01.03.2010. / 15:21

Autor: Hrvoje Šimičević

Gradonačelnikova podrška Srbu: 'SDSS-ov zahtjev za uvođenje ćirilice je nezakonit'

Krajem prošlog tjedna pismenim smo putem priupitali gradonačelnika Sabu što on misli o Srbovoj peticiji i zahtjevu SDSS-a uopće. Odgovor je pristigao tijekom današnjeg dana, a čovjek koji tamo u izvršnoj vlasti predstavlja lijevi centar, ukratko je Srbovu ideju nazvao - 'interesantnom'

Željko Sabo, SDP-ov gradonačelnik u VukovaruŽeljko Sabo, SDP-ov gradonačelnik u VukovaruŽeljko Sabo, vukovarski gradonačelnik i socijaldemokrat po stranačkoj pripadnosti, neizravno je pozdravio inicijativu koju je prošlog tjedna pokrenula filoustaška Hrvatska stranka prava, iznervirana zahtjevom političkih predstavnika srpske nacionalne manjine, o uvođenju ćiriličnog pisma u tamošnju službenu komunikaciju i javne poslove grada Vukovara.

Podsjetimo, zapjenjeni čelnik HSP-a Daniel Srb, koji predvodi partiju na čijim se skupovima i dalje pozdravlja zločinačkim urlikom 'Za dom spremni', a on osobno zbori da 'Srbi imaju više prava nego što zaslužuju', pokrenuo je peticiju na vukovarskim ulicama, želeći uz pomoć građana hrvatske nacionalnosti zaustaviti ovu 'nakaradnu' ideju. Krajem prošlog tjedna pismenim smo putem priupitali gradonačelnika Sabu što on misli o Srbovoj peticiji i zahtjevu SDSS-a uopće. Odgovor je pristigao tijekom današnjeg dana, a čovjek koji tamo u izvršnoj vlasti predstavlja lijevi centar, ukratko je Srbovu ideju nazvao - 'interesantnom', dodavši u nastavku da ta inicijativa može dati i neki konkretniji odgovor onima koji 'trebaju donijeti neke odluke'.

Suptilno simpatiziranje peticije

Prema Sabinim riječima, 'oni koji trebaju donijeti neke odluke' su državna i lokalna tijela koja će 2011. provoditi popis stanovništva, temeljem kojeg će se valjda utvrditi brojnost Srba, pa i potreba o razmatranju eventualnog uvođenja i ćiriličnog pisma. Štoviše, vukovarski gradonačelnik kaže za Nacional.hr kako je njegov osobni stav 'da do novog popisa stanovništva 2011. godine dvojezičnost ne bude primjenjena'

No, Sabo ne staje samo na ovom suptilnom simpatiziranju HSP-ovih svakodnevnih radnih zadataka. Naime, SDP-ovac se potrudio ponuditi i genezu današnje situacije, u kojoj je uopće moguće da se srpska manjina usudi podastrijeti ovakav zahtjev. Naime, Sabo tvrdi da je SDSS, koji sa HDZ-om i HSP-om dr. Ante Starčević čini većinu u Gradskom vijeću, sa strankom Jadranke Kosor uspostavio politički dogovor koji je za posljedicu imao dvije ključne stvari: S jedne strane, HDZ je svojim glasovima pomogao SDSS-u da se u Statutu grada Vukovara ostvari mogućnost upotrebe ćirilice, dok je potonja stranka podržala prijedlog da predstavnike Skupštine u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Vukovara imenuje Gradsko vijeće Grada Vukovara.

Daniel Srb, organizator peticijeDaniel Srb, organizator peticijeNa taj je način, smatra Sabo, zakinut upravo gradonačelnik, jer pojedince za ove funkcije bira Gradsko vijeće, a ne on, 'koji bi to trebao činiti', obzirom da je neposrednim putem odabran da predstavlja građane. Sabo pritom ide dalje, pa ističe da 'niti jedna od ove dvije stvari nije zakonski utemeljena', što sugerira da Sabo zapravo i SDSS-ov zahtjev smatra nezakonitim, kao što to od početka misli i Daniel Srb.

Samo pismo?

Tako nerijetko viđena politička trgovina u ovom slučaju prerasta u nadasve opipljivi epilog, koji - očigledno smatra Sabo - uz bogate HDZ-ove sinekure u gradskim poduzećima, za posljedicu ima i nezakonitu mogućnost ćirilice, i posljedično Srbovu akciju prikupljanja potpisa po kućnim pragovima odabranih građana.

Sabo veli da je uz sve gore navedeno svjestan činjenice da u velikim gradovima u Istri ima upotrebe dvojezičnosti talijanskog i hrvatskog pisma i da to nikome ne smeta, a da u Gradu Vukovaru ima daleko veći postotak Srba nego Talijana u Istri i da se tamošnji običaji ipak ne primjenjuju u Vukovaru. Sabo se pritom pita 'da li ćirilićno pismo povlači za sobom misli o stravičnim stvarima koje su se dogodile u Gradu Vukovaru ili je to samo pismo'.

Vezane vijesti

Sabo: Vukovar grad mira i tolerancije

Sabo: Vukovar grad mira i tolerancije

Izaslanstvo Istarske županije predvođeno županom Ivanom Jakovčićem posjetilo je danas Vukovarsko-srijemsku županiju, a u odvojene posjete primili su… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 01.03.10. 16:25

dati ljudima ćiričicu ko j...srba i lopove đapičke


registracija
14/11/07

laufer, 01.03.10. 16:34

Tko želi, neka koristi ćirilicu.
Treba im dati i sve dokumente na ćirilici - osobne karte,vozačku dozvolu, svjedodžbe, radnu knjižicu... sve.
Svima koji to žele.
Mislim da se baš ne bi otimali.


registracija
29/11/09

Ivis, 01.03.10. 16:54

Darius - Primitivac! Mi nemamo cirilicu, da bi je tebi i tvojima mogli dati, samo mi ne zelimo vasz poklon. Zadrzite si ga u svojim kucama, jer bi vas mogla vremenska nepogoda zahvatiti. Pomozite mi naci rijec za grmljavinu sa jakom kisom nosenu jakim vjetrom i vihorima!


registracija
22/9/09

oidipci, 01.03.10. 16:55

....A može i na japanskom


registracija
1/4/07

ulomax, 01.03.10. 20:42

Za autora članka samo kratko, jedi govna umjesto da prospaš verbalne proljeve ovdje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika