10.02.2010. / 14:36

Autor: Hina

Sutra počinje 60. Berlinale

U natjecateljskoj sekciji za glavnu nagradu je i najnoviji film sarajevske redateljice Jasmile Žbanić "Na putu". Glavne uloge u ovom filmu, koji je nastao kao koprodukcija filmskih industrija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije i Njemačke, tumače hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev

Zrinka CvitešićZrinka CvitešićProjekcijom kineskog igranog filma "Razdvojeni zajedno", redatelja Wang Quan´ana, u četvrtak se otvara jubilarni, 60. Filmski festival u Berlinu, popularno nazvan Berlinale.
Do 21. veljače, kada se tradicionalnim danom za publiku zatvara festival, u desetak sekcija bit će prikazano više od 400 filmova.

Zrinka Cvitešić uvrštena je i u ovogodišnji program "Shooting Stars"

U natjecateljskoj sekciji se za glavnu nagradu "Zlatnog medvjeda" natječe 20 filmova. Među njima je i najnoviji film sarajevske redateljice Jasmile Žbanić "Na putu". Glavne uloge u ovom filmu, koji je nastao kao koprodukcija filmskih industrija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije i Njemačke, tumače hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev. Premijera filma "Na putu" je na programu u četvrtak, 18. veljače. Zrinka Cvitešić uvrštena je i u ovogodišnji program "Shooting Stars", na kojem festival predstavlja nadolazeće filmske zvijezde.
U kategoriji kratkometražnog filma na Berlinaleu će biti prikazan i film hrvatskog redatelja Zvonimira Jurića "Žuti mjesec". U njemu jednu od uloga tumači i hrvatska glumica Marija Škaričić, koja glumi i u njemačko-turskom filmu "Vjera", koji se prikazuje u službenoj konkurenciji.

Očekuju se Martin Scorsese, Leonardo Di Caprio, Pierc Brosnann i Evan McGregor

Od većih svjetskih zvijezda očekuje se dolazak američkog redatelja Martina Scorsesea i glumca Leonarda Di Caprija, koji će u Berlinu predstaviti svoj najnoviji flim "Shutter Island". S nestrpljenjem se očekuje i premijera najnovijeg filma Romana Polanskog "Ghostwriter" te dolazak dvojice glavnih glumaca Pierca Brosnanna i Evana McGregora. Polanski, iako je najavljen, zbog kućnog pritvora u Švicarskoj neće nazočiti premijeri svog filma u Berlinu.
Povodom 60. obljetnice održavanja Berlinalea u petak će svečano ispred Brandenburških vrata biti prikazan restaurirani film "Metropolis", njemačkog redatelja Fritza Langa. Ovaj film je kompletno za ovu priliku dorađen i u njega je umetnuto 25 minuta filmskog materijala koji je pronađen prošle godine.

Reneé Zellweger je jedna od članica žirija

Na čelu žirija ovogodišnjeg Berlinalea stoji zvijezda tzv. Novog njemačkog filma, redatelj Werner Herzog, a jedna od članica žirija je i američka glumica Reneé Zellweger. Pobjednici 60. Berlinalea bit će proglašeni 20. veljače.
Paralelno s Berlinaleom održava se i filmski sajam Europian film market ne kojem će Hrvatski audiovizualni centar (HAC) predstaviti recentnu hrvatsku filmsku produkciju. U sklopu sajma bit će prikazano i 7 hrvatskih filmova.

Vezane vijesti

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Nakon sedam uzastopnih izdanja, Libertas film festival ove se godine neće održati premda je bio planiran za kraj travnja. "Žao nam je što smo morali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika