24.02.2010. / 15:20

Autor: Nacionalova redakcija

Google izgubio: Pravo na privatnost pobijedilo slobodu izražavanja

Google smatra da su presudom povrijeđeni temeljni principi slobode na kojima počiva Internet dok sudac Oscar Magi ponosno ističe kako je napokon poslana prava poruka u kojoj tvrtke ne mogu biti iznad prava pojedinaca.

Bill Echikson, Googleov dužnosnik za komunikacije nakon objavljivanja presude (Reuters)Bill Echikson, Googleov dužnosnik za komunikacije nakon objavljivanja presude (Reuters)Sud u Milanu donio je presudu protiv tri glavna direktora talijanskog Googlea zbog puštanja videa zlostavljanja dječaka s Downovim sindromom.

Talijansko državno tužiteljstvo je podiglo optužnicu za prijevaru i povredu prava na privatnost 2006. godine jer su Googleovi čelnici dopustili distribuciju videa na kojem četvorica mladića Tehnološkog instituta u Torinu fizički zlostavljaju drugog učenika koji ima Downov sindrom. Video je stavljen na Google u ožujku a sve do studenog iste godine se nalazio pod rubrikom "najzabavniji video".

Prava pojedinaca iznad profita

David Carl Drummond, viši predsjednik kompanije, George De Los Reyes, bivši član uprave talijanske podružnice tvrtke i Peter Fleischer glavni odgovorni za strategiju privatnosti u europskom Googleu osuđeni su na šest mjeseci zatvora uvjetno.

"Napokon je poslana prava poruka. U srcu ovog procesa je zaštita osoba preko prava na privatnost i ova je presuda omogućila da izlaskom iz suda ono napokon postane glavnom temom rasprava, " osvrnuo se na cilj cijelog procesa sudac Oscar Magi. U svojoj izjavi za javnost dodaje kako prava tvrtki ne mogu biti iznad prava pojedinca i digniteta osoba.

Napad na slobodu Interneta

"Ovo je napad na slobodu interneta," odgovara glasnogovornik talijanskog Googlea Marco Pancini. Smatra da su presudom povrijeđeni fundamentalni principi slobode na kojima počiva Internet.

Prema dosadašnjoj praksi, Google se u sličnim slučajevima branio politikom optužbe korisnika, tvrdeći kako oni ne mogu biti krivi već isključivo osobe koje su video tražile u njihovom sustavu. Zabrinuti su razvojem situaciji a nastavi li se ovakva sudska praksa i u drugim zemljama bit će upitan rad Googlea.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika