11.02.2010. / 14:01

Autor: Robert Bajruši

'Senf' koji postavlja 'Trojanskog konja' nije branitelj zagrebački

Od tada do danas, rijetko je koja društvena skupina izložena takvoj a priornoj stigmatizaciji, kao što su to "domaći kapitalisti", koje se doživljava poput najvećeg društvene nepogode. Pritom su argumenti i dokazi posljednja stvar u čitavom procesu.

U načelu, novinari trebaju s rezervom pratiti policijske postupke. Policija jest represivni aparat, i ponašanje njezinih naoružanih predstavnika, bezuvjetno mora biti izvrgnuto strogom nadzoru medija i sveukupne javnosti.

U načelu, poslije goleme pljačke koju je uz blagoslov Franje Tuđmna tijekom 90-tih provela ekipa domaćih tajkuna (zapravo se radilo o običnim banditima koji su imali potporu kriminalne kaste koja je deset godina vladala državom), potpuno je logična skepsa koju velik dio stanovništva osjeća prema ovdašnjim poduzetnicima i investitorima. Od tada do danas, rijetko je koja društvena skupina izložena takvoj a priornoj stigmatizaciji, kao što su to "domaći kapitalisti", koje se doživljava poput najvećeg društvene nepogode. Pritom su argumenti i dokazi posljednja stvar u čitavom procesu.

Horvatinčić kao paradigma

Tomislav Horvatinčić predstavlja paradigmu takvog hrvatskog gledanja na poduzetništvo i stajališta prema kojem su tajkuni krivi za sve, od malih plaća i korupcije do toga da se obnova i moderniziranje devastiranih gradskih kvartova, proglašava atakom na ljudska i građanska prava. Ono što se u civiliziranom svijetu zove revitalizacija, u slučaju zagrebačkog Cvjetnog trga pokušava se prikazati kao nasilje i otimačina. Ideja da se obnove zapuštene zgrade prepune štakora i smrada, pokušava se prikazati uzurpacijom javnog prostora, makar za takve teze udruga koje se zovu Pravo na grad i Zelena akcija, jednostavno govoreći, nema niti jedan bolji dokaz.

Autor ovog teksta ne poznaje Horvatinčića, niti je u životu s njim komunicirao na bilo koji način. Nije ga impresioniro niti posljednji Horvatinčićev nastup na HTV-u gdje se pojavio u visokim jahačim čizmama, i ostavio dojam kao da je upravo sjahao s lova na lisice, a ne da je riječ o osobi koja pokušava napraviti nešto s čime bi centar Zagreba trebao biti ljepši u kvalitetniji. Ako je točno da je čovjek stil, onda Tomislav Horvatinčić treba poprilično poraditi na izgrađivanju javnog imagea.

Ali to nije suštinsko pitanje projekta Cvjetni trg. Bit je u tome je li ideja obnove jednog od najljepših dijelova grada, dobra ili nije, a ne što netko misli o investitorima projekta. Potpuno je nevažno sviđa li se nekome Horvatinčić i njegov životni stil ili se radi o antipatičnom poslovnom čovjeku. Poanta je u onome što taj tajkun radi, a njegovi dosadašnji projekti - zgrada Hrvatskog telekoma u Savskoj i poslovni kompleks u Hebrangovoj ulici - spadaju među najuspješnije zagrebačke građevine u posljednja dva desetljeća. Sa stručnog gledišta, revitalizacija Cvjetnog trga djeluje kao kvalitetna ideja, i treba se prestati baviti sporednim pitanjima zašto netko kvadrat stana želi platiti deset tisuća eura da bi živio na mondenoj adresi. Zato jer ima dovoljno sredstava da to uradi, jednostavno zato.

Ne pretjerano simpatičan bogataš

U ovakvim okolnostima, uz svu građansku skepsu glede postupaka policije, akcija specijalaca koji su micali stotinjak demonstranata koji onemogućavaju početak radova na Cvjetnom, posve je opravdana i uobičajena. Kao što besposleni zeleni imaju pravo sjediti na trotoaru, tako ih policija ima pravo preseliti na toplije mjesto. Da ne bude zabune, potpuno istu sliku vidjeli biste u Londonu, Frankfurtu, Ljubljani ili Varšavi. Tko pokušava spriječiti legitimno donesene odluke, treba biti maknut.

Cvjetni trg otvara puno šire i važnije pitanje negoli je to dizanje grupe prosvjednika i njihovo odvođenje u pritvor. To je pitanje hoće li većina hrvatskih građana i medija napokon početi artikulirati svoje stavove oko toga što žele, dakle, žele li i moderniji glavni grad. Ovako se previše toga svodi na pitanje simpatija ili antipatija prema određenim osobama, dok su projekti koje zagovaraju, u drugom planu.

Ili posve konkretno, između Cvjetnog trga kojega želi obnoviti ne pretjerano simpatični bogataš i Cvjetnog trga koji će ostati zapušten, racio govori da je prva opcija jedini dobar izbor.

Vezane vijesti

Požar na Horvatinčićevom kopleksu lokaliziran

Požar na Horvatinčićevom kopleksu lokaliziran

Jutarnji list javlja kako je na krovištu kompleksa Cvjetni prolaz izbio požar. Na mjesto događaja u međuvremenu su došli i policajci, koji ubrzano… Više

Komentari

registracija
27/12/06

Skipp, 11.02.10. 14:33

E Bajruši je je još jedan iz plejade EPH-ove teške artiljerije koji je po nalogu gazde krenuo pisati hvalospjeve Horvatinčiću....i to da je neki novinar sa stavom? Stav su novci....


registracija
1/1/70

, 11.02.10. 14:41

EPH? Skippe, kriva firma


registracija
23/10/09

spinner, 11.02.10. 15:16

E, Roberte, stvarno si me razočarao. Mislim, tvoj tekst ima logiku, ali na krivim temeljima. Nema toga ni u Varšavi ni Londonu ni Ljubljani a pogotovo ne u Frankfurtu. Eto, to ti je loša postavka na kojoj gradiš svoju tezu.
Nema toga nigdje osim u RH!


registracija
27/12/06

Skipp, 11.02.10. 18:56

mcustic - Stavovi su isti kao oni EPH-ovih plaćenika pa sam se zabunio ispričavam se.... ne bi se začudio da se i ovdje radi o trojanskom konju...a osim toga radi se i o zamjeni teza jer Cvjetni Trg nitko ne dira


registracija
26/7/09

odredjen, 11.02.10. 20:15

Bravo Bajrusi! Ovo je projekt koji ce dignuti Zagreb i prva stepenica spoja s modernim, sto vec svaki Europski grad ima. Onaj tko ima novaca moci ce se tamo i nastaniti, a mi ostali uzivat cemo u oplemenjenom prostoru umjesto sadasnjeg stakornjaka i zapisanih haustora.

Sada smo u kapitalizmu. Kome to jos nije jasno? Ako prosvjednici to ne razumiju, onda neka pokrenu siru akciju protiv drustvenog poretka (imaju Zeitgeist Movement pa neka se tamo aktiviraju, npr.), a covjeka koji je imao muda u to uci ovdje u HR - neka puste na miru da zavrsi projekt.


registracija
23/10/09

spinner, 11.02.10. 20:57

@odredjen
a kapitalizam je, kao, najnapredniji oblik društvenog uređenja. jel?
pogotovo ovaj hrvatski model...


registracija
26/7/09

odredjen, 11.02.10. 22:19

spinner, naravno da nije. Kapitalizam stink! Odvratno. Dok god je novac u igri - biti ce ovako i jos gore. Ima modernih rjesenja za novi poredak, ali to tesko i sporo ide. Spomenuo sam gore jedan, pa vidi, siguran sam da ce ti se svidjeti (kao i meni) puno vise od kapitalizma i svega sto je do sada bilo... Ali sada smo ovdje i cini mi se da je bolje da se nesto napravi, nego nista, ukljucujuci i uljepsavanje stakronjaka i zapisanih haustora...


registracija
29/11/09

Ivis, 11.02.10. 23:46

Horvantincic tvrdi da su svi zagrebcani, izuzev te sacice za njegov plan. Dajmo na referendum, pa sto izidje!!!!!


registracija
27/10/09

buongiorno, 12.02.10. 09:40

moj Bajruši, pokrij si uši, pa kud ćeš većeg cinizma i demagogije : " uređen "Cvjetni ili antipatični Horvatinčić,


registracija
12/2/10

Dančo, 12.02.10. 12:10

Odličan članak.
Treba ove kosmate anarhiste i "stručnjake" za prostorno uređenje zatvoriti u staro derutno kino Zagreb, tiskaru i ostale trule građevine koje se skrivaju iza "lijepih" fasada Varšavske neka tamo frkaju svoje đointe, koje kupuju od zadnje love koju im daju njihovi starci i duboko razmišljaju o svojem jebiveterskom životu. Kad im se vlaga iz tih oronulih zidova bude nakupila u bujnim kosama i napravila hrđu u pieceringima a štakori koji tamo trenutno vladaju budu postali kućni ljubimci, ti "spomenici" će se ionako sami od sebe urušiti. Valjda onda to neće biti "EKOCID".
Zagreb želi biti europska metropola a u centru ima straćare pune štakora, truleži i smrad. I neradnike koji ne znaju što žele u životu pa viču i navlače pažnju na sebe.
A oni "mnogi" glumci, umjesto da kukaju, neka idu na probe u kazalište i konačno rade svoj posao.
Živio red, rad, čistoća i kultura!


registracija
27/12/06

Skipp, 12.02.10. 19:52

Tako je, Dančo. Arbeit macht frei!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika