Objavljeno u Nacionalu br. 744, 2010-02-16

Autor: Berislav Jelinić

BESPRAVNA GRADNJA

Tko će odgovarati: MORH mora srušiti Lucićevo naselje na Lošinju

Građevinski stručnjaci s kojima je Nacional razgovarao tvrde da zaključak inspekcije znači da MORH mora srušiti bespravno sagrađene objekte

UVALA KOVČANJE, jedna
od najljepših na Lošinju,
pretvorena je u mjesto za
ljetovanje vojne eliteUVALA KOVČANJE, jedna od najljepših na Lošinju, pretvorena je u mjesto za ljetovanje vojne eliteBespravno sagrađeno apartmansko naselje koje je vojni vrh sagradio u uvali Kovčanje, jednoj od najljepših na otoku Lošinju, 4 km od Malog Lošinja, neposredno uz cestu koja vodi do grada, moralo bi uskoro biti srušeno. Na takav zaključak upućuje sadržaj Zapisnika koji je sastavila Uprava za inspekcijske poslove MInistarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva 21. prosinca 2009. Taj dokument MORH je tajio od javnosti, baš kao što je potajno bez građevinske dozvole na toj lokaciji izgradio posve nove apartmanske objekte namijenjene dokolici vojne elite i njima bliskih obitelji.

Uz bespravne apartmane u uvali Kovčanje sagrađen je i vjerski objekt Katoličke crkve, zahvaljujući osobnom angažmanu generala Josipa Lucića i njegovim bliskim vezama s Vojnim ordinarijatom. Nacional je bespravno sagrađeno apartmansko naselje u uvali Kovčanje otkrio u srpnju 2009. Moguće je da je upravo to otkriće potaknulo dodatni inspekcijski pregled gradnje građevina unutar Kovčanja, koji je obavio viši građevinski inspektor Zlatko Horvat. Pregledu su u ime MORH-a bili prisutni i Dubravka Šestan, građevinska inženjerka i opunomoćena predstavnica MORH-a, pukovnica Ornela Ratajec, predstavnica Uprave za logistiku Glavnog stožera oružanih snaga, brigadir Đorđi Todorovski, inspektor obrane, predstavnik MORH-a, te bojnik Željko Miletić, zapovjednik opslužništva vojarne Kovčanje.

Nacional otkrio nelogičnosti

U zapisniku je podrobno opisano stanje na terenu, pobrojeni su objekti koji su sagrađeni, navedeni su njihovi gabariti, ali je najvažniji zaključak: "Sukladno utvrđenom činjeničnom stanju da se unutar vojne luke Kovčanje grade 3 građevine, a jedna dograđuje, a sve kako je prethodno opisano, bez odgovarajućeg akta kojim se dozvoljava građenje, odnosno rekonstrukcija, viši građevinski inspektor naredio je zatvaranje gradilišta postavljenjem službenog znaka..." Znakovito je da nitko od predstavnika MORH-a nije imao primjedbi na sadržaj zapisnika.

Lošinj: Srpski i hrvatski generali tajno ljetuju, partnerima sve besplatno

Josip LucićJosip LucićGrađevinski stručnjaci s kojima je Nacional razgovarao tvrde da takav zaključak znači da MORH mora srušiti bespravno sagrađene objekte. Kako je Hrvatska na tom području zemlja slabašne vladavine prava, često se događa da investitori započnu gradnju, a tek naknadno traže građevinske dozvole. Ponekad se te dozvole izdaju, pa prvotno bespravno sagrađeni objekti naknadno postanu legalni, čime se izbjegava njihovo rušenje, ali samo ako su izgrađeni sukladno okvirima koje predviđa građevinska dozvola.

U slučaju koji se dogodio u uvali Kovčanje, netko bi u najmanju ruku morao prekršajno odgovarati i platiti odgovara juće kazne. Postavlja se i pitanje hoće li netko snositi objektivnu odgovornost zato što je narušio ugled MORH-a u javnosti, jer si tijelo Vlade nipošto ne smije dopustiti da se ponaša protuzakonito. Sve to neugodno je za čelnog čovjeka hrvatske vojske generala Josipa Lucića, kojemu u vojnim krugovima pripisuju objektivnu odgovornost za izgradnju tog bespravnog apartmanskog naselja.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

registracija
7/1/09

maggiore, 16.02.10. 10:45

-Vlada bi se trebala ocitovati!
-Kojim ili cijim novcima se gradi?


registracija
8/8/09

tovar62, 23.02.10. 07:54

ne Vlada nego bivsi vrhovni Stipe koji jos roni suze za Jugom,on je glava HOBOTNICE,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika