22.02.2010. / 10:23

Autor: Hina

"Narednik James" osvojio nagradu BAFTA za najbolji film

Film redateljice Kathryn Bigelow zasjenio je tako i hit "Avatar" njezinog bivšeg supruga Jamesa Camerona. Oba su filma bila nominirana za nagrade u osam kategorija, a ta dva filma također vode po nominacijama za Oscara koji će biti dodijeljeni 7. ožujka

Ratna drama o Iraku "Narednik James" osvojila je britansku filmsku nagradu BAFTA za najbolji film i najbolju režiju, uz još četiri nagrade koje je taj niskobudžetni film dobio na svečanoj dodjeli u nedjelju navečer u Londonu.

"Narednik James" redateljice Kathryn Bigelow zasjenio je tako i hit "Avatar" njezinog bivšeg supruga Jamesa Camerona. Oba su filma bila nominirana za nagrade u osam kategorija, a ta dva filma također vode po nominacijama za Oscara koji će biti dodijeljeni 7. ožujka.

Nagradu BAFTA za najboljeg glumca dobio je Colin Firth za ulogu u filmu "A Single Man", a najboljom glumicom proglašena je Carey Mulligan za ulogu u "Sve o jednoj djevojci".

Bigelow je postala prva žena koja je dobila BAFTA-u za režiju, a nakon dodjele je rekla da se nada kako neće biti i posljednja.

"Borba žena za jednakost je trajna borba, a ako je ova moja pobjeda još jedna zraka svjetlosti, to je sjajno", rekla je Bigelow novinarima pošto je primila nagradu na svečanosti u londonskoj Kraljevskoj operi.

Scenarist "Narednika Jamesa" Mark Boal dobio je BAFTA-u za najbolji originalni scenarij, a film je dobio još tri nagrade u manje eksponiranim kategorijama.

Cameron se nalazio u publici a njegov "Avatar", komercijalno najuspješniji film u povijesti, osvojio je samo dvije BAFTA-e, za posebne vizualne efekte i za produkcijski dizajn.

Nagrade BAFTA obično favoriziraju britanske filmove i filmske djelatnike, i ne smatraju se dobrim barometrom za predstojeću dodjelu puno poznatijih Oscara.

Dodjeli u Londonu nazočili su između ostalih i Quentin Tarantino, Kate Winslet i princ William, koji je imenovan novim predsjednikom BAFTA-e, na tom mjestu zamijenivši britanskog redatelja Richarda Attenborougha.

Vezane vijesti

Sedam nagrada BAFTA-e za "Umjetnika"

Sedam nagrada BAFTA-e za "Umjetnika"

Francuski crno-bijeli film "Umjetnik", posveta hollywoodskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina, uvjerljivi je pobjednik dodjele nagrada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika