17.02.2010. / 19:20

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale 7. dan: Kako su mediji prenapuhali priznanje Zrinki Cvitešić

Shooting Stars nagrada dodjeljuje se od 1998., otkada žiri odabire između 10 i 21 glumca i glumicu za koje smatraju da su nade europskog filmskog glumišta. Otprilike kao da UEFA proglasi desetak ili više 17-godišnjaka najvećim nogometnim nadama. Ta nagrada ne znači ništa ako se kasnijim uspjehom ne dokaže

Mišel Matičević, njemački glumac hrvatskog podrijetlaMišel Matičević, njemački glumac hrvatskog podrijetlaZnače li vam išta imena ovih glumaca: David Kross, Cyron Melville, Samuli Vauramo, Sarah Bolger, Celine Bolomey, Verónica Echegui, Hafsia Herzi, Carey Mulligan, Alba Rohrwacher i Orsi Tóth. Da pomognemo malo, David Cross je glumio u flmu "Žena kojoj sam čitao" sa Kate Winslet a Carey Mulligan u filmu "Sve o jednoj djevojci", nominirana je za Oscara za tu ulogu. Ova grupa glumaca bila je izabrana u Shooting Stars u Berlinu prošle godine.

A ovi: Joel Basman, Nicolas Cazalé, Elio Germano, Marko Igonda, Zsolt Nagy, Stine Fischer Christensen, Maryam Hassouni, Hannah Herzsprung, Anamaria Marinca Marinca je glumila u pobjedniku iz Cannesa, rumunjskom filmu "4 mjeseca, tri tjedna i dva dana". Ova grupa glumaca bila je izabrana u Shooting Stars u Berlinu 2008. godine.

Shooting Stars poput nogometnog pomlatka

Sve ovo pišem jer me je nazvao prijatelj koji me pitao kolika je vrijednost nagrade Shooting Stars u Berlinu koju je ove godine, pored još devet europskih glumaca, dobila Zrinka Cvitešić. Mediji su se sada raspisali o tome, iako se Shooting Stars nagrada dodjeljuje od 1998. godine, otkada žiri izabere između 10 i 21 glumca i glumicu za koje smatraju da su nade europskog filmskog glumišta. Otprilike kao da UEFA proglasi desetak ili više 17-godišnjaka kao najveće nogometne nade. Naravno, i tada bi mediji bili u deliriju kao i sada, iako ta nagrada ne znači ništa ako se kasnijim nogometnim odnosno glumačkim uspjehom ne dokaže.

U pravilu, godišnje jedan ili dva glumca odabrana u Shooting Stars kasnije potvrde svoj europski, čak i svjetski potencijal. Iz generacije 1998. to su bile Franka Potente i Rachel Weisz, iz 1999. Moritz Bleibtrau i Eduardo Noriega, pa čak i Kelly Macdonald, iz 2000. Daniel Craig i Nina Hoss, iz 2001. Ludivine Sagnier, iz 2002. godine Rachida Brakni (ujedno supruga Erica Cantone), iz 2003. Daniel Bruhl, zatim tri sušne godine, da bi 2007. godine istakli Melanie Laurent (iz filma "Nemilosrdi gadovi").

U Berlinu svi koketiraju s producentima

Carlo Ljubek i Marija ŠkaričićCarlo Ljubek i Marija ŠkaričićNaravno da je Zrinka Cvitešić razgovarala u Berlinu sa iznozemnim filmskim producentima, pa ovdje svi razgovaraju s producentima u potrazi za ulogama i novcem, redatelj Igor Mirković je razgovarao sa producentima, producentica Anita Juka je razgovarala sa stranim producentima, kao što je to prije napravio Ognjen Sviličić kojem su njemački producenti koproducirali dva filma. Da ne govorimo o Vinku Brešanu koji je gostovao u Hollywoodu jer je svojedobno postojala namjera da se napravi američka verzija filma "Svjedoci" koja bi bila smještena u Irak.

O upornosti, volji i sreći ovisit će uspjeh Zrinke Cvitešić u inozemstvu, ne samo o kvaliteti glume. Za hrvatske glumce Shooting Stars je značajna nagrada, ali susjedi Slovenci imali su među Shooting Stars zvijezdama 2005. Aleksandru Balmazović, 2006. Ivu Krajnc a 2007. Marka Mandića, pa ne znam da su u međuvremenu postali poznati preko granice, pa makar i u Hrvatskoj.

Uostalom, u europskom filmu već glumi Marija Škaričić. U srijedu je u konkurenciji za nagradu Zlatni medvjed prikazan film "Shahada" afganistanskog redatelja Burhana Qurbanija koji živi u Njemačkoj, priča o tri mlada muslimana koji se susreću u džamiji u Berlinu tijekom Ramazana, i u njemu glumi i Marija Škaričić. Susreli smo je pred odlazak na crveni tepih zajedno sa glavnim glumcem Carlom Ljubekom, Nijemcem hrvatskog podrijetla. Oboje su izgledali prekrasno, a nju je bilo milina vidjeti onako sretnu i veselu. Kao što je bilo milina susresti se sa još jednim njemačkim glumcem hrvatskog podrijetla Mišelom Matičevićem. U Berlinu je prikazan njegov novi film "U sjeni", a nakon premijere izašao je na binu, odjeven u traperice i gornji dio trenerke Dinama iz Zagreba. Svaki komentar je suvišan.

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika