18.02.2010. / 23:11

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale 8. dan: Film Jasmile Žbanić favorit za Zlatnog medvjeda

Što zbog kvalitete filma, što zbog slabe konkurencije, bosanski film „Na putu" je izgledan kandidat za Zlatnog medvjeda, kao i Zrinka Cvitešić za najbolju glumicu

Leon Lučev, Jasmila Žbanić i Zrinka CvitešićLeon Lučev, Jasmila Žbanić i Zrinka CvitešićU četvrtak je u konkurenciji za Zlatnog medvjeda u Berlinu prikazan film „Na putu" bosanske redateljice Jasmile Žbanić u kojem glavne uloge glume Zrinka Cvitešić i Leon Lučev. Oni glume mladi par Lunu i Amara, ona je stjuardesa, on je kontrolor leta koji biva suspendiran kada ga uhvate da pije na poslu. Dok je suspendiran, Amar slučajno susreće ratnog druga koji je postao vehabija i koji pomaže Amaru da nađe posao u kampu kraj Jablanice. Luni se to ne sviđa naročito zato jer pokušava zatrudnjeti ali ne uspijeva zbog Amarovih zdravstvenih problema. Luna ubrzo odlazi u posjetu Amaru i shvaća da se on, pod utjecajem vehabija, promijenio, postao radikalan vjernik, dok ona nastavlja s uobičajenim životom. Njih dvoje se polako razdvajaju, ali ona tada ostaje u drugom stanju.

Kritika propagandnog filma

Bez svake sumnje, „Na putu" je bolji film od „Grbavice" s kojim je Jasmila Žbanić pobijedila na Berlinaleu prije tri godine. Ovog puta je vješto koristila univerzalnu ljubavnu priču ispod koje je prikazala još nekoliko slojeva problema koje traju u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Oni kojima se film nije dopao tvrde da se radi o propagandnom filmu kojim se Europi želi Bosna prikazati kao moderna zemlja koja ima manjih problema s vehabijama i sličnima, ali im je narod ipak okrenuo leđa. Kada sam tu verziju u četvrtak prenio Leonu Lučevu, koji je ujedno koproducent filma, rekao je kako to sigurno nije bila ideja ni cilj filma.

Muškarac koji ne pruža ruku ženama

Na konferenciji za novinare Jasmila Žbanić je izjavila kako je ovim filmom željela postavljati pitanja, a ne nuditi odgovore. Zanimale su je promjene u Bosni, promjene u odnosima među ljudima, u društvu, povećana religioznost, položaj žena u tim promjenama, sve je to ona željela proučiti. A sve je počelo kada joj jednog dana jedan muškarac nije želio pružiti ruku jer se ne rukuje sa ženama. S druge strane, Zrinka Cvitešić je rekla kako joj je snimanje filma bilo isprva najgore, a zatim najbolje iskustvo.

Ekipa filma 'Na putu' prskalicama je čestitala 60. rođendan direktoru Berlinalea Dieteru KosslickuEkipa filma 'Na putu' prskalicama je čestitala 60. rođendan direktoru Berlinalea Dieteru KosslickuNa audiciji za film Jasmila Žbanić primjenjivala je metode koje se Zrinki Cvitešić nisu dopale, te je stoga odbila ulogu i vratila se u Zagreb. Međutim, Jasmila Žbanić ju je ponovno nazvala, tražila da prihvati ulogu, na što je Zrinka Cvitešić na kraju pristala. Jasmila Žbanić iskoristila je priliku da opiše odnose Europe i Bosne te je naglasila kako Bosanci trebaju vize za ulazak u zemlje Europske unije dok su Srbiji vize nedavno ukinute iako nije ispunjen uvjet za to, a to je hapšenje Ratka Mladića.

Svečana premijera filma bila je u 16.30 sati, ekipa filma na crvenom je tepihu zapalila prskalice i direktoru festivala Dieteru Kosslicku zapjevala „Happy birthday" u povodui 60. rođendana festivala. Nakon premijere filma autori su se s gostima družili u baru „Film lounge" a uvečer je organiziran party na kojem je uživo nastupila grupa „Dubioza kolektiv" čija pjesma se provlači kroz film. U subotu uvečer znat će se hoće li film „Na putu" dobiti neku nagradu. Što zbog kvalitete filma, što zbog slabe konkurencije, „Na putu" je izgledan kandidat za Zlatnog medvjeda, kao i Zrinka Cvitešić za najbolju glumicu.

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika