Objavljeno u Nacionalu br. 744, 2010-02-16

Autor: Berislav Jelinić

Crnogorska autocesta: Konstruktor još nije dostavio bankovna jamstva

U Crnoj Gori najavljeni su i novi pregovori s tim kandidatom za posao, iako je njegova ponude znatno skuplja od ponude hrvatskog konzorcija. Sve to otkriva da se još ne naslućuje kada bi se konačno mogao finalizirati ugovor o početku gradnje, a nije posve sigurno niti da će posao dobiti hrvatski konzorcij

Jure RadićJure RadićSuprotno onomu što je objavljeno prošlogi tjedna, hrvatski konzorcij u kojem su IGH, splitski Konstruktor-inženjering i Tehnika, nije dostavio svu traženu dokumentaciju potrebnu za definitivno sklapanje financijskih ugovora za početak gradnje crnogorske autoceste Bar-Boljare u poslu vrijednom 2,77 milijardi eura.

Hrvatski konzorcij plasirao je prošlog tjedna u javnost informaciju da je dostavio pisana jamstva koja zadovoljavaju uvjete natječaja i omogućavaju sklapanje financijskih ugovora, što su navodno potvrdili i neki crnogorski dužnosnici.

Poslovna tajna

Međutim, ostalo je nepoznato tko je dao potrebna jamstva, jer su se crnogorska i hrvatska strana navodno dogovorile da to ostane poslovna tajna. Nacional je iz upućenih građevinskih i političkih krugova doznao da je hrvatski konzorcij predao crnogorskoj vlasti pismo preporuke hrvatske vlade koja podržava projekt, ali ništa financijski ne garantira.

Konzorcij je uz to predao i pisma podrške nekih banaka, ali ta pisma nisu klasične bankovne garancije, kakve su potrebne za početak tog projekta. Usto je hrvatski konzorcij predao i korporativne garancije, ali sve to nije dovoljno, odnosno ne zadovoljava uvjete propisane u natječaju. Još uvijek se ne zna tko će osigurati novac za početak gradnje autoceste. Zasad nemaju službenu potvrdu ni priče o podršci Europske investicijske banke, što se moglo čuti iz izvora bliskih Konstruktoru.

Crnogorci podijeljeni

Nadalje, treba istaknuti i da su crnogorski politički krugovi podijeljeni oko izbora izvođača radova. Dio crnogorskih političara, čiji bi se utjecaj mogao pojačati ako zbog inozemnih političkih pritisaka aktualni premijer Milo Đukanović bude morao odstupiti, sklon je prihvatiti ponudu grčko-izraelskog konzorcija Shikun&Binui - Aktor Concessions.

U Crnoj Gori najavljeni su i novi pregovori s tim kandidatom za posao, iako je njegova ponude znatno skuplja od ponude hrvatskog konzorcija. Sve to otkriva da se još ne naslućuje kada bi se konačno mogao finalizirati ugovor o početku gradnje, a nije posve sigurno niti da će posao dobiti hrvatski konzorcij, iako bi to znatno pomoglo opstanku dijela hrvatskih građevinara koji prolaze kroz teške recesijske trenutke.

Vezane vijesti

Radiću u Upravi

Radiću u Upravi

Tvrtka IGH na jesen će ponovo promijeniti vlasničku strukturu, jer će uslijediti još jedna dokapitalizacija nakon što je ovog mjeseca… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika