08.02.2010. / 22:21

Autor: Ana Smrečki

Šimonović i Milinović obećali: 'Nećemo vratiti malu Jagodu ocu silovatelju'

Jagoda je svoje strahove napisala u pismu koje je početkom godine predala psihologici. Malena, naime, od šeste godine proživljava seksualno zlostavljanje. Kako sama tvrdi, 'tata skače po njoj, to ju boli, mama o svemu šuti, a brat proživljava isto'. Bez obzira na njezinu ispovijest, sud je pravomoćno oslobodio oca zlostavljača

Ministar zdravstva Darko MilinovićMinistar zdravstva Darko MilinovićSlučaj devetogodišnje djevojčice Jagode, koja bi trebala biti vraćena ocu silovatelju, nakon što ga je Vrhovni sud oslobodio svih optužbi, zgrozio je Hrvatsku. Osim medija, građana i mjerodavnih institucija, reagirao je i resorni ministar Ivan Šimonović. Za Jutarnji list poručuje da je 'Jagodin slučaj šokantan i obećaje da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se djevojčicu ne vrati ocu zlostavljaču'. «Čuo sam se sa svim nadležnim kolegama i nećemo dopustiti daljnje zlostavljanje», poručio je ministar Šimonović.

Mlađi brat Ivica cijelo je vrijeme s roditeljima

Na potezu je nadležni Općinski sud, čiji sudci moraju odlučiti kako će postupiti u ovom slučaju. Neslužbeno se doznaje da ni jedan sudac neće potpisati odluku kojom se Jagodi ukida udomiteljski smještaj. No, problem je i njezin mlađi brat. Četverogodišnji Ivica cijelo vrijeme živi s obitelji od koje je Jagoda oduzeta i udomljena kod zamjenske obitelji. Nadležno Državno odvjetništvo navodno je već pokrenulo postupak kojim bi se utvrdilo je li i Ivica zlostavljan.

'Tata skače po meni, to me boli, a mama šuti'

Tako, naime tvrdi njegova sestra, koja je svoje strahove napisala u pismu koje je početkom godine predala psihologici. Malena, naime, od šeste godine proživljava seksualno zlostavljanje. Kako sama tvrdi, 'tata skače po njoj, to ju boli, mama o svemu šuti, a brat proživljava isto'. Bez obzira na njezinu ispovijest, sud je pravomoćno oslobodio oca zlostavljača. Jagoda se već četiri godine nalazi u udomiteljskoj obitelji. Ta se odluka produžava svake godine, a zadnja istječe krajem veljače.

Trajno oduzimanje roditeljske skrbi

Kako djevojčica ne bi bila poslana kući, gdje je proživljavala seksualno zlostavljanje, reagirao je i ministar zdravstva Darko Milinović. Za Jutarnji list je potvrdio da je nadležni centar za socijalnu skrb poslao hitan zahtjev Općinskom sudu za produljenje Jagodina smještaja kod udomitelja. No, osim Jagode, prioritet je spasiti i brata Ivicu. Istodobno, centar za socijalnu skrb u narednom bi razdoblju trebao pokrenuti postupak trajnog oduzimanja roditeljske skrbi Jagodinim roditeljima.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika