16.02.2010. / 11:52

Autor: Hina , Andrea Belin

Istraživanje: Stariji parovi imaju bogatiji seksualni život

Osobe starije od 65 godina postizale su između 119 i 120 bodova na ljestvici Spanier kojom je mjereno zadovoljstvo u odnosu para dok je prosječna ocjena mladih parova iznosila 114

Istraživanje koje su proveli kanadski znanstvenici pokazalo je da su parovi starije životne dobi, unatoč fiziološkim poteškoćama, sretniji u ljubavi i za razliku od mlađih parova, imaju bogatiji seksualni život.

Naime, osobe starije od 65 godina postizale su između 119 i 120 bodova na ljestvici Spanier kojom je mjereno zadovoljstvo u odnosu para dok je prosječna ocjena mladih parova iznosila 114.

"To je velika i važna razlika", kazao je Gilles Trudel, profesor psihologije na Sveučilištu u Quebecu u Montrelau i dodao da je ljestvicom mjereno seksualno zadovoljstvo, komunikacija, kohezija i općenito funkcioniranje para.

Dobar rezultat parova treće dobi moguće je objasniti time što su se parovi koji su imali teškoća vjerojatno rastali i anketa je obuhvatila samo one koji su uspjeli održati brak.

Također je istaknuo da partneri u mirovini imaju mnogo više vremena posvetiti se jedno drugome, dijeliti aktivnosti i živjeti "drugi medeni mjesec".

U trećoj dobi povećan broj razvoda

No, u određenom broju slučajeva ponovna bliskost ima negativan učinak pa na površinu izbiju svi latentni problemi koji dugo vremena nisu bili rješavani jer je par vrijeme posvećivao profesionalnim aktivnostima i odgoju djece.

Tada slijedi pretjerana anksioznost ili depresija dva puta češća nego kod mlađih partnera.
Znanstvenici su otkrili i jednu novu, zasad ograničenu pojavu, a to je razvod u trećoj dobi što se nekad gotovo uopće nije događalo. Danas se tako 5 ili 6 posto starijih parova odlučuje na razvod u dobi od 70 i više godina, a razlog može biti i izvanbračna ljubav.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika