09.03.2010. / 15:03

Autor: Hina

Iako gubitnik "Avatar" zaslužan za veću gledanost dodjele Oscara

Većoj gledanosti pomogla je i odluka Američke filmske akademije o povećanju broja nominiranih filmova sa pet na deset, pa je u konkurenciji bilo više komercijalnih hitova

Ovogodišnju dodjelu Oscara putem tv ekrana pratilo je 41 milijun i 300 tisuća američkih gledatelja, što je pet milijuna više negoli prošle godine, objavila je kompanija Nielsen, koja se bavi mjerenjem televizijske gledanosti. To je ujedno najveća gledanost svečanosti dodjele Oscara u posljednjih pet godina.

Stručnjaci ocjenjuju kako je za veliku gledanost uvelike zaslužan 3D hit "Avatar" Jamesa Camerona, koji je bio nominiran u devet kategorija.

1998. prijenos Oscara gledalo 55 milijuna Amerikanaca

Upravo je uz Jamesa Camerona vezana i rekordna gledanost dodjele Oscara, a to je bilo 1998. godine kada je sa "Titanicom" osvojio 11 Oscara, a tada je prijenos gledalo oko 55 milijuna Amerikanaca.

Podsjetimo, Cameronov "Avatar" je dobio samo tri Oscara i to u manje važnim kategorijama, a pobjedu je odnio film "Narednik James" kojeg je režirala njegova bivša supruga Kathryn Bigelow. "Narednik James", akcijska drama o ratu u Iraku, osvojio je šest Oscara, uključujući i one za najbolji film i režiju.

Većoj gledanosti pomogla je i odluka Američke filmske akademije o povećanju broja nominiranih filmova sa pet na deset, pa je u konkurenciji bilo više komercijalnih hitova.

2008. godine najlošija gledanost

Tome u prilog ide podatak da je dodjela Oscara imala najlošiju televizijsku gledanost 2008., samo 32 milijuna gledatelja, kada su nominirani bili filmovi koji su imali slabu gledanost u američkim kinima.

No, i dalje neprikosnoveni kralj televizijske gledanosti u SAD-u ostaje ovogodišnji Super Bowl, finale doigravanja profesionalne lige američkog nogometa. Naime, prošlomjesečni dvoboj New Orleans Saintsa i Indianapolis Coltsa pratilo je 106 milijuna i 500 tisuća gledatelja, što je rekordna televizijska gledanost u povijesti SAD-a.

Vezane vijesti

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

Oscara za najbolji animirani film osvojio je "Rango" Gorea Verbinskog, dok je najboljim dokumentarnim filmom proglašen "Undefeated" Daniela Lindsaya… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika