11.02.2010. / 13:11

Autor: Ivica Medo

Ravnatelj HADA-e Damir Erceg: Hrvatski sportaši su čisti

Ravnatelj Hrvatske agencije za borbu protiv dopinga dr. Damir Erceg otkriva koja zabranjena sredstva najčešće uzimaju sportaši varalice u zimskim sportovima

Ravnatelj HADA-e mr. sc. Damir Erceg, dr. med.Ravnatelj HADA-e mr. sc. Damir Erceg, dr. med.

Uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru ponovno su aktualna pitanja borbe protiv dopinga koji je uzeo velikog maha i u zimskim sportovima.

Na svjetskoj razinu borbu protiv dopinga predvodi WADA (Svjetska antidopinška agencija), a u Hrvatskoj HADA (Hrvatska antidopinška agencija) koja je osnovana 2007.

Koja se zabranjena sredstva najčešće koriste u pojedinim zimskim sportovima i na koji način funkcioniraju, pitali smo mr. sc. Damira Ercega, dr. med. i ravnatelja Hrvatske agencije za borbu protiv dopinga u športu.

"Izuzev standardnog popisa zabranjenih sredstava koji vrijedi za sve sportove, postoje i tvari zabranjene u pojedinim sportovima kao što su alkohol i beta blokatori. Kad govorimo o zimskim sportovima, beta blokatori su zabranjeni u skijaškim disciplinama, snowboardu te u bobu. Promatrajući ZOI od 1972. godine do danas zapažamo, dopinški gledano, neke specifičnosti. Prema korištenju zabranjenih tvari spomenuto vremensko razdoblje možemo podijeliti u tri perioda; 1. period od 1972. - 1976. koji obilježavaju stimulansi. Imali smo po jedan slučaj (72. i 76.) pozitivnih na efedrin. Iz tog perioda zanimljivo je izdvojiti jednu suspenziju kao posljedicu uzimanja kodeina - opijatskog lijeka koji se koristi za smirivanje kašlja. Danas takav slučaj ne bi ni postojao jer se kodein više ne nalazi na popisu zabranjenih sredstava. U periodu od 1984. do 1988. bilo je slučajeva korištenja steroida, a u trećem periodu do 2002. pojavljuje se sedam dopinških slučajeva, što čini oko 60% svih dotad otkrivenih prekršitelja. Trojica sportaša bila su pozitivna na darbopoetin, dvojica su kažnjena zbog korištenja "sustava za primjenu krvnog dopinga" te jedan za metamfetamin. Alain Baxter jedini je otkriveni olimpijac, slalomaš, čiji je nalaz očitao uzimanje metamfetamina. Na ZOI 2002. zabilježen je i slučaj sportaša pozitivnog na nandrolon (anabolik)."

U brzom klizanju često se zloupotrebljava klenbuterol. Kakav je to inače lijek, čemu služi u humanoj medicini?

"Klenbuterol je beta-agonist. Znači, svrstava se u skupinu lijekova za liječenje astme u kojima se nalaze salbutamol, salmeterol, formoterol i slično. Međutim, danas je njegova primjena u liječenju astme jako rijetka. Često ga se zloupotrebljava kao dopinško sredstvo zbog anaboličkog učinka te kao sredstvo za mršavljenje."

Kokain - rekreacijska droga

Spominje se i upotreba kokaina u skijaškim skokovima?

"Kokain može imati stimulativne učinke, ali ga u sportu, zajedno sa skupinom kanabinoida (marihuana), možemo svrstati i u grupu 'rekreacijskih droga'. U nekim slučajevima se više radi o gajenju loših navika. U skijaškim skokovima, smo imali I slučaj Olimpijskog prvaka u skijaškim skokovima, Larsa Bystoel, pozitivnog na marihuanu prošle godine. Marihuana se na Popisu nalazi više zbog nespojivosti s duhom sporta, nego zbog eventualnog utjecaja na sportsku izvedbu. Da podsjetimo, Bystoel je osvajač zlatne olimpijske medalje iz Torina 2006., u skijaškim skokovima sa 90 metarske skakaonice, a na istim OI je osvojio i dvije brončane medalje."

Posebno atraktivan zimski sport je hokej na ledu. Finac Stig Wetzell uhvaćen je na SP-u 1974. zbog korištenja efedrina. Zbog čega ga koriste hokejaši?

"Riječ je o sredstvu koje se svrstava u grupu stimulansa, zajedno s amfetaminom, metamfetaminom, kokainom, pseudoefedrinom. Efedrin je simpatikomimetik ili adrenergik (lijekovi koji simuliraju učinak adrenalina). To su sredstva koja reduciraju umor, apetit, podižu pažnju i agresivnost. Stimuliraju središnji živčani sustav, podižu srčanu frekvenciju, krvni tlak, tjelesnu temperaturu, metabolizam. Sredstva za prehladu često sadrže stimulanse kao efedrin i psudoefedrin zbog učinka na sluznicu nosa. Kao lokalni dekongestivi, izazivaju stezanje krvnih žila te time smanjuju otok sluznice."

Kad smo kod hokeja moramo reći da nas pomalo iznenađuje tjelesna promjena hokejaša. Nekada su bili znatno niži i manje težine, dok su to danas dvometraši s preko 100tinjak kg, a opet su iznimno, ili neobično brzi i pokretni. O kakvoj se tu evoluciji radi?

"Nekada su ljudi, općenito gledajući, bili niži i manje težine. Nije neobična ni takva promjena izgleda sportaša kada se uzme u obzir to da se je i način na koji treniraju promijenio. Promatramo li tjelesnu građu, nekada su sprinteri izgledali drugačije u usporedbi sa Usainom Boltom. Ne bismo uz takve promjene vezali zlouporabe kojekakvih supstancija."

Varalice su uvijek korak ispred

Hoće li se uvesti neki noviteti na ZOI u Vancouveru što se tiče borbe protiv dopinga, odnosno neke nove metode ispitivanja uzoraka i očekuje li se veći broj prijestupnika s obzirom na veće tehnološke mogućnosti WADA-e.

"Stara je uzrečica, kada se spominje borba protiv dopinga, kako su varalice uvijek korak dva ispred. Baš poput lopova, uvijek iznova otkrit će novi način za ostvarenje svoje nakane. Međutim, borci za čist sport su vrlo blizu ili sve bliže, ili ostvaruju sve brži napredak u pronalasku novih analitičkih metoda. Možda su nekada i korak ispred. Međutim, uzorci se čuvaju 8 godina, i moguće je retestirati uzorke, kao što je bio slučaj s uzorcima iz Salt lake City-a nakon otkrića THG-a."

Mnogi sportaši se natječu premda su bolesni, omogućuje li im to odobrenje zahtjeva za terapijskim izuzećem. Ima li zloupotrebe te mogućnosti i kako se kontrolira?

"Sasvim je logično da se sportaš može razboljeti ili imati određene zdravstvene probleme koji od njega zahtijevaju korištenje određenih lijekova. Ako se takav lijek nalazi na popisu zabranjenih sredstava, za njegovo mu se uzimanje može odobriti terapijsko izuzeće (TUE) koje se odobrava u slučajevima kada sportaš ima značajan zdravstveni problem ako ne uzima taj lijek. Međutim, uzimanje tog zabranjenog sredstva ne bi trebalo imati značajan učinak na sportaševu izvedbu i ono što je veoma važno je to da ne postoji terapijska alternativa uzimanju tog zabranjenog sredstva."

HADA-in predstavnik u Vancouveru

Jesu li hrvatski sportaši u zimskim sportovima bili podvrgnuti antidopinškim testovima i je li bilo prijestupnika?

"Na našim olimpijcima su provedena dopinška testiranja, i prema nalazima pristiglih iz WADA-inog akreditiranog laboratorija možemo reći da su svi 'čisti'. Ovom prilikom bih istakao da je HADA prilikom tog testiranja prvi put uzimala i uzorke krvi. U Hrvatskoj još nismo zabilježili slučaj dopingiranog sportaša kada govorimo o zimskim sportovima.
"

Hoće li hrvatsku delegaciju pratiti na ZOI-u netko iz HADA-e?

"Na WADA-in poziv, u Vancouver će otputovati zamjenica ravnatelja i načelnica međunarodnog odjela HADA-e, Snježana Karlo. Njezin će zadatak biti sudjelovanje u WADA-inom projektu Athlete Outreach Program - riječ je edukacijskom programu namijenjenom svim sportašima i njihovom pratećem osoblju koji je od 2001. godine prisutan na najvećim sportskim događanjima. Smisao tog Programa je da upozna sportaše sa svim opasnostima i posljedicama korištenja dopinga."

Vezane vijesti

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

Američka antidopinška agencija (USADA) službeno je u srijedu podigla optužnicu protiv sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea Lancea Armstronga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika