Objavljeno u Nacionalu br. 744, 2010-02-16

Autor: Marko Biočina

NOVI trag u istrazi

Kako je nestalo povjerenstvo za Inu

USKOK je otkrio da je u veljači 2008. osnovano povjerenstvo za pregovore o prodaji Ine MOL-u, ali je ugašeno i sve je odluke autonomno donosio Damir Polančec

TROJAC ZA ŠAPUTANJE O INI Bivši potpredsjednik Vlade Polančec (u sredini) vodio je pregovore samostalno, a ne s drugim članovima povjerenstva, među
kojima je bio i ministar financija Ivan Šuker; jedan član povjerenstva tvrdi da Polančec nije mogao odlučivati bez znanja bivšeg premijera Ive SanaderaTROJAC ZA ŠAPUTANJE O INI Bivši potpredsjednik Vlade Polančec (u sredini) vodio je pregovore samostalno, a ne s drugim članovima povjerenstva, među kojima je bio i ministar financija Ivan Šuker; jedan član povjerenstva tvrdi da Polančec nije mogao odlučivati bez znanja bivšeg premijera Ive SanaderaDržavno odvjetništvo je prošlog tjedna došlo do novih saznanja u istrazi oko navodnih nelegalnosti u procesu privatizacije hrvatske naftne kompanije Ine. Tako je otkriveno da je još u veljači 2008. formirala peteročlano povjerenstvo koje je trebalo voditi cijeli proces pregovora oko novog dioničarskog ugovora s mađarskom kompanijom MOL.

Njegovi članovi, osim potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bili su ministar financija Ivan Šuker, njegov tadašnji pomoćnik, a današnji šef Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak, državni tajnik za e-Hrvatsku Igor Lučić te državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković. Iako formalno nikada nije ukinuto, to povjerenstvo je pod misterioznim okolnostima prestalo s radom tek nekoliko mjeseci nakon što je formirano.


Članovi povjerenstva su se prestali sastajati, više im se nisu dostavljale informacije o tijeku pregovora, a sve odluke autonomno je donosio Polančec, iako za to nije imao formalni mandat. Dapače, Polančec je cjelokupne pregovore s Mađarima nastavio voditi potpuno samostalno, bez ikakve kontrole ili nadzora službenih državnih tijela. USKOK-ovi istražitelji sada žele znati kako i zašto se to dogodilo. Oni, naime, smatraju da je misteriozni prestanak rada službenog Vladina povjerenstva važan detalj u rasvjetljavanju svih sumnjivih okolnosti u aferi privatizacije nacionalne naftne kompanije i ključna potvrda sumnji da su pregovori o dioničarskom ugovoru s MOL-om vođeni na netransparentan način te da o tome nije formalno odlučivala hrvatska vlada, nego Polančec osobno. U tom kontekstu očekuje se da bi uskoro trebao biti ispitan i sam Polančec, koji će istražiteljima morati objasniti na temelju čijeg naloga je vodio pregovore samostalno, a ne zajedno s drugim članovima povjerenstva, što je na temelju Vladine odluke bio dužan učiniti. Ostali članovi povjerenstva su, prema nekim indicijama, već ispitani.

To povjerenstvo Vlada je sastavila na svojoj sjednici 14. veljače 2008., a unatoč tome što je obrazlažući odluku premijer Sanader tada izjavio da će njegovi članovi, iako se vlasnički udio države smanjio, čak pokušati poboljšati neke stvari iz prethodnog ugovora. Ipak, to se nije dogodilo, a povjerenstvo se tek nakon nekoliko sastanaka prestalo sastajati. Te informacije je za Nacional potvrdio jedan od članova povjerenstva koji je želio ostati anoniman: “Nakon samo tri ili četiri sastanka prestao sam primati pozive za sastanke povjerenstva, kao i informacije o tijeku pregovora. U tom trenutku povjerenstvo se zapravo još i nije bavilo stvaranjem pregovaračkog okvira, još uvijek smo se bavili analiziranjem starog ugovora, donesenog za vrijeme koalicijske vlade. Nogometnim rječnikom rečeno, izbačeni smo iz igre još za vrijeme zagrijavanja, iako formalno nikada nisam primio nikakvu odluku o mom razrješenju kao člana povjerenstva ili njegovu raspuštanju. Što se kasnije događalo u pregovorima, ne znam, ali očito je da je sve na sebe preuzeo Polančec. Iako se nikada nisam raspitivao o tome, ne vjerujem da se to moglo dogoditi bez znanja i dopuštenja tadašnjeg premijera.” Unatoč tim tvrdnjama, moguće je očekivati da su članovi Povjerenstva USKOK-u već objasnili zašto su prihvatili prestanak rada Povjerenstva bez ikakvog protivljenja ili barem službenog upita o razlozima. Upućeni u cijeli slučaj smatraju da je tu ključnu odluku odigrao bivši premijer Sanader, koji svojim autoritetom nije dopuštao da se njegovi potezi javno dovode u pitanje, ali to ne može u potpunosti biti opravdanje za Vladine dužnosnike koji su bili članovi povjerenstva, osobito s obzirom na to da su mjesecima kasnije glasovanjem podržali dogovor koji je sklopio Polančec. Nacional je pokušao doći i do mišljenja ostalih članova povjerenstva, pa i samog Polančeca, ali u tome nije uspio, dok su iz MOL-ove službe za odnose s javnošću priopćili da ne mogu komentirati postupke Vlade.

Iako otkrića o događajima oko povjerenstva potvrđuju tvrdnje aktualne premijerke Jadranke Kosor, koja je u više navrata izjavljivala da ostali članovi Vlade nisu znali sadržaj pregovora koje je vodio Polančec, ona bi se mogla pokazati iznimno neugodnima za pojedine članove Vlade jer će oni morati javnosti objasniti zašto nisu reagirali kada su isključeni iz pregovora. Upravo to je i mogući razlog što se pitanje rada povjerenstva i prije nije otvorilo, iako je njegovo osnivanje bilo javno dostupna informacija. Ipak, svjedočanstvo Nacionalova sugovornika, ali i ostalih članova povjerenstva, nova su potvrda informacija koje je Nacional prošlog tjedna dobio od pouzdanih izvora iz Mađarske, prema kojima su MOL-ovi dužnosnici o Ini pregovarali isključivo s Polančecom, a za cijelog trajanja pregovora su imali omogućenu izravnu vezu s premijerom Sanaderom. Ipak, iako je sada gotovo izvjesno da je sve odluke u pregovorima s MOL-om donosio sam Polančec ili u dosluhu sa Sanaderom, istražitelji pokušavaju utvrditi jesu li u pregovorima s hrvatske strane sudjelovale još neke osobe. Pri tome se posebno istražuje uloga odvjetnika Zorana Markovića, kojeg se u posljednje vrijeme u domaćim medijima apostrofiralo kao osobu koja povezuje Vladu, MOL i Podravku. Ustanovi li se da takvih poveznica ima, može se pretpostaviti da će Marković biti podvrgnut opsežnijoj kriminalističkoj istrazi. Ipak, bez obzira na njegovu ulogu, može se očekivati da će uskoro biti ispitan bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, jer ima sve manje sumnji da upravo on snosi odgovornost za štetni ugovor koji je sklopljen s MOL-om. Ovisno o njegovu svjedočanstvu, moguće je da uskoro bude i službeno ispitan bivši premijer Ivo Sanader.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika