Objavljeno u Nacionalu br. 746, 2010-03-02

Autor: Sina Karli, Zrinka Ferina

EKSKLUZIVNI posjet Mesićevu uredu

Novi početak bivšeg predsjednika

STJEPAN MESIĆ svog prvog radnog dana proveo je Nacional kroz novouređenu zgradu na Šalati gdje ima ured; govori o novim radnim navikama, političkoj budućnosti, rezimira deset godina na Pantovčaku i priča kako se sad više druži s obitelji

ZA RADNIM STOLOM
Radna soba Stjepana Mesića nalazi se na prvom katu, opremljena je minimalistički, a osobni pečat daju joj brojne fotografije sa svjetskim državnicimaZA RADNIM STOLOM Radna soba Stjepana Mesića nalazi se na prvom katu, opremljena je minimalistički, a osobni pečat daju joj brojne fotografije sa svjetskim državnicimaPrvi ožujka bio je prvi radni dan bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, a Nacional je prvi medij kojem je Mesić otvorio vrata ureda u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, koji je preuzeo prošlog petka. Uz jutarnju kavu i zvukove finalnih građevinskih radova na fasadi kuće, s bivšim smo predsjednikom razgovarali o njegovu novom poslu, životu nakon odlaska s Pantovčaka te njegovoj ulozi u budućnosti države koju je vodio puno desetljeće. Samo tjedan dana nakon odlaska s funkcije predsjednika, Stjepan Mesić već je počeo usvajati neke nove navike, tako primjerice, na posao dolazi nešto prije deset sati, više vremena provodi s obitelji i odlučio je ne žuriti.

Stoga je odgodio i pisanje kolumne za Jutarnji list, procijenivši da je još prerano za takav angažman.Nakon razgovora, bivši nas je predsjednik proveo kroz svoj novi ured. Zgrada iz 1927. je prvobitno bila u vlasništvu sjemeništa Zagrebačke nadbiskupije koja ju je već 1930. prodala Lavoslavu Bedekoviću i Oswaldu Schindleru. No tek kad ju je 1938. kupila obitelj Humski, kuća je dobila izgled kakav ima danas. Ima površinu od 288 četvornih metara s dodatnih 24,5 kvadrata terasa i balkona. U prizemlju je smješteno tajništvo, čajna kuhinja, te salon u koji je, dok smo s bivšim predsjednikom razgovarali u dvorani za sastanke pored, upravo pristigla nova sjedeća garnitura.


Zidovi su ukrašeni uljima na platnu, a police maketama brodova. Fotografije na zidu stubišta koje vodi na kat govore o ugledu i važnosti prvog umirovljenog predsjednika. Među fotografijama s brojnim državnicima i uglednicima, nekako se posebno ističe ona s bivšom britanskom premijerkom Margaret Thatcher. Police iza radnog stola nose uspomene na susrete s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, pokojnim palestinskim vođom Jasserom Arafatom, ruskim premijerom Vladimirom Putinom, španjolskim kraljem Juanom Carlosom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

NACIONAL: Kako se osjećate u novom uredu?

- Kad sam prvi put došao ovamo zgrada je bila u ruševnom stanju, bila je potpuno zapuštena. Konstrukcija zgrade je bila dobra ali sve drugo je bilo loše. I evo, za ne baš puno novca, uspjelo ju se osposobiti.

NACIONAL: Je li točan podatak da je u obnovu uloženo 700.000 kuna?

- Otprilike toliko. Uspjelo se sanirati sve što je trebalo i to je sada pristojan prostor za funkcije kojima je namijenjen.

NACIONAL: No ovo ipak nije zgrada u kojoj je nekoć bila smještena tvrtka RH Alana, Vladimira Zagorca?

- Ne, to nije bilo točno. Bivši Alan je u Grškovićevoj 15, a ovo je broj 13. A pošto ja uvijek imam dežurne kritičare odmah su mi prigovorili da odlazim u zgradu Alana i nisu se ispričali kad su saznali da to nije taj prostor. Bio bi red da oni koji su to na sva usta kritizirali sada u jednoj rečenici kažu - ipak smo tog čovjeka krivo optužili.

NACIONAL: Vašim novim uredom dominiraju makete i slike brodova koje ste kao predsjednik dobili na dar, što je s ostalim darovima?

- Ima više od tri tisuće darova, najveći dio je ostao u Uredu predsjednika, ovdje je jedan mali dio. Ne znam u koji fundus će to ići. Mislim da bi brodove bilo dobro poslati u Pomorski muzej jer tu ima vrlo vrijednih maketa.

NACIONAL: Odakle vaša ljubav prema brodovima?

- Počeo sam skupljati makete brodova nakon konvoja Libertas. Impresioniralo me kad smo plovili brodom Slavija prema Dubrovniku s konvojem Libertas i kad sam s palube ugledao pedesetak brodica oko Slavije. To me toliko fasciniralo da sam počeo skupljati makete. Možda bi bilo bolje da sam skupljao brodove nego makete.

NACIONAL: Nešto poput “Malo vitra”?

Fotografija Stjepana Mesića s Barackom ObamomFotografija Stjepana Mesića s Barackom Obamom- Na tom “Malo vitra” sam plovio dok je vlasnik broda bio Juroslav Buljubašić. Tad se zvao “Utiha”, to je sjajan brod. Vlasnik mu je bio Vojko Santrić koji se u vrijeme rata razbolio, a ženi je trebalo novca pa je brod prodala Buljubašiću, a on ne znam kome. U svakom slučaju brod je poznat po tome da je na njemu plovio Ivo Sanader a ne po tome tko mu je vlasnik.

NACIONAL: Što točno iz ovog ureda planirate raditi i kakvi su vaši politički planovi za razdoblje od godinu dana?

- Jasno je da se neću, kao što sam već rekao, baviti operativnom politikom. Ali je sigurno da sam u obavljanju mog bivšeg posla imao mnogo kontakata s državnicima, s institucijama izvan Hrvatske, izvan regije pa čak i izvan Europe. Želim te veze zadržati, mogu pomoći i daljnjoj afirmaciji Hrvatske. Mogu pomoći i da hrvatsko gospodarstvo od toga ima koristi, da se naše tvrtke plasiraju na tržišta koja su nam bila otvorena ali nismo to iskoristili. Također je sigurno da ću i nešto pisati o tome što sam do sada radio.

NACIONAL: Namjeravate napisati memoare?

- Pisat ću o ljudima koje sam upoznao i o događajima u kojima sam sudjelovao kako bih dao sliku događaja iz svog rakursa. Dosad su drugi pisali o tome što sam radio, a sad ću to pokušati sam napisati.

NACIONAL: Je li vam neobično nakon odlaska s Pantovčaka?

- Više vlasti je i više odgovornosti. Odlazak s mjesta predsjednika sam doživio s olakšanjem i stoga što sam siguran da je funkciju predsjednika preuzeo čovjek koji može odgovoriti svim izazovima, koji strateški može pomoći Hrvatskoj, koji će se držati Ustava i zakona. U životu sam imao puno funkcija:od suca, direktora poduzeća, gradonačelnika, a bio sam i predsjednik Sabora, predsjednik Vlade, predsjednik Predsjedništva Jugoslavije. Dolazak na bilo koju funkciju nikad me nije previše impresionirao. Polazio sam od toga što treba napraviti na određenoj funkciji a odlazak s funkcije opet me nije nikada ražalostio jer sam preuzimao neki drugi posao.

NACIONAL: Posao koji ste sad preuzeli prije nije postojao i to je neka vrst izazova?

- Točno, mi nemamo tradiciju odlaska u mirovinu bivšeg predsjednika. Taj slučaj se još nije dogodio, prema tome ja sad stvaram i jednu novu tradiciju, novu instituciju.

NACIONAL: Kako će se službeno zvati ovaj ured?

- Zvat će se Ured bivšeg predsjednika Republike, a na mojim posjetnicama će pisati Stipe Mesić, predsjednik Republike od 2000.- 2010.

NACIONAL: Kazali ste da ćete biti prilično suzdržani oko pojavljivanja u javnosti no najavili ste i rad na stvaranju konfederacije stranaka u kojoj biste vi bili koordinator. Koje će to biti stranke i kad biste vi krenuli u takav posao?

- Ne bih ja krenuo u taj posao ali bilo bi dobro da se formira treći blok liberalno-demokratskih stranaka. Rekao sam da bi bilo zgodno imati konfederaciju stranaka s time da svaka stranka zadrži svoju fizionomiju ali da zajednički nastupaju, da imaju zajedničke točke oko nekih političkih pitanja. Time bi ojačali svoju poziciju jer je sada Hrvatska bipolarno podijeljena između HDZ-a i SDP-a. Mislim da bi takva konfederacija, što neki zovu trećim blokom, mogla pomoći u daljnjoj demokratizaciji Hrvatske.

NACIONAL: Kažu da su neki članovi SDP-a uvrijeđeni što predsjednik Josipović ima premalo savjetnika iz te stranke?

PRIZEMLJE UREDA
Na 110 četvornih
metara nalaze se
tajništvo, salon, soba
za sastanke i kuhinjaPRIZEMLJE UREDA Na 110 četvornih metara nalaze se tajništvo, salon, soba za sastanke i kuhinja- Od mene bi bilo pretenciozno da procjenjujem ovu ili onu stranku. Svakako je njima odgovaralo da je iz njihovih redova izabran predsjednik. Mislim da je važno koga predsjednik uzima za svoga savjetnika radi posla koji se mora obavljati a ne iz koje on stranke dolazi. Tu predsjednik mora imati potpunu slobodu. I ja sam, došavši na mjesto predsjednika, iz moje bivše stranke uzeo dva čovjeka za savjetnike. Svaki moj savjetnik obavio je svoj posao do kraja savjesno i časno, svi su bili kompetentni i mogao sam se osloniti na njihovo mišljenje. Tako misli i novi predsjednik.

NACIONAL: Je li se predsjednik Josipović s vama konzultirao kad je birao svoje savjetnike?

- Ne, što se tiče njegova tima, on sasvim autonomno vlada. Sam je procjenjivao tko može zadovoljiti u pojedinom sektoru i autonomno je odlučio.

NACIONAL: Uskoro bi trebao biti donesen zakon o Uredu predsjednika, što će on regulirati?

- Ustavom je bilo predviđeno da se donese poseban zakon o Uredu predsjednika, kojim se definira funkcioniranje Ureda, sistematizacija radnih mjesta i savjetnika ali i službenika i namještenika. Njegovo donošenje ne inicira predsjednik, inicijativu pokreće Vlada. Predsjednik Tuđman imao je Pravilnik po kojem je funkcionirao. Ja sam ga dopunio i donio novi po kojem je funkcionirao moj ured. Dok se ne donese zakon, novi predsjednik će imati svoj pravilnik.

NACIONAL: U kojem pravcu biste vi kao aktivni bivši predsjednik htjeli utjecati na budućnost političkih i ekonomskih zbivanja?

- Svaki uspjeh Vlade, svaki uspjeh bilo koje institucije države bit će i moj uspjeh, svaki uspjeh hrvatskog predsjednika i moj je uspjeh. Budu li predsjednik ili Vlada trebali moj angažman, spreman sam sudjelovati. Mnogi u svijetu koriste bivše predsjednike i za određene misije i za kontakte tamo gdje još nije sazrelo vrijeme da se ide u službeni posjet ili suradnju.

NACIONAL: Imate li već precizno određeno što ćete raditi u idućem razdoblju? Planirate li neko putovanje?

- Imam poziva za razna predavanja u svijetu koja se tiču bivše Jugoslavije, rata u bivšoj Jugoslaviji, ali i koja se tiču moga posla u zadnjih deset godina. Pozivi su najavljeni, nisu još određeni.

NACIONAL: Kako vaša obitelj gleda na nove okolnosti, sigurno ste sad prisutniji kod kuće?

- Da, vidi se i po tome što malo kasnije dolazim na posao a i malo ranije odlazim s posla. Još će mi se dogoditi ono što je Ivan Šibl kazao kad je postao direktor HRT-a: ‘Što mi je veća funkcija kasnije dolazim na posao a ranije odlazim s posla, pa se bojim da ću jednog dana sam sebe sresti’.

NACIONAL: Imate li možda već naslov svojih memoara?

- Nemam, to će se vjerojatno roditi u jednom trenutku, teško je unaprijed zadati naslov pa mu robovati. Ima puno toga što treba obraditi. Cijeli sam život u politici.

NACIONAL: Nije vam žao što ste cijeli život posvetili politici?

- Ne, uvijek sam volio izazove. Ali neki sam dan razgovarao s djecom, ženom i unucima i tada mi je supruga, koja je uvijek kritična, kazala: ‘Vidiš, ti si sa svojim sposobnostima mogao otvoriti kancelariju, mogli smo mirno živjeti, imati puno više nego što imamo sada, ali ti si volio izazove a kako je bilo nama, nije te zanimalo. Tada je Saša kazala, ‘Mama, imaš pravo, jedino što moraš priznati da ti u životu nije bilo dosadno.’ E stvarno nam nije bilo dosadno, ni meni ni njima.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika