Objavljeno u Nacionalu br. 748, 2010-03-16

Autor: Maroje Mihovilović

USPJELA PODVALA s Twittera

Laž o preljubu postala vijest

CARLA BRUNI vara supruga s pjevačem, a Nicolas Sarkozy nju s ministricom zaštite okoliša: namjerna laž o braku francuskog predsjednika koju su bez imalo oklijevanja prenijeli svi svjetski mediji

U SREDIŠTU PAŽNJE
SVJETSKIH MEDIJA
Carla Bruni i Nicolas Sarkozy jedan su od
najslavnijih svjetskih bračnih parova, a kako je otprije poznato da su oboje skloni ljubavnim
avanturama, nitko nije posumnjao kad se pojavila vijest da im se brak raspada zbog preljubaU SREDIŠTU PAŽNJE SVJETSKIH MEDIJA Carla Bruni i Nicolas Sarkozy jedan su od najslavnijih svjetskih bračnih parova, a kako je otprije poznato da su oboje skloni ljubavnim avanturama, nitko nije posumnjao kad se pojavila vijest da im se brak raspada zbog preljubaKad su se prije nekoliko dana u svjetskim medijima pojavile vijesti o navodnim bračnim nevjerama francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njegove supruge, bivše manekenke i pjevačice Carle Bruni, činilo se kao da se otvara jedan od najvećih skandala u novijoj povijesti francuske predsjedničke Elizejske palače. Sada ispada da tomu nije tako, ali da skandal postoji, i to skandal koji dosta govori o padu profesionalnosti suvremenih europskih medija.

Priča koja se pojavila čak i u uglednim europskim listovima, kao što je jako čitani londonski konzervativni dnevnik Daily Telegraph, činila se više nego sočna. Po toj priči navodno predsjednik Sarkozy vara svoju suprugu s mladom članicom francuske vlade, ministricom za zaštitu okoliša Chantal Jouanno, svojom bliskom suradnicom, a njegova supruga Carla Bruni ga je napustila, jer se preselila k svom ljubavniku, francuskom pjevaču Benjaminu Biolayju.


Objavljujući taj tekst Daily Telegraph se pozivao na pisanje francuskog tjednika Le Journal du Dimanche, pa je citirao i neke njegove tvrdnje, ali i izvlačio vlastite zaključke na temelju ponašanja dvoje supružnika u posljednje vrijeme: “To je glasina trenutka, ali može prerasti u novinsku priču godine. Tvrdi se da je prije nekoliko tjedana počela romanca između prve dame Francuske i dobitnika brojnih glazbenih nagrada Benjamina Biolayja. Glasina se prvo pojavila na Twitteru, a sada je svuda po blogovima i internetskim sajtovima. Svagdje se tvrdi da je predsjednički brak na izdisaju, jer ne samo da je Carla Bruni u ljubavi s Benjaminom Biolayjem, nego je predsjednik našao utjehu kod Chantal Jouanno.” Kako bi pokazao vjerodostojnost priče, Daily Telegraph je objavio da se ona prethodnog dana našla na uglednim internetskim sajtovima Yahoo News France, Le Post i Agoravoxtv, a napomenuo je da je objavljena i na televiziji i-Tele. Potom se ta informacija proširila diljem svijeta, bila je na naslovnicama londonskih tabloida, a objavljena je i u SAD-u, Australiji, Singapuru. Daily Telegraph je vijest o Carli Bruni i Sarkozyju objavio na naslovnici s apelom “Glasine o Sarkozyjevoj ljubavnoj aferi preplavile Francusku”.

Prenijeli su je i neki američki listovi, pa torinska La Stampa i mnogi drugi, ali uz jednu vrlo zanimljivu iznimku: u vodećim francuskim listovima nije je bilo. U većini svjetskih medija, posebno onima malo “lakšeg karaktera”, prenesena je kao gotova i čvrsta činjenica, bez ikakvih sumnji u njenu vjerodostojnost, jer tako nešto tvrdi Daily Telegraph, list duge tradicije, vrlo čvrstih i strogih profesionalnih kriterija. Uz to, mnogima je ta vijest bila i logična zbog karaktera dvoje protagonista, o kojima se posljednjih godina, od početka njihove veze u studenome 2007., toliko govorilo. Uostalom, za Carlu Bruni se godinama znalo da vodi vrlo otvoren ljubavni život, da je svojedobno imala brojne ljubavnike, čak i istodobne, te da je javno govorila kako ne razumije monogamiju jer ona nije u prirodi čovjeka. S druge strane, i za Sarkozyja se stalno govorkalo da je sklon lijepim ženama, da u svoja dva prethodna braka nije bio vjeran. Da su Carla Bruni i Biolay bliski, zna se već dugi niz godina, još dok ona nije bila predsjednikova supruga kružile su glasine da je on jedan od njezinih brojnih ljubavnika iz glazbenog miljea.

Taj 37- godišnji pjevač jako je popularan u Francuskoj, a upravo prije nekoliko dana primio je dvije glazbene nagrade Victoire za najboljeg izvođača godine i za album godine, pa je zbog toga bio i dosta spominjan u medijima. On se 1973. rodio u južnoj Francuskoj u glazbeničkoj obitelji. Vrlo se rano počeo baviti glazbom, ali prvo svirajući u raznim grupama. Prvu solo ploču izdao je sredinom 90-ih, a veći uspjeh postigao je tek 2001. albumom “Rose Kennedy” o klanu Kennedy. O njemu se dosta pisalo sljedećih godina kad se oženio glumicom Chiarom Mastroianni, kćeri filmskih glumaca Marcella Mastroiannija i Catherine Deneuve. S njom ima jednu kćer, a brak se u međuvremenu raspao. S Carlom Bruni upoznao se u glazbenom miljeu kad se ona u njemu počela više kretati nakon što se i sama počela baviti pjevanjem i komponiranjem. I Chantal Jouanno, koju su sad povezivali s predsjednikom Sarkozyjem, poznata je francuska ličnost. Ona se proslavila kao sportašica, višestruka prvakinja Francuske u karateu, a aktivna je i danas u tom sportu iako ima već 40 godina. Rođena je 1969. u malom mjestu u Normandiji.

Rano se počela baviti sportom te je imala izvanrednog uspjeha, osvojivši 12 titula prvakinje Francuske. Nakon srednje škole završila je studij vanjske trgovine, potom magistrirala ekonomiju, specijalizirajući se za ekonomske odnose sa zemljama u razvoju. Neko je vrijeme radila u Citroënu, potom u nekim drugim kompanijama, a poslije se predbacila u državnu službu. Godine 1997. upisala je najelitniju dvogodišnju školu za državne službenike, l’École nationale d’administration, koja kvalificira ljude za najviše položaje u državi, pa se očekuje da je završe kandidati za ministre, državne tajnike, šefove velikih javnih poduzeća. Ona se svojedobno počela jako zanimati za ekologiju te je bila aktivna u raznim ekološkim udrugama, a uključila se u politiku u Sarkozyjevoj stranci. Po završetku l’École nationale d’administration zaposlila se u ministarstvu unutarnjih poslova gdje ju je - kad je postao ministar unutarnjih poslova - Sarkozy zamijetio te joj je počeo davati sve ozbiljnije zadatke koji su se prije svega ticali lokalne uprave. Za ministricu zaštite okoliša imenovana je prije godinu dana.

Udana je za direktora kompanije Prenod Ricard. Kad se pojavila vijest da Carla Bruni ljubuje s Biolayjem, a Sarkozy sa Chantal Jouanno, neki novinari, ne provjerivši o čemu je riječ, pokušali su i protagoniste navodnog ljubavnog četverokuta pitati da to komentiraju. Biolay je vrlo kratko sve to odbacio kao najobičniju laž i o tome dalje nije htio govoriti. Sarkozy je otišao na službeni put u London, i to bez supruge, što su neki britanski novinari smatrali znakovitim, a na tiskovnoj konferenciji u Londonu jedan ga je francuski novinar upitao što kaže na te tvrdnje o njegovu privatnom životu. On je na to odgovorio: “Ne biste nas trebali opterećivati takvim pitanjem jer nam je vrijeme dragocjeno. Ne namjeravam ni pola sekunde protratiti na ovakve gluposti. Čudim se da mi postavljate takvo pitanje.” Kad je jedan britanski novinar nešto kasnije to isto pokušao, Sarkozy je ponovo odbio bilo što odgovoriti.

CHANTAL JOUANNO (desno), ministrica
zaštite okoliša za koju
je francuski mladi
novinar izmislio da je
u vezi sa SarkozyjemCHANTAL JOUANNO (desno), ministrica zaštite okoliša za koju je francuski mladi novinar izmislio da je u vezi sa SarkozyjemChantal Jouanno je igrom slučaja imala dogovoreni chat na internetskom sajtu pariškog dnevnog lista Libération o ekološkim pitanjima. Jedan joj je surfer ipak postavio i osobno pitanje: “Kako komentirate glasine koje kolaju britanskim tiskom o vašem privatnom životu?” Ona je odgovorila: “To je apsurdna lažna glasina lansirana na Twitteru, to je nedostojna glasina jer vrijeđa ne samo moje dostojanstvo, nego i cijele moje obitelji.” Britanska televizija Sky News napravila je prije nego što se ta glasina pojavila intervju s Carlom Bruni, koji je trebao biti kasnije emitiran, ali je uredništvo Sky Newsa odlučilo da ga pusti ranije jer je u tom intervjuu bilo izgovoreno i nešto što bi se moglo povezati s tom pričom. Novinarka Anna Botting razgovarala je s Carlom Bruni i o njezinu privatnom životu, o njezinu mužu Sarkozyju, pa ju je pitala: “Vjerujete li vi njemu?" “Da, sasvim”, odgovorila je Carla Bruni. “Ali postoje glasine da je on imao razne preljubničke afere tijekom prijašnjih brakova, a ipak mu vjerujete? “Da, potpuno. On više nikada neće imati afere - zar ste ikada vidjeli neku fotografiju na kojoj je s nekom ljubavnicom?”

“Mi u Engleskoj znamo reći da netko mora biti zaštitnik braka. Je li to on? Je li to on za vas zauvijek?” “Mislim da brak mora biti zauvijek, ali tko zna što se može dogoditi. Željela bih da bude zauvijek, tomu se nadam, ali mi možemo već sutra umrijeti. A što se tiče kojekakvih priča, moram reći da ih je 99 posto potpuno netočnih. No uvijek me prate glasine, još od prije braka. Ljudi izmišljaju. No na to se ne obazirem, baš me briga.” To je bio njezin posredni komentar i najnovije glasine. Nikome nije bila sumnjiva činjenica da su to dvoje upravo posljednjih nekoliko dana bili u medijima, a trebalo je upravo to biti sumnjivo. Upravo je ta koincidencija dovela do toga da su se njih dvoje našli u lažnoj vijesti koja se proširila svijetom. Sada je otkriveno kako je ta lažna vijest nastala navodno na banalan način.

To tvrdi utjecajni i ozbiljni pariški tjednik L’Express. Kad se pojavila ta glasina, uredništvo tog tjednika odlučilo je provjeriti o čemu je riječ, pa je dva dana nakon što se vijest proširila L’Express na svojoj internetskoj stranici objavio zanimljiv prilog u kojem se tvrdi da je ta priča lažna. Cijelu stvar je, po tvrdnjama tjednika, započeo jedan novinar-početnik, prema nekim tvrdnjama volonter u jednoj pariškoj redakciji. Njega je intrigirala činjenica da se razne glasine s interneta sve češće bez provjere pojavljuje u tiskanim medijima, pa je napravio eksperiment da ustanovi da li neka na Twitteru plasirana lažna vijest može doći u ugledni europski tisak i kako brzo. Pogledao je o kome se ovih dana u novinama piše pa je vidio da su to Biolay i Chantal Jouanno, zato mu je palo na pamet da nešto plasira o njima, te je skovao intrigantnu priču da je on ljubavnik Carle Bruni, ona ljubavnica Sarkozyja, pa da vidi hoće li se to uhvatiti. O tome kako oni navodno ljubuju napisao je nekoliko rečenica na svom Twitteru, da to pročitaju oni koji ga prate. Nije mnogo od toga očekivao jer se neprovjerene glasine, tvrdnje, laži, pojavljuju na Twitteru stalno, a od njih 1000 - kako piše L’Express - samo na Twitteru ostane i ne proširi se nikamo drugamo njih 999. No ovaj put neki od onih koji prate njegov Twitter zapazili su što je napisao pa su neki blogeri to u svojim blogovima već sljedećeg dana zabilježili kao kurioznu tvrdnju.

Onaj tko poznaje funkcioniranje interneta zna da Twitter, Facebook i razni forumi funkcioniraju na najnižoj razini vjerodostojnosti onoga što se tamo nađe kao tobožnje informacija, jer to i nisu mediji, nego socijalni servisi gdje bilo tko može pisati bilo što, istine, laži, glasine i namjerna podmetanja, sve to još k tomu i potpuno anonimno, bez ikakve odgovornosti za svoje tvrdnje. Blogovi već imaju nešto više vjerodostojnosti, jer je to viši stupanj internetskog komuniciranja, gdje autori ipak ambicioznije žele iznijeti neke svoje misli, stavove, razmišljanja, intelektualna i druga otkrića. Uostalom, najveći broj njih blogeri potpisuju, a ako je riječ o blogerima koji su već stekli ugled među čitateljima, oni paze da ne pišu laži, stoga se njima zna i vjerovati. Ipak, kad je ova konkretna, namjerno plasirana twitterska izmišljotina prešla u blogosferu, nije bilo mnogo upozorenja kako je to ipak samo glasina.

Tako je ona olako prešla najnižu stepenicu provjere. Budući da se neki blogeri smatraju vjerodostojnim autorima, pa ono što neki od njih pišu zna imati odjeka i u klasičnim medijima, tu je nestalo još jedne provjere vjerodostojnosti, jer su je počeli ukidati i neki klasični mediji previše vjerujući blogerima. Klasični mediji svoju su vjerodostojnost desetljećima, neki čak i stoljećima prije svega gradili strogo i pažljivo provjeravajući sve informacije koje objavljuju. To ih je i u ovo moderno doba jasno odvajalo od tzv. internetskog novinarstva, koje zapravo u najvećem dijelu uopće nije pravo novinarstvo upravo zato što ne provjerava ono što objavljuje. No, evo, sad su se informacije s blogova počele preuzimati u visokom tisku, čak i onom najkonzervativnijem s najstrožim kriterijima provjere, i to sa za njih poraznim posljedicama. To se ovaj put dogodilo Daily Telegraphu.

Ustanovljeno je da je ključnu pogrešku napravio upravo Daily Telegraph, koji se objavljujući tu vijest pozivao na francuski tjednik Le Journal du Dimanche, ne napominjući dovoljno jasno da je informaciju preuzeo s bloga na internetskom sajtu tog francuskog tjednika, a ne iz samog tjednika, gdje se - za razliku od bloga - informacije ipak provjeravaju. Uostalom, kad je vidjelo što se dogodilo, uredništvo internetskog sajta francuskog tjednika taj je blog uklonilo. No već je bilo prekasno pa je Daily Telegraph priču već distribuirao i kroz svoje tiskano izdanje, ali i kroz svoj internetski sajt diljem svijeta. Može se očekivati da će u Daily Telegraphu biti kazni za taj propust, koji je jako naudio njegovu ugledu. Posljednjih dana s tom se glasinom događaju zanimljive stvari.

S jedne strane, ona se i dalje diljem svijeta nezaustavljivo objavljuje u najrazličitijim medijima kao gotova činjenica i istinita informacija. S druge strane, u više ozbiljnih novina u Francuskoj, te drugim europskim zemljama, a posebno u Britaniji, pojavili su se napisi gdje se opisuje i raskrinkava ta za europsko novinarstvo neugodna epizoda, pri čemu ima i autora koji tvrde da bi se i prema tvrdnjama L’Expressa trebalo biti oprezan, jer je možda i to tek jedna glasina plasirana samo na internetskom sajtu tjednika, bez ikakvih pouzdanih podataka. Pa, eto, nije nigdje identificiran taj mladi novinar početnik, koji je navodno plasirao tu glasinu, čak se i ne zna za koga radi.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika