12.02.2010. / 12:59

Autor: Ivica Medo

Zbog vremenskih neprilika odgođen nastavak prvenstva 1. HNL

Nakon što su klubovi iz kontinentalnog dijela Hrvatske zatražili odgodu nastavka prvenstva zbog obilnog snijega koji je napadao u posljednjih nekoliko dana, povjerenik za natjecanje 1.HNL Josip Brezni prihvatio je njihovu sugestiju te je donio odluku o odgodi početka proljetnog dijela hrvatskog nogometnog prvenstva

18. kolo 1. HNL igrat će se 27. veljače18. kolo 1. HNL igrat će se 27. veljačeNakon što su klubovi iz kontinentalnog dijela Hrvatske zatražili odgodu nastavka prvenstva zbog obilnog snijega koji je napadao u posljednjih nekoliko dana, povjerenik za natjecanje 1. HNL Josip Brezni prihvatio je njihovu sugestiju te je donio odluku o odgodi početka proljetnog dijela hrvatskog nogometnog prvenstva.

Tako će se utakmice 18. kola igrati 27. veljače, a ne 20. veljače kako je ranije predviđeno. Ovaj pomak uzrokovao je i pomicanje termina od 19. do 25. kola za tjedan kasnije, s time što će se 25. kolo odigrati 14. travnja, odnosno u srijedu što je sasvim novi termin jer se do sada utakmice 1. HNL nisu igrale srijedom.

Datumi odigravanja utakmica posljednjih pet kola ostaju nepromijenjeni, ali moguće je da se zadnje, 30. kolo, igra 13. svibnja, u četvrtak, u slučaju potrebe zbog mogućih prijateljskih utakmica hrvatske reprezentacije u tom razdoblju.

Brezni je obrazložio svoju odluku ovim riječima:

"Zbog vrlo niskih temperatura zraka i velikih snježnih oborina u kontinentalnom dijelu Hrvatske gotovo je nemoguće odigravanje bilo kakvih nogometnih utakmica. Prema sedmodnevnoj vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda vrijeme se u većem dijelu Hrvatske niti u narednih sedam dana neće bitno promijeniti i poboljšati.

Vjerojatno je da slijedećeg tjedna neće biti novih većih oborina snijega, ali se temperatura u kontinentalnom dijelu neće bitno mijenjati što znači da će i dalje u noći i u jutarnjim satima biti ispod nule. Stoga se nogometni tereni nakon čišćenja snijega neće odmrznuti već će ostati zaleđeni i vrlo tvrdi pa bi svako igranje nogometa na takvim podlogama moglo dovesti do ugrožavanja zdravlja neposrednih sudionika utakmica na terenu za igru, igrača i sudaca. Prema rasporedu odigravanja utakmica izvjesno je da se u takvim uvjetima većina utakmica 18. kola T-Com Prve HNL zakazanih u terminu 19.-21.02.2010. najvjerojatnije ne bi mogla odigrati ili bi se igrala u vrlo upitnim uvjetima.

Eventualno odgađanje većeg broja utakmica uoči ili na predviđeni dan odigravanja dovelo bi do velikih financijskih izdataka za klubove, stvorilo bi teškoće u organizaciji putovanja momčadi i službenih osoba, a takva situacija mogla bi dovesti u pitanje i djelomičnu regularnost natjecanja. S obzirom da je prema stanju na stadionima i dostupnim vremenskim prognozama izvjesno da u planiranom terminu za nastavak prvenstva neće biti bitno boljih uvjeta za normalno igranje na većini stadiona, predstavnici nekoliko klubova (Osijek, Cibalia, Inter Zaprešić?) zatražili su da se odgodi početak natjecanja u sezoni "Proljeće 2010. Također, predstavnici klubova tražili su da se takva odluka donese odmah kako bi lakše mogli planirati i organizirati nastavak priprema u krajevima gdje će uvjeti dozvoljavati normalan rad i treninge.

Na temelju izvršenih usmenih konzultacija s predstavnicima klubova tijekom 10. i 11. veljače utvrdio sam da je velika većina klubova za odgodu prvenstva te podržava zahtjev da se odluka donese najkasnije u petak, 12. veljače. Stoga sam zatražio pismena očitovanja klubova te u ostavljenom roku (do 11.00 sati, 12.02.) dobio od 14 klubova podršku zahtjevu za odgodom, dok su se dva kluba pismeno izjasnila protiv (NK Hajduk i NK Zagreb) odgode prvenstva.

Uvidom u Kalendar natjecanja HNS-a i temeljem obavljenih konzultacija s odgovornima u HNS-u oko mogućeg programa odigravanja utakmica reprezentacije, konstatirao sam da je srijeda 14. travnja 2010. godine potpuno slobodan termin u kojem se može odigrati cijelo prvenstveno kolo, a budući da nema niti utakmica službenih UEFA natjecanja, moći će se u potpunosti ispuniti zahtjevi prema HRT ? ugovornom partneru za TV prava.

Na osnovu svih utvrđenih činjenica, a u interesu zaštite zdravlja svih sudionika utakmica i stvaranja boljih uvjeta za dolazak gledatelja na utakmice, temeljem ovlasti iz Propozicija natjecanja T-Com Prve HNL i sukladno odredbama Pravilnika o nogometnim natjecanjima HNS-a, donio sam Odluku kao u izreci", zaključio je Brezni.

Vezane vijesti

Namještanje nogometnih utakmica dogovaralo se u šiframa preko mobitela

Namještanje nogometnih utakmica dogovaralo se u šiframa preko mobitela

Namještanje nogometnih utakmica kojima se sada u sklopu akcije Offside bave policija i USKOK, dogovaralo se preko mobitela, a vrlo često koristile su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika