Objavljeno u Nacionalu br. 747, 2010-03-09

Autor: Renato Baretić

Najsmješniji hrvatski vic

Sjede za stolom škveranin, seljak, maturant, trudnica, profesor, samostalni referent u lokalnoj upravi, umirovljenik, ugledni esdepeovac i Jaca i pričaju o mirovinama, poticajima, materijalnim pravima, brodogradnji, školstvu, državnoj maturi i magnetskoj rezonanciji

Renato BaretićRenato BaretićEj, a čuj ovaj, malo je duži, al dobar je: bili Mujo, Haso i... Ajoj, ne, to je drugi, pardon! Nego ovako: našli se Amer, Rus i Tito... Ups, opet krivi vic, ispričavam se, sad ide pravi, samo tren da se skoncentriram... Khm, znači, sjeli za stol škveranin, seljak, maturant, trudnica, profesor, samostalni referent u lokalnoj upravi, umirovljenik, ugledni esdepeovac i Jaca... Čekaj, još je neko bio, sto posto, al nema veze, sjetit ću se... Pa veli seljak:

- Ne možemo ovako, ljudi, pa ako je nešto potpisano, i ako sam ja pošteno odradio svoj dio posla i ugovora, onda valjda i država treba do kraja ispuniti ono što je ona potpisala! Jel tako?
- Ma naravno da je tako - odvrati mu ugledni esdepeovac - ali ova vlada nema pojma ni o čemu. Mi bismo znali kako, štoviše, mi to znamo već sad, ali vidi što nam rade! Ko u sloganu za novinsku nagradnjaču: svakog tjedna - kaznena prijava jedna! Najbolje nam ljude kompromitiraju optužbama za djela koja hadezeovci čine bez ikakve kazne! Pa zašto nismo mi ko oni, zakon mora bit jednak za sve, jel tako? Reko sam ti već, da je 2007. HSS koalirao s nama i narodnjacima, onda bi nam prišli i liberali i Srbi i penzići, sva ta paraziterija, i ničega od ovoga ne bi bilo, ja ti kažem! Ali ne, vi seljaci ste pustili da vas onaj Friščić na svojem traktoru odveze u propast, i sad žanjete što ste posijali. Mi vam to nikad ne bismo priuštili, mi znamo kako.


- Aj ne pizdi, matere ti - javi se škveranin. - Lipo ste pokazali ko ste i šta ste i kako znate. Imali ste četiri godine za izvuć brodogradnju iz krize, a šta ste od nas napravili? Državni problem broj jedan! Sedma brodograđevna sila na svitu smo bili, a vidi nas danas! Šaka jada, budući konobari i čuvari plaže u zimskon periodu!
- Samo se ti nemoj javljat! - odbrusi mu seljak. - Deset miljardi ste dobili u godinu dana, i sve to investirali u šta, u ništa, u nova dugovanja, još veća, a naša pišljiva miljarda je sad odjednom deset puta veći problem, alo!
- Polako, gospodo - javi se umirovljenik. - Vi se tu razbacujete milijardama, a mi koji smo cijeli radni vijek izdvajali za sigurnu starost, mi sad po Duhu Svetome živimo od ove bijedne crkavice! Da vi nekog vraga zbilja proizvodite, neku novostvorenu vrijednost, i nama bi bilo lakše. Jer, na kraju krajeva, od naših ste se uplata školovali i liječili, i vi i vaša djeca.
- Nemojte mi samo o školovanju. Ova državna matura je totalna... - pokuša se ubaciti maturant, ali ga vikom nadglasaju ostali:
- Pa i mi redovito sve uplaćujemo, odnosno naši poslodavci! Previše je vas penzionera, na sve strane! Moj stari ima osamdeset godina i još sam čisti štalu! Krasno ste uplaćivali, pa sad moj šogor deset mjeseci mora čekat na magnetsku rezonancu...
- Ej, ljudi! - prekine ih glasno nezaposleni. - Pa vi bar imate neke prihode, imate nekoga tko vam duguje, helou?! A šta ću ja? Četiri godine do penzije, i sad otkaz, i nitko me neće!
- A je, divota je čekat plaću i tješit se time da će ti, ako je ne bude, država bit dužna! - javi se samostalni referent u lokalnoj upravi. - Svaki dan nam ukinu po jedno materijalno pravo iz kolektivnog!
- Pa koliko onda imate tih prava, majke ti? - upita ga sveučilišni profesor.
- Isto ko i ti, ako ne i manje - uzvrati mu trudnica umjesto referenta. - Samo šta oni ne mogu prodavat ispite i onda se još u slobodno vrijeme vezat za nekakva idiotska stabla tamo u onoj vašoj Varšavskoj!
- I sad šta? - oglasi se opet nezaposleni. - Ako se seljacima sve plati, negdje će se morat skidat, to je jasno. A gdje? Malo na mirovinama, malo na porodiljnim naknadama, malo na mojoj naknadi, malo tebi na materijalnim pravima...
- Ma šta ćeš njih plaćat? Šta oni proizvode, koji kurac? Di im je pšenica, di su im te mrkve i, ne znan, jabuke? I verzot i kapula? Jebate, di god dođeš, šta god pitaš, sve je iz uvoza! Meso, verdura, voće, sve! Koja poljoprivreda, koji seljaci, o čemu pričamo? Nek posadu više nekog đavla, pa onda pitaju poticaje! - ražesti se škveranin.
- Eto, nek nama daju samo ovu miljardu šta nam duguju, a vama devet umjesto deset - odvrati mu seljak. - I mirna Bosna. Pa ćete onda vi blokirat ceste.
- Ja danas kasnio u školu pola sata, zapravo, pola razreda je zakasnilo, zbog tih blokada - pokuša se maturant nanovo izboriti za riječ, ali mu je odmah preotme ugledni esdepeovac:
- Pa ljudi, zar ne vidite o čemu je riječ? Pa ova vlada nema pojma ni o čemu, zna samo političkim pritiscima podizati optužnice protiv najuglednijih ljudi iz naše stranke! A nitko od nas, nikad i nigdje, nije napravio ništa ni blizu kao HDZ i njegovi pijuni! Smijenimo ih na izvanrednim izborima i, vjerujte mi, svima će biti dobro, odgovorno vam to tvrdim! Smanjit ćemo troškove državne i lokalne uprave, vratiti BDP u plus, objaviti registar branitelja, povećati mirovine i sve naknade, od porodiljnih do onih za nezaposlene, poticaji za poljoprivrednu proizvodnju stizat će mjesecima unaprijed, brodogradilišta će imati punu podršku vlade, ukinut ćemo državnu maturu, raskinuti konkordat, potaknuti stanogradnju i cjelokupni građevinski sektor, uvesti Hrvatsku napokon u Europu, a onda...
A onda se konačno javi Jaca i veli... Čekaj, kak ono točno veli... A jebiga, sad se kraja ne mogu sjetit, ubij me... Al znaš ono, ko u svakom takvom vicu, ono, kul, jedna rečenica i sve ih zajebe... Ma kak ide ta rečenica, mamicu joj... Nema veze, sjetit ću se, pa ti javim. Al fakat, ono, vjeruj mi, odličan je vic!

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika