19.02.2010. / 10:07

Autor: Hrvoje Šimičević

Feral u Zagrebu: 'Kritičko novinarstvo će opstati u strukovnim marginama'

Viktor Ivančić je dodao da su današnji mediji dovedeni u ovakvu situaciju jer žive izričito od marketinga, dok su tiraže i prodaja samih novina postale sporedna i manje bitna stvar. Kolateralna žrtva ovakve realnosti jest kritičnost

Legendarna naslovnica Ferala koja portretira fatalnu balkansku ljubavnu pričuLegendarna naslovnica Ferala koja portretira fatalnu balkansku ljubavnu pričuSinoć je u zagrebačkom Književnom klubu Booksa održana dogoočekivana promocija digitalnog arhiva svih brojeva ugašenog splitskog tjednika Feral Tribunea, novina koja su odigrale ključnu ulogu u razvoju nezavisnog novinarstva na području bivše Jugoslavije. Riječ je o projektu kojeg su sproveli institut za medije Mediacentar Sarajevo i Mirovni institut iz Ljubljane, koji je predstavljen na četiri DVD-a i s popratnom knjižicom. Projekt je započet u lipnju 2009. godine, a tim je povodom održana mini turneja istaknutih Feralovih urednika i novinara, koji su prije Zagreba održali tribine u Sarajevu, Beogradu i Ljubljani.

Kako su istaknuli organizatori iz Sarajeva i Ljubljane, cilj ovih tribina je poticanje rasprava o položaju novinara i medija u regiji danas, i o tome koji činioci u sadašnjim uvjetima doprinose i mogu doprinijeti da kritično i nezavisno novinarstvo preživi i ima utjecaj u društvu.

U Zagrebu su o tome razgovarali Viktor Ivančić, Predrag Lucić, Petar Luković, Marinko Čulić, Drago Hedl, urednik BH Dana Senad Pećanin te urednik zagrebačkog tjednika Novosti Rade Dragojević.

Predrag Lucić, koji je uz Borisa Dežulovića i Viktora Ivančića utemeljio splitski satirični tjednik a trenutačno piše kolumnu u riječkom Novom listu, istaknuo je kako većina nekadašnjih feralovaca i dalje aktivno piše, ali da su razbacani po različitim hrvatskim tiskovinama. Dodao je da se ne suočavaju sa cenzurom, premda 'je to neusporedivo sa radom u Feral Tribuneu'.

Kolumnist zagrebačkog tjednika Marinko Čulić smatra kako je položaj neovisnih medija bio znatno bolji za vrijeme Tuđmanovog režima nego u današnjim okolnostima. Prema njegovom mišljenju, razlog tomu je nesmiljeni utjecaj okrupnjenog kapitala koji diktira sliku medija i medijska industrija koja posljedično guši novinarstvo. Čulić smatra da bi se u budućnosti značaj nezavisnog i kritičkog novinarstva mogao ostvariti sličnim modelom koji provode Novosti. Riječ je naime o tjedniku Srpskog narodnog vijeća, koji se financira iz državnog proračuna, a takva bi formula prema mišljenju nekadašnjeg Feralovog urednika jedino mogla očuvati društvenu ulogu novinarstva, isto kao i književnost, kazalište ili neka slična umjetnička kategorija'.

Drugi pak model je osnivanje čvrstog regionalnog portala, koji bi bio sličan beogradskom portalu E-novine, što ga uređuje Petar Luković, autor Feralove kolumne Pero s onog sveta. No, činjenica je da je ovaj portal već nekoliko mjeseci na rubu gašenja zbog financijskih problema, a na životu ga prema Lukovićevim riječima održavaju čitatelji sa svojim donacijama. Razloga za to ima podosta, a kao jedan od svakako najbitnijih Luković je naveo činjenicu da su svi srpski oglašivači u rukama Demokratske stranke Borisa Tadića.

Viktor Ivančić je dodao da su današnji mediji dovedeni u ovakvu situaciju jer žive izričito od marketinga, dok su tiraže i prodaja samih novina postale sporedna i manje bitna stvar. Kolateralna žrtva ovakve realnosti jest kritičnost, a medijska industrija nastavlja uspješno pretvarati novinarstvo u propagandni žanr, istaknuo je Ivančić. Veliki oglašivači prema njegovo mišljenju ne pristaju na suradnju s novinama poput Ferala, jer im takve novine beskompromisnim pisanjem stvaraju 'nelagodu', dok su mainstream mediji koji među ostalim proizvode senzacionalizam i žutilo, najprihvatljiviji jer su dio ideologije bezkonfliktnosti.

Njegov je stav da će se razvoj i opstanak kritičnosti u novinarstvu ići u smjeru suprotnom od masovnih mainstream medija. Takav oblik novinarstva opstati će na marginama i u manjim projektima koji će biti jednako kritični, veli jedan od osnivača Ferala.

Vezane vijesti

Ideologija čeznutljivog investicionizma

Ideologija čeznutljivog investicionizma

U ovotjednoj emisiji „Nedjeljom u 2" gostovao je Predrag Lucić, suosnivač Feral Tribunea i novinar Novog lista. Lucić se u razgovoru S voditeljem… Više

Komentari

registracija
26/7/09

odredjen, 19.02.10. 11:43

zasto netko ponovo ne pokrene nesto slicno? Nema li dovoljno hrabrih intelektualaca, otkacenih, zezantskih i bistrih ljudi? Evo ja bih bio jedan od pokretaca... tko ce mi se pridruziti?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika