23.02.2010. / 09:53

Autor: Nacionalova redakcija

Video: Disidenti IRA-e aktivirali automobil bombu u Sjevernoj Irskoj

Bombaški napad na sudnicu u Newryju je prvi ozbiljniji teroristički čin u Sjevernoj Irskoj nakon bombaškog napada IRA-e 1998. godine

Disidenti Irske republikanske armije (IRA) aktivirali su u gradu Newryju prvu automobil bombu u zadnjih deset godina oštetivši zgradu sudnice, ali ne ozlijedivši nikoga. Svrha napada je bila omesti sjevernoirski mirovni proces.

Lokalna bolnica i tvrtke dobile su prijeteće pozive od IRA-inih disidenata nakon čega se vozilo puno eksploziva zabilo u vrata prazne sudnice u Newryju, sjevernoirskom graničnom gradu na pola puta između Belfasta i Dublina.

Policija je izvijestila da je bomba eksplodirala pola sata nakon što je počela evakuacija obližnjih ulica te da je "pravo čudo" što nitko nije ozbiljno ozlijeđen. Prostor će ostati pod policijskom zaštitom do dolaska vojnih stručnjaka za eksplozive koji će provjeriti situaciju na cijelom području kako se sličan događaj ne bi ponovio.

"Ovaj čin besmislenog nasilja provodi mala skupina ljudi koja odbija prihvatiti mirovne procese", rekao je tajnik Sjeverne Irske Shaun Woodward.

"Najbolja poruka koju možemo poslati jest snažno odbijanje nasilja kao načina rješavanja irskog pitanja."

Britanski dopisnik tvrdi kako irski politički krugovi neće biti iznenađeni događajem jer su prijetnje nakon političkog preokreta u dvorcu Hillsborough pojačane. Ovo je jasan pokazatelj kako republikanski disidenti koji još nisu preuzeli odgovornost za napad odlučno stoje na putu političkom napretku.

U zadnjih nekoliko godina nije rijetkost da se koriste automobil bombe. Do sada nisu bile pravilno aktivirane ili su samo djelomično detonirale.

Bombaški napad na sudnicu u Newryju je prvi ozbiljniji teroristički čin u Sjevernoj Irskoj nakon bombaškog napada IRA-e 1998. godine.

Vezane vijesti

Prava IRA prijeti ubojstvima: 'Kraljica nije dobrodošla u Irskoj. Prenijet ćemo...

Prava IRA prijeti ubojstvima: 'Kraljica nije dobrodošla u Irskoj. Prenijet ćemo joj poruku'

Sjevernoirska republikanska miltantna skupina "Prava IRA" u ponedjeljak je zaprijetila da će ubijati policajce i poručila britanskoj kraljici,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika