržala antikorupcijsku politiku Jadranke Kosor. Upravo zbog sumnji u korupciju koja seže do samog vrha vlasti Njemačka već godinama samo načelno podržava Hrvatsku, ali zapravo je između dviju država postojala poprilična distanca. Dolaskom Jadranke Kosor umjesto Ive Sanadera odnosi su se počeli popravljati, što je bilo vidljivo već na prijemu u Berlinu.
Jadranka Kosor dočekana je u Njemačkoj uz najviše državne počasti. Na berlinskom aerodromu Tegel dočekala ju je počasna vojna postrojba, dok je Angela Merkel hrvatsku premijerku čekala ispred svog ureda, a potom su skupa obavile pregled počasne postrojbe. U Njemačkoj je to najviša razina protokola, koji je predviđen u slučajevima kad inozemni državnici prvi put dolaze u službeni posjet. Iako je često sudjelovao na političkim skupovima CDU-a i CSU-a, dok je bio premijer, Sanader nikad nije dobio sličan tretman. U visokoj politici i takvi detalji pokazuju razliku u odnosu, u ovom slučaju njemačke vlade, prema Sanaderu i premijerki Kosor. Kad je Sanader u travnju prošle godine doputovao u Berlin, naišao je na vrlo hladan doček. Angela Merkel je izjavila da se Njemačka ne namjerava angažirati u rješavanju hrvatsko-slovenskog spora nego da to pitanje dvije zemlje moraju riješiti samostalno. Makar su se i Sanader i Angela Merkel trudili ostaviti dobar dojam, bilo je očito da među njima postoji golema distanca i nepovjerenje.

Čini se da nije tako kad je u pitanju premijerka Kosor. Uostalom, i kancelarka Merkel najavila je da će se "Njemačka svim silama zalagati da Hrvatska uđe u EU kad ispuni sve zadaće koje stoje pred njom". Iako je odbila spekulirati o datumu kad bi Hrvatska trebala biti primljena u Uniju, Angela Merkel je rekla da je postignut velik napredak i dodala da će Njemačka od Slovenije zahtijevati da se u bilateralnom sporu s Hrvatskom ponaša konstruktivno. Nacional neslužbeno doznaje da njemačka vlada neće otvoreno lobirati za Hrvatsku, jer postoji bojazan da bi takva podrška mogla izazvati negativne reakcije u Nizozemskoj i još nekoliko država koje se još uvijek protive otvaranju poglavlja o pravosuđu. Premda je nedavno objavljeno da osim Nizozemske više ni jedna druga država nije protiv otvaranja tog poglavlja, prošle subote u intervjuu za Novi list David Blunt, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, izjavio je da Britanija i dalje smatra da Hrvatska nije do kraja pozitivno odgovorila na zahtjev Sergea Brammertza u vezi s topničkim dnevnicima. Blunt je naglasio da je vlada Jadranke Kosor učinila pozitivne pomake i dodao kako će Britanci podržati otvaranje rasprave o mjerilima za zatvaranje poglavlja o pravosuđu, što je napredak u odnosu na sadašnju situaciju, ali London je još uvijek protiv otvaranja tog poglavlja.

NJEMAČKI MINISTAR
gospodarstva Rainer BruderleNJEMAČKI MINISTAR gospodarstva Rainer BruderleU Berlinu smatraju da otvorenim svrstavanjem uz Hrvatsku sada ne bi puno postigli i zato će idućih mjeseci djelovati prvenstveno pomoću diplomacije. Jadranka Kosor podržala je tu najavu njemačkih dužnosnika. Osim toga, Jadranka Kosor je od Angele Merkel primila eksplicitnu potporu i za, kako je rekla njemačka premijerka, hrabru politiku koju vodi u vrijeme gospodarske krize, borbu protiv korupcije i za smanjenje birokracije, a suglasile su se i o rješavanju problema u jugoistočnoj Europi i pronalaženju rješenja u Bosni i Hercegovini. U njemačkim političkim krugovima nakon sastanka se čulo da između dviju političarki postoji poprilična bliskost, kao i da je Angela Merkel i na privatnoj razini podržala politiku koju vodi Jadranka Kosor.

Jadranka Kosor sastala se i s ministrom gospodarstva Rainerom Bruderleom, s kojim je dogovorila održavanje Gospodarskog foruma u Zagrebu. Bruderle je ponudio pomoć da Hrvatska uspije privući 3,5 milijarde eura iz europskih fondova, na koliko će imati pravo u prve dvije godine nakon što postane članica Unije. Posljednjih godina njemačka politika nije se bavila Hrvatskom, što se posebno vidjelo prilikom pograničnog spora između Zagreba i Ljubljane. Slovenija je zbog tog pitanja godinu dana blokirala nastavak pregovora između Hrvatske i Europske unije i mnogi su očekivali da će vlada Angele Merkel diplomatski pritisnuti Ljubljanu.

To se nije dogodilo, Njemačka je načelno podržavala Hrvatsku, ali spor se počeo rješavati tek kad se u ljeto 2009. uključio SAD. Osim fokusiranja na rješavanje vlastite gospodarske krize i vanjskopolitička pitanja koja nisu povezana sa zapadnim Balkanom postoji još nekoliko razloga zbog kojih se Njemačka nije ozbiljnije angažirala u pružanju pomoći Hrvatskoj. Prije svega, političari i investitori iz Njemačke znali su za visoku razinu korupcije u svakodnevnom životu u Hrvatskoj, što je onemogućilo strane investicije. Posljednji veliki posao bila je kupnja Hrvatskog Telekoma, a potom je znatno smanjen broj njemačkih investicija. U Njemačkoj je prevladalo stajalište da korupcija koju podržava vlast onemogućava svaku ozbiljniju investiciju u Hrvatsku, a sličan stav zauzela je i Europska unija, i zahladili su međudržavni odnosi.

To se počelo mijenjati otkako je u drugoj polovici 2009. hrvatska vlada započela borbu protiv korupcije. Utjecajni njemački političar, uz molbu da se ne spominje njegovo ime, u ponedjeljak je za Nacional rekao da u Berlinu podržavaju recentne antikorupcijske akcije, ali i da će se pratiti hoće li one biti dovršene. Njemačka vlada smatra da postoje i pozitivni pokazatelji u hrvatskoj politici, a simboliziraju ih Jadranka Kosor i Ivo Josipović. "Jadranka Kosor već pokazuje da je u stanju voditi državu na ispravan način, a izbor Ive Josipovića za borbu protiv korupcije sigurno je bolji nego da je pobijedio Milan Bandić", smatra sugovornik Nacionala.

Način na koji je Jadranka Kosor primljena u Berlinu, kao i otvorena podrška koju je dobila od Angele Merkel, znače najavu nove faze u odnosima Njemačke i Hrvatske. U hrvatskoj vladi vjeruju da će se Njemačka već za nekoliko mjeseci snažno angažirati, posebno unutar Unije. Dosad je najsnažniji lobist za Hrvatsku bio SAD, ali važno je da se u taj proces uključi još nekoliko velikih europskih država. U tom kontekstu treba gledati službene posjete Jadranke Kosor Njemačkoj i Italiji. Obje države formalno su i dosad podržavale Hrvatsku, a ako se snažnije angažiraju, postoje veliki izgledi da u idućih godinu dana budu dovršeni hrvatski pregovori s Europskom unijom.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika