14.02.2010. / 21:34

Autor: Ivica Medo, Totalsport

ZOI, biatlon: Jakov Fak osvojio brončanu medalju

Hrvatski biatlonac Jakov Fak osvojio je brončanu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Vancoouveru u utrci na 10 kilometara

Jakov Fak (Reuters)Jakov Fak (Reuters)Hrvatski biatlonac Jakov Fak (22) osvojio je brončanu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Vancoouveru u utrci na 10 kilometara.

Fak je postigao vrijeme od 24:21.8, što je samo 14 sekundi sporije od pobjednika Francuza Jaya Vincenta.

Biatlonac iz Mrkopolja startao je kao četvrti od ukupno 88 natjecatelja, nije imao ni jednu pogrešku s puškom u deset gađanja.

Fak je donio Hrvatskoj prvu olimpijsku medalju u Vancouveru i prvu olimpijsku medalju uopće u nordijskom skijanju.

Osim prvolasiranog Vincenta bolji od Hrvata bio je još samo jedan od najboljih biatlonaca današnjice, Norvežanin Emil Hegle Svendsen, koji je za Francuzom zaostao 12.2 sekunde.

Sva su trojica skijaša, a pogotovo Fak i Jay, iskoristili privilegiju niskih startnih brojeva. Hrvat je startao u utrku četvrti, Francuz šesti. I Norvežanin je krenuo rano, deseti, od ukupno 88 natjecatelja. Fak i Jay taman su završili utrku u trenucima kad je u Whistleru počelo nevrijeme s kišom i gustim snijegom.

Rezultati su stoga ispali prilično šokantni. Legendarni Ole Einar Bjorndalen tako je u cilj stigao tek na 17. mjestu nakon što je pri prvom gađanju promašio tri od pet hitaca. Time je propustio prvu priliku da postane najodlikovaniji zimski olimpijac svih vremena.Dosad je osvojio devet olimpijskih medalja, od toga pet zlatnih.

Svedsen je inače u Svjetskom kupu do ove utrke držao sedmo mjesto, Jay je bio 20., a Fak 64. s 41 osvojenim bodom. Sve ih je skupio u posljednja dva nastupa, u Antholz-Anterselvi. I ova se utrka bodovala za Svjetski kup. Tako je Fak došao do novih 48 bodova i najboljeg rezultata sezone, kao i u Svjetskom kupu uopće.

Pozornost je na sebe mladi hrvatski biatlonac skrenuo prije godinu dana, kada je u južnokorejskom Pjongčangu osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu, u disciplini 20 kilometara individualno.

Hrvatski stjegonoša sa svečanosti otvaranja Olimpijskih igara tako je oduševio na svom debitantskome olimpijskom nastupu. Osvojio je prvu nordijsku medalju na ZOI za Hrvatsku i prvu izvan obitelji Kostelić. Ukupno je ovo bila osma hrvatska zimskoolimpijska medalja. Šest ih je osvojila Janica KOstelić, a jednu njezin brat Ivica.

Sljedeća prilika za dobar rezultat Faka očekuje u utorak, kada će nastupiti na 12.5 kilometara dugoj dohvatnoj utrci.

ZOI, biatlon, muški, sprint, 10 km:

1. Jay Vincent (Francuska) 24:07.8

2. Emil Helge Svendsen (Norveška) + 12.2

3. Jakov Fak (Hrvatska) + 14.0

4. Klemen Bauer (Slovenija) + 17.4

5. Andrij Derizimlja (Ukrajina) + 40.7

Vezane vijesti

Jakov Fak svjetski prvak na 20 km

Jakov Fak svjetski prvak na 20 km

Hrvatski 24-godišnji biatlonac Jakov Fak, član slovenske reprezentacije, osvojio je zlatnu medalju u individualnoj utrci na 20 kilometara na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika