02.03.2010. / 14:14

Autor: Renato Baretić

Spodoba u Splitu: Zašto Kerumova kazna stiže i nedužnu manjinu?

Zašto Kerumovu pljuvačku u lice ne dobivaju samo oni koji su je i željeli, oni koji su za njega glasali? Može li se nekako urediti da Kerum bude gradonačelnik samo njima, a mi ćemo o svom poslu i dalje parkirati samo tamo gdje se smije?

Poštenu čovjeku o Kerumu se gadi i čitati, kamoli pisati. Osobno, isprva sam bio zgrožen činjenicom da su moji sugrađani, ljudi s kojima se svakodnevno tarem ramenima u prolazu, mogli za svojega gradonačelnika izabrati (dakle i - željeti!) lika koji kao da je ispao s neke usputne zajedničke bilješke Stephena Kinga i Ante Tomića. Potom me sve to skupa počelo veseliti na neki bolestan način. Smijanjem sam i ruganjem kompenzirao nemoć pred bahatim prostaštvom tog zločestog klauna i njegove karikaturalne polutanske kamarile. Ali, ne može se čovjek dovijeka ni smijati, dojadi i to.

Spodoba koja kompromitira grad

Stara dosjetka kaže kako je Split s nebesa kažnjen lakoglazbenim festivalom (u jednom periodu čak i dvama!) zato što su mladi komunistički ilegalci četrdeset i neke bacili bombu na talijansku vojnu muziku. Okej, to bi moglo biti i točno. Ali za što je onda kažnjen Kerumom, tipom koji u devet mjeseci na vlasti nije za grad napravio ništa osim jednog (još, doduše, nerođenog) novog stanovnika? Tipa koji tvrdi da parkira gdje ga je volja i gdje ne smije zato što užasno puno radi pa nema vremena tražiti propisno mjesto? Tipa koji daje 350 tisuća gradskih kuna za nastup svojeg omiljenog pjevača u Londonu, i još za njim šalje šestero svojih suradnika, sve o našem trošku?

Tipa koji bi učas srušio dvorane na Gripama i umjesto njih gradio - nove? Tipa koji mesare iz drugoga grada stavlja u upravu Hajduka? Tipa koji bi estradnu zvijezdu rado postavio za intendanta HNK? Drznika kojemu je imetak jedina mjera svijeta i života? Gradonačelnika koji bez ijednog treptaja ponižava, gazi i pljuje elementarne uzuse (su)građanstva? Spodobu koja na svakom koraku kompromitira grad kojem je na čelu?

Većina je glupa

Dugo već živim u Splitu, više nego dovoljno da metodom vlastite kože upoznam sve vrline i mane ovoga grada i njegovih stanovnika. Mane, iskreno govoreći, poprilično pretežu na svoju stranu vage, ali mi se svejedno čini da ih ne treba baš toliko kažnjavati. Većina je očigledno glupa (pogledajmo rezultate lokalnih izbora) ali, zaboga, glupost ipak nije zločin. A ako i jest - zašto kazna stiže i nedužne? Zašto Kerumovu pljuvačku u lice ne dobivaju samo oni koji su je i željeli, oni koji su za njega glasali? Može li se nekako urediti da Kerum bude gradonačelnik samo njima, a mi ćemo o svom poslu i dalje parkirati samo tamo gdje se smije?

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
26/7/09

odredjen, 02.03.10. 14:41

nije samo Kerum u pitanju, ima ih na desetine, stotine takvih u Hrvatskoj... u svakoj opcini je po nekoliko Keruma izglasanih od njenih stanovnika. Bandic, Pintaric, Berket... Nije li i vise nego indikativno da je velika vecina hrvatskog naroda glupa, neobrazovana, s malim IQ? A sto je s vladom? Osoba godine Jadranka Kosor! Kalmeta uziva sve vecu popularnost. I tako redom... Ne preostaje nista drugo nego trpjeti ono sto 90 posto stupidnih hrvatskih katolika odluci (u ime ostalih 10 posto). Od glazbe (sto se slusa? Severina, Thompson... a ne klasika i jazz), literature (sto se cita? Nives Celzijus... a ne recimo Baretic)... Ovo je zemlja gdje se obrazovanje, inteligencija, moral, rad i sve ostale humane norme zamjenjuju gluposcu, primitivizmom, kradjom lazima, agresijom!

Postalo je pretesko izbjegavati pljuvacke, a oni kojima je dosta da im pljuvacke vise s lica jer ih ne stignu ni oprati - sute, sakrivaju se, zakljucavaju, bjeze...


registracija
30/9/09

davor12345, 02.03.10. 14:46

E moj Renato, ne more se to tako! Vidin ja da ti neke stvari nisi uopće razumija! To što ti govoriš to bi tako tribalo biti u svitu koji se demokratskin gradi dvista godina! No, otkako je naš ADZ pobidia, i svi njegovi klonovi (tu ja ubrajan i keruma) mi smo ti malo ošli unazad! I to dosta! Ja čak mislin u nikim krajevima i u doba Turskog carstva! Sve što more dovest do kaki novaca to će ti ti klonovi radit, ako to moremo nazvat radon. Neki to možda zovu pjačkanjem, ali to malo ružno zvuči! A ovi svi koji su ga birali - pa i njima je to ideal - biti ka i Kerum. A takih je u Spljetu i malo prikobrda većina! Uzest, ukrast, privarit, slagat, izgledat ka i komad budale - eto ga. Slika i prilika našeg lipog rico gradonačelnika.


registracija
11/2/10

Nomad77, 02.03.10. 15:07

Evo vidin i splitski SDP je uz Keruma kad je izabra Jurjevića, ćovika koji je Keruma podržava i kad se Ostojić kandidirao za gradonačelnika, sad vidimo zašto, da uništi konkurenciju.


registracija
27/7/09

columbo, 02.03.10. 21:37

Kerum, ah Renato!? Rijec o "covjeku poznatom po svojoj poznatosti", koja se u recenom slucaju odnosi na ekcentricno prostastvo, na bastinika seljackog rasizama i retorici koja plijeni manjkom samoglasnika i viskom psovki i koji se dici svojim neobrazovanjem i sirovoscu svoje naravi...No, ima i nesto gore u svemu, mada je u odnosu na splitskog verzota svaka usporedba nejaka, jer je nedorasla njegovom idiotizmu, a to je perverzija sustva i postojeceg zakonodavstva koji su omogucili toj osobi izbor i postavili ga tamo gdje jest - kao fleku, ili nezarast'o cir nasih zabluda. I uzaludno je sada jadikovati nad rasipanjem njegove raskosi, drskosti, te izgubljenom uljudbom i splitskim sarmom, jer sve je samo beskorisno zaljenje za prolivenim mlijekom.
Vi se Renato pitate zasto Kerumovu pljuvacku u lice ne dobivaju samo oni koji su je zeljeli? Zaista zasto? Medjutim, ima danas i onih kojima ova svakodnevica nije medom i maslom umazana, pa sto mislite kako je tek njima s kerumima i kako bolno podnose ovaj usud!? Znate, to su oni koji vrlo jasno vide strijelice putokaza porijekla zla, za koje se barem zna kamo vode, pa se vise i ne pitaju: "What ever happened to baby Jane". Njima je, dakle ipak puno teze nego onima kojima je klaunovska imitacija gradonacelnika pod Marjanom jedini problem...


registracija
30/9/09

davor12345, 04.03.10. 15:33

Nema mi nigdi tovara62 da i on koju pametnu besjedne!


registracija
25/10/09

sunce55, 04.03.10. 19:15

Pa zaista ne zavidim Splićanima na gradonačelniku.
Ne samo što je karikatura od čovjeka, već sve Splićane pravi glupima, odnosno radi što mu se prohtije. Neznam
propise kako ga maknuti, ali je to strašno što će biti na čelu još 3,5 godina. Mislim da bi Splićani morali
krenuti u prosvjede, te ga tako maknuti.
Držim vam fige, jer i mene iz Međimurja je sram kada
čitam o gradonačelniku Kerumu, a kakoje tek onda vas.


registracija
23/8/09

xaron, 04.03.10. 20:47

Re: odredjen
Apsolutno si u pravu glede niskog IQ u nas Hrvata.
ali si zaboravio glavni argument, a to je izbor Mesica ( 2 x 5 = 10 godina ) za predsjednika.


registracija
9/9/09

thor, 05.03.10. 12:23

kerum je odraz stanja svijesti i moralnog profila koji žive u splitu! to da je nekima danas došlo iz guzice u glavu da su pogriješili pri biranju gradonačelnika u svibnju prošle godine samo je žalosna činjenica! no ništa boji, dapače još daaaleeeko gori izbor napravili su međimurci: gradonačelnik čakovca šalamon i župan međimurske županije perhoč su prava katastrofa! kerum je za njih doktor znanosti! zato ovaj iz međimurja nek prvo dobro pogleda u svoje dvorište, jer ga itekako mora biti sram onoga što tamo ima! prvo neka si doma organizira prosvjede pa kad tu makne nesposobne karikature koje danas vladaju međimurjem,tek onda može krenuti i na split!


registracija
25/10/09

sunce55, 05.03.10. 18:09

thor
što smo tako osjetljivi, Pa sami splićani se srame
što su izabrali. Za našima se barem ne vuku repovi
bogaćenja preko naroda, sestre im nisu predsjednici
u Skupštini, ne voze skupe aute, obiteljski su ljudi,
nemaju ljubavnice (barem ne javno).
Nemaju nekih afera, koliko znam. Nastoje marljivo
raditi dužnost koju su preuzeli.
Ali mi Međimurski smo zaista mali i radišan narod.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika