11.02.2010. / 15:00

Autor: Vladimir Radičević

Vladin 'report' iz Dallasa: Ivo Karlović 'žicao me' kartu za NBA All-Star

Glavni urednik Superkošarke Vladimir Radičević za Nacional.hr izvještava s NBA All-Star vikenda u Dallasu

Ivo Karlović i Vladimir Radičević, glavni urednik SuperkošarkeIvo Karlović i Vladimir Radičević, glavni urednik SuperkošarkePleso, negdje oko 6 sati ujutro. Čekiranje, kupovina novina i iščekivanje poziva da krenemo prema izlazu. No, kao i svaki puta do sada u zagrebačkoj zračnoj luci, prije mog puta u SAD, susreo sam poznato lice.

- Kuda ideš?

- Na NBA All-Star vikend – ekshibiciju najjače košarkaške lige na svijetu. Ovaj će biti povijesni jer se igra na novom super-luksuznom stadionu Dallas Cowboysa i očekuje se oko 100.000 ljudi – rekao sam.

- Stvarno? Kad se točno igra – pitao me pomalo zbunjeno moj sugovornik.

- U nedjelju 14. veljače. Kažu da su sve karte planule, svih 90.000 koliko je pušteno u prodaju. Ostatak će dobiti godišnji pretplatnici NBA momčadi Dallas Mavericks, zatim gosti NBA lige, a bit će i jako puno novinara. Iz Hrvatske nas ide četvero – objasnio sam mu.

- Uh, volio bih i ja doći. To je stvarno povijesna utakmica. U utorak moram biti u Memphisu koji nije tako daleko od Dallasa. Pokušat ću nekako nabaviti kartu da budem dio te priče pred 100.000 ljudi. Mogao bi mi ti pomoći - iz zezancije me pitao.

- Učinit ću sve što je u mojoj moći - odgovorio sam.

Karlović šmeka Wadea

I tako je potekao razgovor o košarci. Kako i ne bi kada je moj poznanik visok 208 cm, voli zaigrati košarku kad god nađe vremena i redovito gleda NBA utakmice. Trenutačno živi u Miamiju i to je naravno jedan od glavnih razloga zašto mu je najdraži NBA klub Miami Heat. Naravno, najdraži igrač mu je zvijezda Heata Dwyane Wade, za koga mi je rekao "kako ponekad između protivničkih igrača u driblingu prolazi kao da ih nema na terenu". Dodao je još "kako je nevjerojatno brz i skočan, slično kao nekada Michael Jordan".

I tako, da ne prepričavam cijeli razgovor, sve to ne bi bilo čudno da moj sugovornik nije profesionalni tenisač, trenutačno 35. igrač na svijetu Ivo Karlović. Družili smo se od Zagreba do Frankfurta. Tada su nam se putevi razišli. Mi smo žurili na avion za Dallas, i jedva stigli jer je Croatia Airlines "zbog tehničkih problema" morala zamijeniti avion, a Ivo je još više žurio na svoj let za Miami u kojem ga je čekala supruga. Mi smo nekako stigli, začuđujuće stigla je i sva prtljaga, a Ivo mi se javio SMS porukom: "Nisam stigao na avion. A vi?"

Dan kasnije, kada smo šetali Dallasom, stigla je nova poruka: "Ubacili su me na avion za Orlando i opet kasnim. Izgleda da neću stići na avion za Miami."

S velikim zakašnjenjem Karlović je, naravno, stigao supruzi i već nakon nekoliko dana uživanja kreće na turneju od nekoliko turnira, pa nakon toga opet natrag u Hrvatsku jer ga čeka nastup u Davis Cupu.

Snijeg zameo SAD

Da ne duljim previše... Zaista ne mogu zamisliti koliko je živaca potrošio Karlović samo na tom putu koji je trebao biti - rutinski.

A to je tek jedan od tisuće - koliko će ih imati na kontu kada odluči otići u igračku mirovinu. Sad mi je jasno otkud mu i sve više "sijedih" u kosi. Pa čovjek mijenja vremenske zone, avione, hotele i klime - od vruće do ledene - gotovo svakoga tjedna!

Za moje prvo javljanje mogu samo zahvaliti čelnog čovjeku NBA lige Davidu Sternu što je u zadnjih nekoliko godina odlučio All-Star vikend dodijeliti gradovima s toplijom klimom. Primjerice, 2006. na red je stigao Houston, 2007. Las Vegas, 2008. New Orleans i prošle godine Phoenix. Očito će se gradovi kao što su New York, Philadelphia, Washington ili Boston teško probiti da dođu na red. Iskreno, ne mogu zamisliti u kojim bi problemima bila NBA liga da je ove godine recimo za domaćina izabrala Washington, u kojem, upravo sam čuo na vijestima, na nekim mjestima ima i oko metar i pol snijega.

Zračna luka je potpuno zatvorena, grad je praktički u blokadi i u takvim uvjetima nitko ne bi niti pomišljao na košarku. Hvala g. Stern. Sad mi je jasno zašto je sljedeće godine domaćinstvo dobio Los Angeles, iako su neki "sjeverniji" gradovi lobirali da kod njih dođu najbolji NBA igrači.

Sve se vrti oko Kobe Bryanta

Kad smo već kod najboljih NBA igrača ovdje u Dallasu sve se vrti oko zvijezde Lakersa Kobea Bryanta. Naime, zbog ozljede lijevog gležnja, koji je ozlijedio čak dva puta u svega nekoliko dana, Bryant nije igrao posljednjih nekoliko utakmica Lakersa. Propustiti povijesni All-Star vikend zbog manje ozljede nije dobro niti za Bryanta, a niti za njegove navijače. Naravno, to nije dobro ni za Davida Sterna koji je očito do posljednjog trenutka – iako to nije pravilo - odlučio čekati Bryanta. A zna se da se tako čekaju samo "najveći od najvećih".

Uostalom, pravu istinu o Bryantu i All-Star rekao je njegov trener Phil Jackosn, čiju sam izjavu jutros vidio na ESPN-u:

"Odluka je samo na Kobeu. Ako ikako može zaigrati, to bi bilo sjajno jer ne igra se svaki dan pred više od 100 tisuća ljudi. Ovo je ipak posebni All-Star“, kazao je Jackson.

Dakle, sve je jasno. Bryanta je očito i trener prvaka Lakersa – čovjek koji ima 10 titula NBA prvaka - odlučio odmoriti i žrtvovati se zajedno s klubom kako bi najbolji igrač svijeta ipak bio dio povijesnog spektakla u Dallasu. Ako je tako, kapa do poda g. Jacksone!

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika