02.03.2010. / 21:20

Autor: Ana Smrečki

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Rohatinski, naime ostaje guverner, a budući da uživa velik ugled i u zemlji i u svijetu, vladajućima u ovim kriznim vremenima može samo biti plus. No, minus je zaradio Goran Marić, koji je mimo stava vladajuće koalicije istupio protiv guvernera HNB-a. Upućeni smatraju da je Marićeva smjena samo uvod u smjenu ministra financija Ivana Šukera

Zbog Marićevih kritika na račun guvernera Rohatinskom, premijerka Kosor odlučila je smjeniti šefa saborskg Odbora za finacije, a navodno se trese stolica i ministru ŠukeruZbog Marićevih kritika na račun guvernera Rohatinskom, premijerka Kosor odlučila je smjeniti šefa saborskg Odbora za finacije, a navodno se trese stolica i ministru ŠukeruNakon što je u javnost procurila informacija da je šef HNB-a Željko Rohatinski zbog nedavnog istupa HDZ-ova Gorana Marića koji se u Saboru obrušio na politiku naše Centralne banke zaprijetio ostavkom, premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor odlučila je uzeti stvari u svoje ruke. Osim što mu je zabranila javno istupati, čini se da Marić ostaje bez svoje fotelje saborskog Odbora za financiranje. Kako piše Jutarnji list, vodstvo HNB-a moralo je reagirati na Marićeve napade u Saboru, budući da Središnja banka teško da može surađivati s Vladom koja zastupa negativne stavove po pitanju politike guvernera Rohatinskog.

Rohatinski ipak ostaje u HNB-u

Iako je prvi čovjek HNB-a na sastanku s premijerkom spomenuo odlazak sa svoje pozicije, čini se kako, barem za sada, sve ostaje na riječima. Rohatinski, naime ostaje guverner, a budući da uživa velik ugled i u zemlji i u svijetu, vladajućima u ovim kriznim vremenima može samo biti plus. No, minus je zaradio Goran Marić, koji je mimo stava vladajuće koalicije istupio protiv guvernera HNB-a.

Upućeni smatraju da je Marićeva smjena samo uvod u smjenu ministra financija Ivana Šukera. Njegov odlazak navodno traže brojni domaći, ali i strani financijski, ali i politički krugovi. Dobri poznavatelji prilika na hrvatskoj političkoj sceni kažu da je Marić zapravo Šukerov čovjek te da upravo i govori u njegovo ime. Konzultant Ante Babić pritom poručuje da je u pozadini Marićeva napada na HNB Šukerov osobni animozitet prema guverneru Rohatinskom. Svaki istup šefa HNB-a koji ide u smjeru kritike fiskalne politike Šuker navodno doživljava kao osobni napad.

Umjesto Šukera Dalić, Prka ili Zdravko Marić

Ako Šuker zaista odlazi iz ministarstva financija, o čemu se u medijima ne piše prvi puta, postavlja se pitanje tko će ga nasljediti. Jutarnji list spominje Martinu Dalić, bivšu državnu tajnicu, Božu Prku, bivšeg ministra financija, sadašnjeg predsjednika Uprave Privredne banke te Zdravka Marića, aktualnog državnog tajnika.

Ipak, treba ozeti u obzir i izjavu HDZ-ovog patrijarha Andrije Hebranga. "Razgovorao sam s Marićem i što se mene tiče za Marića neće biti nikakvih sankcija, ali sam ga upozorio da zastupnik mora zastupati stavove stranke", rekao je Hebrang, te na taj način naznačio da će ovaj veseli partijski kolektiv ipak pokazati milost prema 'buntovnom' Mariću, pod očiglednim uvjetom da Marić od sada mora držati začepljena 'brbljava' usta.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 03.03.10. 01:07

Razdragane premijerke rottweiler Suki ovaj put je izgleda zalajao na pogresnu karavanu. Zlo po njega u gluho doba opore njeznosti... Mozda je pravo vrijeme da konacno ode s mjesta koje vec dugo vapi za drugom osobom.


registracija
13/10/09

branimir, 04.03.10. 14:53

Molim da nam upućeni kažu i pojasne što je to Marić krivo rekao o HNB-u. Ne radi li se možda o povrijeđenoj taštini?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika