05.03.2010. / 12:42

Autor: Renato Baretić

Marx na self-help police, radnici i seljaci na ulice!

Neće nas spasiti ni mamići niti kosori, ni šeksovi niti josipovići, ni Dora niti HNL, ni jakovčići niti šišljagići, ni ćorluke niti milanovići, ni dikani niti vlatke... Nitko, nitko, samo - radnici, seljaci i poštena inteligencija

"Radnici, seljaci i poštena inteligencija" - tako je glasila jedna od omiljenih sintagmi samoupravnog socijalizma. Smijali smo joj se potiho još u vrijeme dok je bila na snazi, ali pogledajmo što nam se danas zbiva: radnici štrajkaju glađu i zauzimaju tvornice, seljacima je definitivno puko film a ono malo uistinu misleće inteligencije stalo je iza Varšavske kakva jest i kakva treba ostati!

Badava nam i todorići i kerumi, badava i burze i tečajne liste, utaman i holdinzi i javno-privatna partnerstva, džaba i šoping centri i fejsbuci: ljudi koji samo žele raditi i razmišljati svojom glavom odjednom su ustali i digli glas protiv kapitala koji bi, sirov i surov, htio cijeli svijet pretvoriti u nekakav antropološki vrt, u kojem bi nas hranio kroz rešetke, kako koji dan.

Vodio sam u životu nekoliko bitaka unaprijed osuđenih na propast. I znao sam od početka da su takve, ali nisam htio pasti bez ijednog ispaljenog metka. Zato bez ostatka podržavam svaki prosvjed koji rad i razum pretpostavlja pohlepi i nezainteresiranosti. I mislim da to treba napraviti svaki misleći građanin Hrvatske, željan poštena posla i poštene plaće. Nema doista nikoga tko ovu zemlju može izvući iz dreka osim radništva, seljaštva i poštene inteligencije. Neće nas spasiti ni mamići niti kosori, ni šeksovi niti josipovići, ni Dora niti HNL, ni jakovčići niti šišljagići, ni ćorluke niti milanovići, ni dikani niti vlatke... Nitko, nitko, samo - radnici, seljaci i poštena inteligencija.

Ako ne mislite tako, zacijelo imate nekoga boljega kandidata, nekog menadžera, PR-eksperta ili stilista. Okej, vi se uzdajte u njih, u sve te selebritije, red karpetiste, kreatore, mudne mačke, horvatinčiće, holdingaše, zemljake, developere... Ali vidjet ćete na kraju da će stvarnu promjenu ipak donijeti samo - radnici, seljaci i poštena inteligencija!

Marxa i Engelsa 1990. smo brzopleto i s osvetničkim veseljem preveli nazad na njemački, i zaboravili. Sad je, čini se, stiglo vrijeme za novo prevođenje na hrvatski. I prodavanje tih knjiga na policama sa self-help literaturom.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
4/2/10

corinthian, 05.03.10. 14:25

Tako je ! Živijeli Marx i Engels !


registracija
11/1/10

fluid, 07.03.10. 21:37

Nevjerovatno je da Hrvati kroz povijest izabiru vođe od zla oca od gore matere!?


registracija
29/11/09

Ivis, 10.03.10. 02:33

Hej ti tudjunac!! Za pocetak "dragi malifertluku", napisi ti nama sto je to help-self. Izgleda da nisi samo promasio grad, vec i drzavu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika