Objavljeno u Nacionalu br. 745, 2010-02-23

Autor: Plamenko Cvitić

Polančecov čovjek na račun države kupovao slike i učio engleski u Britaniji

Najbizarniji Galićev trošak odnosi se na umjetničko opremanje njegova ureda. Tako je 30. travnja Tomo Galić u ime HERA-e potpisao ugovor kojim je od naivne slikarice Biserke Zlatar Milinković kupio tri slike za koje je autorici plaćeno 68.950,93 kune

TOMO GALIĆ, bivši
direktor koprivničke
Elektre, danas je
predsjednik Upravnog
vijeća HERA-eTOMO GALIĆ, bivši direktor koprivničke Elektre, danas je predsjednik Upravnog vijeća HERA-eTomo Galić, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije i bliski prijatelj bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, jedan je od najrastrošnijih čelnika u državnim institucijama.

Iako Polančec više nije član Vlade, Galić se još uvijek drži na funkciji koju je proteklih godina iskoristio za trošenje državnog novca za niz besmislenih i neopravdanih stvari, o čemu svjedoči kaznena prijava i ona koju su sami djelatnici HERA-e poslali Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i Državnom odvjetništvu.

Kupio stan od HEP-a

Iako je po svojoj funkciji zadužen i plaćen da nadzire Hrvatsku elektroprivredu, Galić je upravo od HEP-a kupio stan od 84 četvorna metra na zagrebačkom Jordanovcu, i to po - vrlo povoljnoj cijeni - od samo 680 eura, iako cijena stambenog kvadrata u toj zagrebačkoj četvrti iznosi oko dvije tisuće eura.

To, međutim, nije jedina stvar koju si je Galić priuštio otkako se prije nekoliko godina iz rodne Koprivnice, gdje je bio direktor lokalne Elektre, otisnuo u glavni hrvatski grad. Prema ugovorima koje su djelatnici HERA-e dostavili državnim institucijama, Tomo Galić imao je vrlo razvijen senzibilitet za učenje stranih jezika i umjetnost. Tako je u lipnju 2008. za sebe naručio "edukaciju poslovnog engleskog jezika" vrijednu gotovo 40.000 kuna. Za tu cijenu Galić je od tvrtke Halpet poslovna komunikacija dobio deset dana učenja engleskog u Velikoj Britaniji, gdje je i boravio od 11. do 22. kolovoza 2008.

Edukacija za nadzorni odbor

Galićeva želja za usavršavanjem znanja koje je plaćano državnim novcem tu nije stala: još 2007. HERA je Ekonomskom fakultetu platila 18.000 kuna za edukaciju kojom se Galić trebao obrazovati za člana nadzornog odbora, a s računa HERA-e zagrebačkom je Fakultetu elektrotehnike i računarstva plaćeno i 60.000 kuna za Galićev doktorski studij.

Ipak, najbizarniji Galićev trošak odnosi se na umjetničko opremanje njegova ureda. Tako je 30. travnja Tomo Galić u ime HERA-e potpisao ugovor kojim je od naivne slikarice Biserke Zlatar Milinković kupio tri slike za koje je autorici plaćeno 68.950,93 kune. Iako je kupnju triju slika Galić pokušavao opravdati potrebom da umjetnička djela krase sobu za sastanke u HERA-i gdje se primaju stranke, ogorčeni djelatnici HERA-e ističu da se sve tri slike nalaze u Galićevu velikom uredu.

Riječ je o slikama inspirativnih naziva "Stvarnije od stvarnog", "Nježna iluzija" i "Makovi crveni", a široj javnosti potpuno nepoznata umjetnica za svoja je djela ostvarila prosječnu cijenu od tri tisuće eura po slici. Zašto je Tomo Galić, čelni čovjek HERA-e, odabrao baš tu slikaricu, nije velika enigma: oboje su iz Koprivnice odakle se znaju dugi niz godina, a slikaričin suprug je Galićev stranački kolega - Stjepan Milinković, saborski zastupnik HDZ-a. Prema Nacionalovim izvorima, obojica su se u hrvatskoj političkoj hijerarhiji uspinjali isključivo uz pomoć Damira Polančeca koji je njihov dugogodišnji politički mentor.

Vezane vijesti

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) priopćila je danas kako je Vlada prošlotjedne odluke o povećanju cijena energije donijela na temelju… Više

Komentari

registracija
5/1/10

zagorec55, 23.02.10. 10:09

no i kaj je tu sad sporno-pa iz HDZ-a su smranaderovi plačenici,nek okrenite se malo južnije ima smeča na debelo


registracija
27/7/09

verina, 23.02.10. 14:31

Sad nek proda stan i vrati državnu lovu ulupanu u njega i u bezvrijedne slike!


registracija
11/1/10

fluid, 23.02.10. 22:21

Kako nikome nije jasno da je SVE PO ZAKONU !?Ako se treba što tražiti to je proglašenje takvih zakona "ratnim profiterstvom"i to svrstati u ratni zločin(obećanje novoga Predsjednika).Pa polako u raščišćavanje.Uz oduzimanje ili postavljanje pravih cijena za imovinu.Što se ovoga tipa tiče,on je jedan od mnogih koji imaju tako toplu dušu za umjetnost da je iz tog zanosa naprosto izgubio osjećaj za moral i mjeru.On jednostavno smatra da je sve po zakonu i nerazumije da ima gladnih.On je sit i nevjeruje da ima gladnih.Tako i postupa.Vjerovatno je i deklarirani kršćanin.Da bi bio vjerodostojniji u sistemu podobnih.


registracija
7/2/10

crvenoperka, 25.02.10. 14:02

TAJ LOPOV CRVENKO- POLANČEC UNIŠTIO NAŠU PDRAVINU, A UZ NJEGA JEDAN TAKOZVANO LJEČNIK OPĆE PRAKSE IZ LIKEMILINKOVIĆ KOJI SE DOKLATIO U PODRAVINU- GOLU . SADA JE VELIKI SABORSKI ZASTUPNIK KOJI NEMA BLAGE VEZE SA POLITIKOM DOKTORSKO ZVANJE STEKAO SA SVOJIM ZEMLJAKOM MIJINOVIĆOM NEGDJE U ŠUMI SA LIČKIM MEDVJEDIMA.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika